Ministeerium hoiatab Kukruse mäele ronimast

Külli Kriis
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mäkke ronijaid ohustavad nii õhusaaste kui võimalikud varingud.
Mäkke ronijaid ohustavad nii õhusaaste kui võimalikud varingud. Foto: Peeter Lilleväli

Kukruse mäel tehtud uuringust tulenev soovitus ajendas keskkonnaministeeriumi mäejalamile inimesi ohust teavitavaid silte tellima.  

Kohalikud inimesed, kes Kukruse mäel toimuvaga pidevalt kursis on, teadsid selle kahjulikke mõjusid juba aastaid tagasi. Mäkkemineku ohtlikkusest teavitavad sildid paigaldas Kohtla vallavalitsus − just selle valla maal mägi asub − mäe jalamile mõlema ülesminekukoha juurde juba 2007. aasta novembris. Pikalt need seal küll ei püsinud, vald pidi silte üsna lühikese aja jooksul kahel korral uuendama. Pärast viimaste siltide kadumist andis vald alla: rahaline kulu polnud seda väärt ning kes ikka mäe otsa minna tahtis, see sinna ka ronis, olgu all sildid või mitte.

Riigi ülesanne 

Kukruse aherainemägi on tegelikult riigi vastutusalas. Pikki aastaid ei tahtnud keskkonnaministeerium sellega tegelda, ehkki tunnistas mäest tulenevate keskkonnaohtude tõsidust. Uuringute tellimine taheti hoopiski kohalike omavalitsuste asjaks jätta.

Kaks aastat tagasi ASis Maves valminud peremeheta jäätmehoidlate uuringu kohaselt tunnistati see mägi Eestis ainukesena  A-kategooria ehk kõrge ohtlikkusega hoidlaks. Seejärel hakkas ministeerium asja tõsisemalt võtma ning eelmise aasta lõpus algatati lõpuks mäe keskkonnamõju hindamine. Hoiatavate siltide paigaldamiseni jõuti alles nüüd.

"Iga uuringuga tuleb teavet juurde," ütles keskkonnaministeeriumi jäätmeosakonna juhataja Peeter Eek. "Praegu on käimas uuringud Kukruse mäe ohutustamise projekti koostamiseks, mille käigus  on mägi võimaluste piires ka läbi puuritud. Need uuringud on andnud mäe sisemuses toimuvate protsesside kohta lisateavet ja esitanud ka soovituse, et kõrvaliste isikute viibimine Kuruse aherainemäel on ebasoovitatav ja sellest tuleks inimesi teavitada."

Mitte keeld, vaid soovitus

Eegi sõnul on sildid mõeldud ohust teavitama, mitte otseselt mäe otsa ronimist keelama. "Seda soovitust ignoreeriv inimene riskib eelkõige enda ohutuse ja tervisega," märkis ta.

Ministeeriumis eeldatakse, et teavitussilte tahtlikult ei lõhuta.

"Muu poolest peaksid need kindlasti kestma vähemalt nii kaua, kuni alustatakse korrastamistöid. Selliste korrastamistööde täpsem tehniline lahendus selgub alles käimasoleva korrastamisprojekti koostamise käigus. Järelikult sõltub hilisematest korrastamistöödest, kas ja kuivõrd selliste tööde järel veel oleks vajalik juurdepääsu alale piirata," ütles Eek.

Kukruse jäätmehoidla korrastamise keskkonnamõju hindav OÜ Alkranel on hindamise programmi eelnõu valmis saanud ja selle avalikult tutvumiseks esitanud; eelnõu avalik arutelu toimub  6. märtsil kell 15.30 Kohtla vallavalitsuses.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles