Mäss Jõhvi vallamajas

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Seitse aastat Jõhvi vallavalitsuses ehitusspetsialistina töötanud Aleksei Železnjak kinnitab, et täidab vallavalitsuse otsusele vastu hakates vaid kohustust oma tööd ausalt teha.
Seitse aastat Jõhvi vallavalitsuses ehitusspetsialistina töötanud Aleksei Železnjak kinnitab, et täidab vallavalitsuse otsusele vastu hakates vaid kohustust oma tööd ausalt teha. Foto: Peeter Lilleväli

Selle nädala teisipäeval kiitis Jõhvi vallavalitsus heaks määruse, mis nägi ette ehitusloa väljastamist Järve Biopuhastusele kuuluva torustiku ümbertõstmiseks, kaks päeva hiljem teatas valla ehitusspetsialist Aleksei Železnjak, et keeldub luba väljastamast, kuna see oleks seadusvastane.

Torustiku ümbertõstmist on tarvis, kuna see jääks ette kavandatavale kaubandus- ja meelelahutuskeskusele, mida kohe-kohe peaks hakkama ehitama OÜ Jõhvi Pargi Arendus, mille osanikud on kinnisvaraärimees Allan Männile kuuluv OÜ Presfog ja Jõhvi vald. 55 000ruutmeetrise meelelahutus-kaubandushiiu ehitamise ümber on poliitilist närvilisust olnud juba eelmisest aastast, kuid neljapäevasele keeldumisele saabus vallavanema nimele Männi avaldus, kus ta palus ehitusloa välja anda 6. märtsil ehk eile.

Surva: "See inimene kaotas usalduse"

Vallavanem Aivar Surva pidas eile kirjavahetust vallavalitsuse ehitusspetsialisti Aleksei Železnjakiga. Kuigi nad töötavad ühes majas, silmast silma nad praegu eriti asju ei aja, sest must kass on nende vahelt läbi jooksnud. Surva sõnul pole Železnjakiga normaalne koostöö juba mõnda aega võimalik. "Ta on teinud väga kummalisi asju, jätnud oma kohustused täitmata, ässitanud inimesi üles. Selle inimesega pole koostöö võimalik − ta on usalduse kaotanud," sõnas vallavanem. Kui Surva tegi Železnjakile enda sõnul ettepaneku lõpetada töösuhe vastastikusel kokkuleppel, viimane keeldus.

Praegu käib vallavalitsuses Železnjaki suhtes distsiplinaarmenetlus, mis peaks lõppema järgmisel nädalal, seetõttu ei soovi Surva praegu olukorra detailidesse laskuda.

Ent huvitav detail on siiski see, et kui vallavalitsuse jurist Silver Peepmaa läks Železnjakile teadet menetluse alustamise kohta üle andma, rebis viimane selle tükkideks. Füüsilisest kontaktist palju ei puudunud. "Ma ei taha sellest rääkida. Eks siin keesid mõlemal poolel emotsioonid üle. Me oleme selle teema omavahel juba sirgeks rääkinud," meenutas Peepmaa.

Aleksei Železnjak ise leiab, et tema on ametnikuna õigesti käitunud. Ta väidab, et ehitusloa väljastamiseks torustiku ümbertõstmiseks on puudu mitu kooskõlastust ning projekt ei vasta ka volikogus kinnitatud detailplaneeringule. "Siin tahetakse kõike jõuga läbi suruda. Miks teistelt siis rohkem nõutakse kui selle projekti puhul?" küsis ta. Železnjak ütles, et ta tunneb ehitusbürokraatiat läbi ja lõhki, sest on sellega vallavalitsuses seitse aastat tegelenud, ning kui ta väljastaks selle loa seadusi mitte järgides, saaks hiljem seaduserikkumises süüdistada teda ainuisikuliselt.

Vallavanem Aivar Surva sõnas, et tegelikult on Železnjaki nimetatud puudused otsitud ning mingit takistust ehitusloa väljastamiseks ei ole. Ta ütles, et kui luba ei väljasta Železnjak, teeb seda linnavaraspetsialist Jevgeni Fedorenko, kellel on samuti selleks pädevus olemas. Fedorenko istub Železnjakiga ühes kabinetis ning oli eile lõuna paiku seda meelt, et temagi ei väljastaks ehitusluba, sest selleks pole kõik tingimused täidetud.

Ülemust ei tunnista

Seega on tekkinud olukord, kus ametnikud keelduvad täitmast vallavalitsuse otsust. Ent see juhtum on vaid jäämäe tipp konfliktolukorrast, mis hakkas tekkima möödunud aasta sügisel, mil volikogu kinnitas uue vallavalitsuse ja üheks selle liikmeks sai Märt Marits.

Kuigi volikogu kinnitatud struktuuri järgi peaks Železnjak alluma Maritsale, ehitusspetsialist teda oma ülemuseks ei pea. "Ma ei ütleks, et ta on minu ülemus, sest ma pole ametijuhendile alla kirjutanud," väitis ta. "Ma tegin ametijuhendisse omapoolsed täiendused, aga pole seda enam allkirjastamiseks saanud."

Ja mida ütleb Marits?

"Ta ei pea end jah minu alluvaks, sest pole töölepinguga kaasnevat ametijuhendit allkirjastanud." Sellest tulenevalt pole Marits Železnjakile ka ametialaseid ülesandeid jaganud.

Küll aga väidab Marits, et Železnjaki suhtumine oma töösse on olnud allpool igasugust arvestust. "Tänagi on mul laual juba kaks kirja, kust ilmneb, et ta pole oma ülesandeid täitnud," kinnitas ta. "Tema kohta on kaebusi rohkem kui kogu ülejäänud vallavalitsuse töötajate peale kokku," ütles Marits.

Železnjak aga kinnitas, et Maritsa tulekuga on vallavalitsusse imbunud komme seadusi eirates otsuseid läbi suruda.

Tõenäoliselt Železnjakil vallavalitsuses enam pikka pidu pole. Marits ütles, et ametnik peab tegutsema oma õiguste ja pädevuste raames ega saa otsustada, kas vallavalitsuse otsused on õiged või mitte. "Kui inimene ei mõista, et ametnikuna lasuvad tal teatud kohustused, siis pole midagi teha, tuleb töölt lahkuda," sõnas ta.

Železnjak kinnitas, et tema kohta kogutakse vallavalitsuses praegu kõikvõimalikku infot. "Mina püüan ausalt oma tööd teha. Aga ma ei karda tööta jääda − see pole minule probleem."

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles