Narva tõmbab gümnaasiume koomale

Sirle Sommer-Kalda
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ühisgümnaasium vene õppekeelega põhikoolide lõpetajatele on kavas luua Peetri kooli hoonesse.
Ühisgümnaasium vene õppekeelega põhikoolide lõpetajatele on kavas luua Peetri kooli hoonesse. Foto: Ilja Smirnov

Narva linnavõimud kavatsevad koolivõrgu linnas ümber korraldada, mis on haridusministri seatud eelduseks, et ka piirilinna rajatakse riigigümnaasium.

Linnavalitsus esitas volikogule kinnitamiseks koolivõrgu ümberkorraldamise kava, mille kohaselt rajatakse piirilinna üks eesti õppekeelega gümnaasium ja üks gümnaasium vene õppekeelega põhikoolide lõpetajatele. Olemasolevad gümnaasiumid muudetakse aga 1. septembriks 2018. aastal põhikoolideks.

Erandiks on täiskasvanute gümnaasium ja keeltelütseum − endine humanitaargümnaasium −, mis kuulub riigieksamite tulemuste järgi Eesti tippkümnesse. Viimane säiliks täistsüklikoolina.

Kultuuriosakonna juhataja asetäitja haridusalal Larissa Degel selgitas, et keeltelütseum on väga tugeva taseme ja traditsioonidega kool, kus on piisavalt palju õpilasi. Seetõttu suudetakse seda ka praeguse rahastamise juures üleval pidada. "Sel juhul jääb kahele puhtale gümnaasiumile veel üks alternatiiv, mis on ju hea," kommenteeris ta.

Vajab renoveerimist

Ühisgümnaasium vene põhikoolide lõpetajatele on kavas luua Peetri kooli hoonesse; seal tegutseval põhikoolil jääks sel juhul praegune õppeaasta viimaseks. Peetri kooli hoone ümberehitamiseks loodetakse riigi abi. "Hoone vajaks kas ümberehitamist või renoveerimist, aga selle eeliseks on hea asukoht kesklinnas," selgitas Degel.

Linnavalitsuse istungil võeti seisukoht, et Peetri kooli rajatav ühisgümnaasium jääks munitsipaalkooliks.

Eesti õppekeelega gümnaasiumi, mis luuakse Narva eesti gümnaasiumi ja Vanalinna riigikooli baasil, pakutakse aga riigile.

"Eesti gümnaasiumiga on olnud segane lugu. Paar aastat tagasi tegi riik ettepaneku, et võtab eesti gümnaasiumi ülalpidamise üle. Pärast seda tekkis linnas tormiline arutelu ja moodustati komisjon, mille soovituste põhjal otsustas volikogu anda eesti gümnaasiumi üle riigile. Eelmise aasta lõpus saime aga ministrilt vastuse, et ta ootab kogu pilti koolivõrgu ümberkorraldustest, enne kui eesti gümnaasiumi asjus otsuse teeb," rääkis Degel.

Ta lootis, et koolivõrgu ümberkorraldamise kava arutatakse järgmisel linnavolikogu istungil, mis toimub 26. veebruaril.

Plaan on jõus

Haridus- ja teadusminister Jevgeni Ossinovski ütles Põhjarannikule, et soovis tõepoolest Narva linna otsust selle kohta, kuidas korraldatakse ümber linna koolivõrk.

"Eestikeelne haridus on osa Narva linna hariduskorraldusest, aga mitte ainuke. Ministeerium vaatab koolivõrku tervikuna. Oleme valmis Narva investeerima Euroopa Liidu raha. Olen väljendanud selget arvamust, et riik peaks looma Narva kaks riigigümnaasiumi, ja see plaan on jõus."

Ossinovski lisas, et täielikult eesti õppekeelega gümnaasiumi puhul on pilt praegu selgem.

"Linnaga on saavutatud põhimõtteline kokkulepe, et Vanalinna riigikooli ja eesti kooli gümnaasiumiastme baasil tekiks uus gümnaasium ja jääksid eraldiseisvana kaks põhikooli. Ministeeriumi ja Riigi Kinnisvara spetsialistid on jõudnud arvamusele, et tuleks rajada uus hoone. Pakume Narva linnale selle asukohaks TÜ Narva kolledži kõrval asuvat krunti."

Minister leidis, et vastupidi Narva linnavõimude arvamusele peaks riigile kuuluma ka osalise vene õppekeelega gümnaasium.

"See tundub olevat Keskerakonna seisukoht. Tallinna linnavalitsus on väljendanud samasugust positsiooni, et las riik ehitab kooli valmis ja annab meile üle. Kui tegemist on gümnaasiumiga, siis riik tahab olla ise koolipidaja. Meil on üleüldine riigigümnaasiumide hariduse kvaliteedi kokkulepe. Narva linna jaoks on see küsimus majas, meie jaoks eeskätt sisus," märkis Ossinovski.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles