Jõhvi juhtidele vastu hakanud spetsialist vallandati

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aleksei Železnjak ütles, et isegi kohtuvõidu korral pole tal vallavalitsusse tagasiteed, sest koostöö praeguste vallajuhtidega on välistatud.
Aleksei Železnjak ütles, et isegi kohtuvõidu korral pole tal vallavalitsusse tagasiteed, sest koostöö praeguste vallajuhtidega on välistatud. Foto: Peeter Lilleväli

Jõhvi vallavalitsuse ehitusspetsialist Aleksei Železnjak vallandati alates eilsest, põhjuseks keeldumine allkirjastada ametijuhendit. Mees kavatseb enda ametist vabastamise vaidlustada.

Vallavanem Aivar Surva allkirjastas käskkirja Železnjakiga töösuhte lõpetamise kohta käesoleva nädala neljapäeval. Sellele eelnes 19. veebruaril alustatud distsiplinaarmenetlus, mis käsitles kolme fakti: kirja, mille Železnjak saatis osale volikogu liikmetest, samuti kirja, mille ta saatis Survale, ning väidetavat keeldumist allkirjastada ametijuhend.

Surva sõnul on tema väljastatud käskkirja kohaselt kirjade eest Železnjakki karistatud noomitusega, keeldumise eest allkirjastada ametijuhend aga on otsustatud ametnikuga töösuhe lõpetada. Vallavanema sõnul sai distsiplinaarmenetlus alguse sellest, et ehitusspetsialisti tööga poldud rahul, sellele lisandus ka allumatus. "Ja kui Põhjarannikus ilmus artikkel sellest konfliktist, tuli vallavalitsusse lausa laviin teadete ja kaebustega Železnjaki töö puudujääkide kohta," sõnas Surva.

Pole seotud ehitusloaga

Viimane konflikt Železnjaki ja vallajuhtide vahel oli seotud sellega, et ehitusspetsialist keeldus väljastamast ehitusluba torustiku ümbertõstmiseks tulevase vabaajakeskuse ehituskrundil, kuigi vallavalitsus oli sellekohase määruse vastu võtnud. Železnjaki sõnul polnud kõik ehitusloa väljastamiseks tarvilikud tingimused täidetud, kuid vallavalitsus väitis vastupidist ning lõpuks väljastas ehitusloa vallavalitsuse liige Märt Marits. Hiljem selgus, et ehitusluba anti välja siiski õigusvastaselt, sest polnud saadud kooskõlastust keskkonnateenistuselt. Selle nädala kolmapäeval tunnistas vallavalitsus erakorralisel istungil ehitusloa kehtetuks.

Surva ütles, et Železnjaki vallandamine pole selle juhtumiga üldse seotud, sest distsiplinaarmenetlust alustati juba 19. veebruaril, kui seda ehitusloa juhtumit veel toimunud polnud.

Železnjak kinnitas, et kavatseb enda ametist vabastamise kohtus kindlasti vaidlustada. "Ma ei keeldunud ametijuhendi allkirjastamisest, vaid tegin mulle saadetud variandile omapoolseid täiendusi ja märkusi ning saatsin selle kooskõlastamiseks tagasi, kuid rohkem mulle seda allkirjastamiseks ei esitatud," sõnas Železnjak.

Saadetud kirjade kohta aga sõnas Železnjak, et vallavalitsuse ametnikuna on ta kogu aeg suhelnud ja infot vahetanud nii volikogu liikmete kui vallavalitsuse töötajatega ning see on tema meelest normaalne.

Mida kirjutas Železnjak?

Aga mida siis Železnjak kirjutas, et kirjad tundusid vallavanemale sobimatud? Põhiliselt puudutasid need vallavalitsuse liiget Märt Maritsat, kellele Železnjak struktuuri järgi pidi alluma.

Ta kirjutas nii: "Infoks veel, et Maritsa poolt oli 5.01.2015 organiseeritud majandusosakonna koosolek. Juhin teie tähelepanu, et koosolek oli kokku kutsutud  kodanike vastuvõtuajal kell 13, mille tulemusena mind ootasid kolm vanainimest rohkem kui poolteist tundi, mul on olemas selle kohta (Maritsa peale) kaebused kodanikelt. Te teate ise, et juhid niiviisi ei käitu. M. Maritsal puudub juhtimiskogemus kohalikus omavalitsuses, samalaadseid juhtumeid on olnud veel. Majandusosakond ja peaaegu kõik vallavalitsuse töötajad on arvamusel, et antud inimene ei ole kompetentne omal alal, ei oska suhelda JVV töötajatega ning segab ja häirib vallavalitsuse igapäevast tööd ning ta ei saa jätkata antud ametis ning peab lahkuma.  Kui vaja, siis hakkame koguma tõendeid ning allkirju M. Maritsa vastu."

Tsitaat pole siiski päris täpne, sest vajas õigekirjalist korrigeerimist, millest aga mõte ei muutu.

Ent tõenäoliselt oli valla juhtkonnale üks ärritavamaid lauseid see: "Vallavalitsuses on palju inimesi, kes toetavad minu ideed, et on vaja ühineda vaenlase vastu ja võidelda!!!"

Železnjak ütles, et õhkkond vallavalitsuses on pingeline, ametnikke ähvardatakse ning neile avaldatakse survet, kuid töötajad ei julge vastu hakata, sest kardavad tööd kaotada.

Aivar Surva aga ütles, et ühegi töötajaga selliseid probleeme nagu Železnjakiga vallavalitsusel olnud ei ole.

Železnjak ütles, et annab endale aru, et kui ta isegi võidab enda vallandamisega seotud vaidluse, tagasiteed tal vallavalitsusse pole. "Nende inimestega poleks mul võimalik koos töötada," ütles ta.

Vallavanema sõnul kuulutab vallavalitsus ehitusspetsialisti koha täitmiseks ilmselt välja konkursi. Ta ütles, et seda ametikohta on kindlasti tarvis, sest riik paneb aina rohkem järelevalvefunktsioone kohalikele omavalitsustele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles