Ida-Virust pürgivad parimaks toiduaineks sigurijoogid ja tatraküpsised

Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Copy
Majoneesi- ja ketšupitootjana alustanud Maadlex kinnitab üha rohkem kanda jookide turul. Robert Pavlovi sõnul tagab see stabiilsuse ja aastaringse töö.
Majoneesi- ja ketšupitootjana alustanud Maadlex kinnitab üha rohkem kanda jookide turul. Robert Pavlovi sõnul tagab see stabiilsuse ja aastaringse töö. Foto: Matti Kämärä

Eesti parima toiduaine konkursil esindavad Ida-Virumaad seekord tervisetooted: siguripulber, lahustuv viljakohv, tatraküpsis ja ökokommid. Konkursil osalemisega loodavad tootjad võita tarbijate südameid.

Tänavu astub toiduliidu Eesti parima toiduaine konkursil võistlustulle 27 Eesti väikeettevõtet kokku 57 tootega. Jõhvi toidutootja OÜ Maadlex esitas hindamisele kaks uudistoodet, milleks on lahustuv siguripulber mustikaga ja lahustuv viljakohv siguriga.

Müügijuht Robert Pavlov ütles, et mõlemad tooted on tervislikud. "Kogu see jutt viljakohvi ja siguri kasulikkusest, mis on pakenditel, ei ole laest võetud, vaid kooskõlastatud veterinaar- ja toiduametiga. Viljakohvid on esiteks kiudainerikkad, tekitavad täiskõhutunnet ja võivad olla kaudseks põhjuseks kaalulangetamisele. Ka maitselt on nad väga head ja aromaatsed."

Veel tervislikum on tema sõnul sigurijook: inuliini sisaldavate toodete pidev tarvitamine mõjub hästi seedimisele, langetab kolesteroolitaset veres, aitab paremini omastada kaltsiumi ega tõsta vererõhku.

Tervislikkusest hoolimata pole ei viljakohv ega sigurijook vähemalt esialgu Eesti tarbijate seas kuigi menukad.

"Meie turg on selles osas suhteliselt konservatiivne ja sigurit meil eriti ei tunta. Lätis ja Leedus on need tooted palju populaarsemad, seal on nende tarvitamisel pikemad traditsioonid. Tegime turu-uuringu ja olime väga üllatunud, kui erisugused on naaberriikide elanike harjumused," rääkis Pavlov.

Nii viljakohvi kui sigurijooki toodetakse alates detsembrist. "Viisime kohe ka Eesti poekettidesse näidised. Tegime oma pakkumised ja ootame sortimendinõukogude otsuseid. Praegu saab neid osta näiteks Jõhvi talupoest, kuhu on juba mitu korda tellitud üle keskmise suuri koguseid. Talupoe kliendid on altimad vastu võtma uuendusi," rääkis Pavlov.

Sigurit tarnitakse Prantsusmaalt, viljakohvi toorainet Poolast. "Siin segame vahekorra kokku ja pakendame. Omanik käis äsja nende toodetega Moskva toidumessil. Seal kiideti, et on puhta maitsega ja lahustuvad hästi. Ka idaturul on huvi olemas."

Partner Valgevenes

Jookidest on Maadlex välja tulnud veel pirni-, mustasõstra-, kirsi- ja kõrvitsanektari ning kasemahlaga. Need tooted pole Jõhvis valmistatud, vaid tehtud Maadlexi kaubamärgi all Valgevenes.

"Nektarid on valmistatud püreest. Nektarite tootja leidsime juhuslikult Moskva toidumessilt. Tegemist on Valgevene riikliku ettevõttega, kes toodab lastetoite. Neil on väga laialdane toorainebaas Bresti lähedal looduskaitsealal väga puhtas piirkonnas," selgitas Pavlov.

Majoneesi-, ketšupi- ja kastmete tootja sisenes jookide turule mitmel põhjusel. Esiteks näitavad turu-uuringud, et jookide sektoris on väga suured turumahud. Teiseks käib majoneeside, ketšupite ja kastmete tootmine mõningate tõusude ja mõõnadega.

"Et tagada stabiilsust ja pakkuda aasta ringi pidevat tööd, vaatasime, kus on languse kohad, ja mõtlesime mõõnad ära täita. Nii tekkiski idee tulla välja jookidega. Kuna granaatõunamahla, millega algust tegime, võtsid ostjad hästi vastu, otsustasime sortimenti laiendada," märkis Pavlov.

Maadlexis on praegu 22 töötajat ja üle 10 protsendi toodangust läheb piiri taha, peamiselt Lätti, vähem Leetu ja Poola. "Idaturul on sõlmitud esimesed lepingud ja praegu töötame sisseveolubade vormistamise kallal. Kompame ka Skandinaavia turgu, aga seal läheb väga raskelt. Kui idaturul hinnatakse Eesti kvaliteeti kõrgelt, siis Skandinaavias vaadatakse meile veel ülevalt alla," tunnistas Pavlov.

Parima toiduaine konkurss on üks võimalus tarbijate usaldust võita. "Oleme ka varem konkursil osalenud ja ühel piirkondlikul konkursil märgiti ära meie majoneesi-küüslaugukaste. Tunnustus aitab mingil määral suhtlemisel ostjaga. Kui spetsialistid on tootele oma hinnangu andnud, on tarbija julgem proovima. See on väike trump tagataskus ka kettidega suhtlemisel," rääkis Pavlov.

Põnevad tooted

Teisena osaleb Ida-Virumaalt parima toiduaine konkursil OÜ RemedyWay, kes esitas žüriile hindamiseks tatraküpsise mee ja pohladega ning ökomaiused − toorkakao Chuu ja Õuna Chuu.

Kui Maadlex on Ida-Virumaa toidutööstuse veteran, siis RemedyWay tootmine asub Kohtla vallas Täkumetsa külas alles aasta, andes esialgu tööd viiele inimesele. Müügi- ja turundusjuht Nelly Vahtramaa ütles, et ettevõte on keskendunud toortatra töötlemisele ja tervisliku toidu tootmisele.

Konkursile esitatud tatraküpsistes on magusainena kasutatud suhkru asemel mett. Toortatrajahule ja -tangule on lisatud veel kuivatatud ning pulbristatud pohlamarju. Ökokommid Õuna Chuu on aga kombineeritud toortatrast, meest ja õuntest; rasvainena on kasutatud ehtsat oliiviõli. Toorkakao Chuu on valmistatud, nagu nimigi ütleb, toorkakao baasil.

Nii küpsised kui kommid on Vahtramaa kinnitusel figuurisäästvalt toitvad.

Toiduliidu tegevjuht Sirje Potisepp kinnitas, et väiketootjad on tänavu konkursile esitanud erakordselt põnevad tooted, mis paistavad silma nii huvitava koostise kui ka kõrge kvaliteedi poolest. "Piirkondlik võit on aidanud paljudel väiketootjatel saavutada suuremat tuntust ning laiemat kättesaadavust poeriiulitel," kinnitas ta.

Žürii valib parimad piirkondlikud tooted välja märtsi teises pooles.

Tagasi üles