Jõhvi terviseraja tegemine on jäänud unarusse

Erik Gamzejev
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vaatamata sellele, et aastakümneid tagasi Jõhvi parki rajatud kõnniteed on muutunud konarlikuks, on see ikkagi jõhvilaste põhilisi jalutamispaiku. Terviseraja tegemine tooks tervisespordi harrastajaid kindlasti juurde.
Vaatamata sellele, et aastakümneid tagasi Jõhvi parki rajatud kõnniteed on muutunud konarlikuks, on see ikkagi jõhvilaste põhilisi jalutamispaiku. Terviseraja tegemine tooks tervisespordi harrastajaid kindlasti juurde. Foto: Peeter Lilleväli

Sagedaste võimu- ja ametnike vahetuste käigus on Jõhvi vallamajas unustatud alustada terviseraja tegemist parki. Selle projekt valmis juba 2013. aastal.

Terviserada oli kavas parki rajada Jõhvi arengukava järgi juba aastatel 2008-2014. Selle projekteerimise peale on vald kulutanud juba ligemale 15 000 eurot.

Aastaga pole midagi toimunud

Esimene projekt valmis valla tellimusel arhitektuuribüroos Luhse ja Tuhal juba ligemale viis aastat tagasi. See hõlmas peale jooksuraja ka mänguväljakuid ja muid atraktsioone.

Hiljem leidsid vallavõimud, et esialgu kolme meetri laiusena kavandatud jooksu- ja suusarada tuleks meetri võrra laiendada, et talvel mahuksid sinna kõrvuti nii klassika- kui vabastiili suusarajad. 2013. aastal tellitigi firmalt Kobras jooksu- ja suusaraja tehniline projekt juba niinimetatud laiendatud variandi jaoks.

Et Jõhvi pargi puhul on tegu kaitstava loodusobjektiga, siis oli terviseraja ehitamiseks vajalik ka keskkonnaameti nõusolek. Seegi on vallavalitsuses juba rohkem kui aasta olemas. Sealtpeale on aga kogu ettevõtmine jäänud tolmu koguma. Vallavõimud pole kavandanud ei ehitushanget ega planeerinud selleks raha ei 2014. ega ka 2015. aasta eelarvesse.

Odav objekt, kasutajaid palju

Jõhvi spordikeskuse endine juht Erich Petrovits rääkis, et pargi terviserada oli kavas kindlasti 2014. aastal valmis teha. "Pidasime seda üheks prioriteediks. Orienteeruv maksumus oleks tulnud veidi üle 100 000 euro. Võrreldes igasuguste ehitistega, oleks see suhteliselt väike summa. Samas igapäevaste kasutajate hulk olnuks suur, arvestades, et pargi lähedal mikros on suure osa jõhvilaste kodud. On täiesti selge, et sellise lihtsa raja olemasolu paneks inimesi rohkem värskes õhus liikuma. Ühtlasi oleks ka pargi võsasem osa korda saanud," meenutas eile Petrovits, kes nüüdseks on Lääne-Virumaa Kadrina vallavanem.

Petrovits oli enda sõnul saanud ka kokkuleppe, et ettevõtmist toetab 20 000-25 000 euroga sihtasutus Eesti Terviserajad. "See raha oleks tulnud muidugi vaid juhul, kui vald ise ülejäänu panustab ja reaalselt tööga pihta hakkab," sõnas ta.

Projekti järgi on terviserada pisut rohkem kui 1,4 kilomeetri pikkune ring pargi lõunaservas, mis ulatub Pillerkaari lasteaia juurest autoregistrikeskuseni. Rada on plaanis rajada aheraine-killustikpadjale. Ülemine kiht peaks tulema puukoorepuru või hakkpuidu ja kruusa segust, mis teeks seal nii jooksmise kui kõndimise jalgadele säästvamaks, kui on asfaldil.

Uued juhid pole kursis

Eelmisest sügisest spordikeskuse juhi ametisse asunud Tiit Tammaru tõdes märtsi algul, et pole jõudnud end pargi terviseraja teemaga veel kurssi viia. Sel nädalal kinnitas ta, et püüab taas alustada läbirääkimisi sihtasutusega Eesti Terviserajad, et teada saada, kui palju neilt abi võiks loota, ning siis tekib selgem pilt, kuidas edasi minna.

Ka selles sihtasutuses on sellest ajast peale, mil Petrovits asju ajas, juhid vahetunud. Praegune juhatuse esimees Herol Kressa kinnitas eile Põhjarannikule, et Jõhvi terviserada on ka temale suhteliselt värske asi. "Kindlasti me toetame terviseraja rajamist, aga eelkõige oskusteabe ning näiteks radade märgistamise ja siltide ning reklaami osas. Ehitamiseks vajaliku raha peab lõviosas leidma ikka iga omavalitsus ise," kirjeldas ta toetamise üldisi põhimõtteid.

Praegune abivallavanem Vello Juhkov, kes eelmisel suvel täitis vallavanema kohuseid, avaldas tollal Põhjarannikule lootust, et ehk õnnestub terviseraja ehitamiseks vajalik rahasumma kavandada lisaeelarvesse. Ei õnnestunud. Tänavuse eelarve planeerimisel ei tulnud see aga jutukski.

Ka volikogu kultuuri- ja spordikomisjoni esimehele Teet Enokile tuleb terviseraja küsimus paraja üllatusena. "Me ei ole seda komisjonis tõepoolest arutanud. Aga võtame järgmisel istungil plaani," lubas ta.

Vello Juhkov tunnistab, et muude tegemiste kõrval on pargi terviserada jäänud tähelepanu alt välja. "Jään praegu vastused võlgu. Loodan, et umbes kuu aja pärast oleme targemad."

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles