Ida-Virumaa omavalitsused keeldusid kinni maksmast presidendi vastuvõtu ilutulestikku

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Presidendi vastuvõtt toimub üle kuue aasta taas kord Jõhvis, kuid Ida-Virumaa omavalitsused pole nõus sel puhul ilutulestiku tarvis raha välja käima.
Presidendi vastuvõtt toimub üle kuue aasta taas kord Jõhvis, kuid Ida-Virumaa omavalitsused pole nõus sel puhul ilutulestiku tarvis raha välja käima. Foto: ARHIIV/PEETER LILLEVÄLI

Ida-Virumaa omavalitsuste liidu 19 liikmest olid nõus panustama Jõhvi kontserdimajas toimuva presidendi vastuvõtu ilutulestikku vaid neli.

Kuigi vastuvõtu korraldusmeeskonda kuuluv Jõhvi kontserdimaja direktor Piia Tamm esitles Ida-Virumaa omavalitsustele ilutulestiku rahastamist kui võimalust tervitada sellega presidendi külalisi ning saada ära märgitud otseülekannet tegevas rahvustelevisioonis, ei olnud see omavalitsusjuhtidele piisavalt mõjuv argument.

Peokorraldaja maksku ise

Kiviõli linnapea Dmitri Dmitrijev on seisukohal, et vastuvõtu kõik kulutused tuleb kanda presidendi kantseleil. "See, kes rahva kokku kutsub, see ka maksab," sõnas ta.

Dmitrijevi sõnul on Kiviõli omavalitsusjuhid saanud küll kutse tulla 20. veebruaril Jõhvi valla vabariigi aastapäeva pidulikule üritusele, kuid mitte presidendi vastuvõtule. "Vastuvõtule meid ei taheta, kuid raha küsitakse," nentis ta.

Samal seisukohal on Iisaku vallavanem Raivo Raap: "See, kes peo korraldab, peab jaksama ka kulusid kanda. Ei ole nii, et kui ma lähen kellegi sünnipäevale, siis pean näiteks osa sünnipäevalauast ise kinni maksma."

Eitava vastuse andis ka Avinurme vald, kus otsustati ilutulestikku panustamise asemel toetada valla spordipoisse.

Lipud lehvima

Avinurme vallavanema Aivar Saarela sõnul oleks tal hakanud vastupidise otsuse korral oma rahva ees piinlik. "Ma poleks julgenud alevi peal nägugi näidata, kui me oleksime selle raha lasknud ilutulestikuga vastu taevast, mille eest saab nüüd korvpallipoistele vormisärgid osta," sõnas ta.

Kuigi ka Avinurme omavalitsusjuhid pole presidendi vastuvõtule kutset saanud, pole Saarela sõnul äraütlemise põhjus selles. "Arusaadav, kõik vastuvõtule ei mahu ning korraldajatel tuleb teha valik."

Äraütlejate seas on ka Jõhvi, kus vallavalitsuse liikmed leidsid, et Jõhvi vald osaleb ürituse korralduses heakorra tagamisega ja lisakulutusi ilutulestikule ei tehta. "Kuid kena oleks, kui sel päeval sinimustvalged lipud ikka lehviksid," paneb Jõhvi vallavanem Aivar Surva vallarahvale südame peale, et riigilippu ei unustataks heisata.

IVOLi juhatuse esimehe Veikko Luhalaiu andmetel soostus IVOLi 19 liikmest ilutulestikku panustama vaid neli, neist üks ainult sel juhul, kui kõik omavalitsused seda teevad.

Sel juhul oleks igal omavalitsusel tulnud maksta 150 eurot.

Kohtla-Järve oli nõus

Jõhvi kontserdimaja direktor Piia Tamm avaldab kahetsust, et omavalitsused seda raha ei leidnud. "See summa ei ole ju suur," nendib Tamm, kes pöördus raha saamiseks ka Viru Rotary klubi poole. "Ilutulestik oleks olnud maakonna poolt ilus kingitus ning rahvusringhääling oleks selle ka ära maininud."

Mullu toimus presidendi vastuvõtt Pärnus ning seal see raha ilutulestiku kui kingituse tarvis leiti.

"Hea tahtmise korral oleks ka siin see raha leitud," arvab Luhalaid, et probleem ei saa olla summa suuruses. "Probleem võis olla selles, et raha küsiti nii hilja. Sealjuures jäeti omavalitsused sellest arutelust üldse kõrvale, mis võiks olla meiepoolne panus. Minu isiklik seisukoht on, et ilutulestik on mõttetu raharaiskamine, pealegi reostab see keskkonda. Kamba peale oleks võinud midagi muud välja mõelda."

Üks väheseid omavalitsusi, kes oli valmis ilutulestikku panustama, oli Kohtla-Järve. "Jah, meie olime küll selleks valmis," kinnitas Kohtla-Järve linnapea Jevgeni Solovjov. "Ilutulestik oleks olnud vastuvõtu külalistele ilus üllatus."

Kuigi Solovjovi pole vastuvõtule kutsutud, ei tee ta sellest mingit probleemi. "Me oleme Kohtla-Järvel sellega juba harjunud, et meid kuhugi ei kutsuta," muigas ta.

Kas ilutulestiku tarvis leitakse raha mujalt või jääbki see tänavu ära? Presidendi kantseleist selle päringule vastust ei tulnud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles