Koalitsioon punub Võhmarile kriminaalasja

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Allan Mänd (vasakul) ja Tauno Võhmar olid veel kuus aastat tagasi, mil see pilt on tehtud, väga üksmeelselt ühes paadis. Nüüdseks on olukord muutunud ning endistest liitlastest said aasta tagasi poliitilised vastased, kui Võhmar oma valimisliiduga tülli läks.
Allan Mänd (vasakul) ja Tauno Võhmar olid veel kuus aastat tagasi, mil see pilt on tehtud, väga üksmeelselt ühes paadis. Nüüdseks on olukord muutunud ning endistest liitlastest said aasta tagasi poliitilised vastased, kui Võhmar oma valimisliiduga tülli läks. Foto: Peeter Lilleväli

Jõhvi koalitsioon esitas avalduse kriminaalmenetluse alustamiseks eelmise vallavanema Tauno Võhmari tegevuse uurimiseks, kahtlustades teda volituste ületamises. Viru ringkonnaprokuratuur ei leidnud kriminaalmenetluse algatamiseks alust, ent see otsus vaidlustati riigiprokuratuuris.  

Jutt on OÜga Abakom Invest sõlmitud lepingust, millega Võhmar väidetavalt andis garantii, et vald ehitab kontserdimaja lähedusse plaanitud hotellile juurdepääsuteed ning kui ta seda ei tee, on vald kohustatud rajatava taristu kulud katma 64 000 euro ulatuses (vanas rahas 1 miljon krooni).

Ettevõte ise sellest lepingust rääkida ei taha. "Meil on jah vallaga paar lepingut, kuid kuna need on kahepoolsed, pole meil õigust nende sisu avaldada," ütles Abakom Investi juhatuse liige Kuno Liblik Põhjarannikule. Küll aga lisas, et lähiajal neil hotelli ehitamist plaanis pole, kuna selleks pole leitud investorit.

Jõhvi vallavanem Aivar Surva kinnitas, et tõepoolest on leping, kus Võhmar on võtnud vallale selliseid kohustusi, olemas. "Muidugi tuleb sellised asjad volikogul otsustada," sõnas ta. Et selle asja pärast keegi on prokuratuurile avalduse teinud, Surva eilseni siiski ei teadnud.

Prokuratuur: kriminaalasjaks polnud alust

Avaldusel, mis esitati Viru ringkonnaprokuratuurile 26. veebruaril, seisid koalitsiooni liikmete Allan Männi, Kaarel Pürgi, Niina Neglasoni ning Teet Enoki allkirjad. Avaldajad taotlesid kriminaalmenetluse algatamist karistusseadustiku paragrahvi alusel, mis näeb ette vastutust usalduse kuritarvitamise eest. Selle paragrahvi sisu ütleb: "Seadusest või tehingust tuleneva teise isiku vara käsutamise või teisele isikule kohustuse võtmise õiguse ebaseadusliku ärakasutamise eest või teise isiku varaliste huvide järgimise kohustuse rikkumise eest, kui sellega on tekitatud suur varaline kahju /.../, karistatakse rahalise karistuse või kuni viieaastase vangistusega."

Prokuratuur aga midagi kriminaalset ei leidnud ja vastas 9. märtsil väljastatud kirjas: "Esitatud materjalidest ei nähtu, et Jõhvi vallale on tekitatud suur varaline kahju. Samuti ei ole täidetud KarS §300 (riigihangete teostamise nõuete rikkumine) järgi kvalifitseeritava kuriteo koosseis. Seega puudub kuriteoteates info, mis viitaks sellele, et keegi on oma tegevuses realiseerinud KarS 217 2 (usalduse kuritarvitamine) järgi kvalifitseeritava kuriteo koosseisu."

Samuti ei esine prokuratuuri hinnangul kuriteoteates sisalduvas tegevuses sellist käitumist, mis võiks vastata mõnele muule kuriteokoosseisule.

Praegu on ringkonnaprokuratuuri otsus vaidlustatud riigiprokuratuuris.

Volikogu esimees Niina Neglason ütles, et sellised otsused peaksid olema volikogu pädevuses, sest see seab vallale kohustusi. "Vallavanem ei saa kuidagi ainuisikuliselt vallale selliseid kohustusi võtta," sõnas ta.

Võhmar ütles, et tegemist on 2006. aastast pärit lepinguga, millest kõik olid algusest peale teadlikud. Tema sõnul lähtus see asjaolust, et vallavalitsuse palvel lammutas Abakom Invest oma kuludega naaberkrundil olnud vana ehitise lootuses, et saab selle krundi hiljem ära osta, ent jäi sellest maatükist siiski ilma. Et probleem kohtuväliselt lahendada, nõustus vallavalitsus tulevikus kandma kulutusi kommunikatsioonide rajamiseks samal määral, mis Abakom Invest oli kulutanud vana rajatise lammutamiseks.

"Aga las nad siis uurivad. See näitab koalitsiooni taset, et millega seal tegeldakse − leida iga hinna eest vaenlane, keda tampida," kommenteeris Võhmar.

Võhmar lahkub volikogust

Möödunud nädala neljapäeval Mäetaguse vallavanemaks valitud Tauno Võhmar kavatseb lahkuda Jõhvi volikogust, sest Mäetaguse võimuliit tahab, et uue vallavanema palgalt makstav tulumaks laekuks Mäetaguse eelarvesse.

"Mul oli jah põhimõtteline kokkulepe Mäetaguse volikogu esimehega, et registreerin end Mäetaguse valla elanikuks," lausus Võhmar. Seaduse järgi peab isik aga kohaliku omavalitsuse volikogust lahkuma, kui ta on enda elukoha registreerinud teises omavalitsuses.

"Mul ei ole kahju Jõhvi volikogust ära minna. Olen endale selgeks mõelnud, et ei taha ennast kulutada sellises negatiivses keskkonnas, nagu Jõhvi volikogus praegu on," ütles Võhmar, lisades, et pigem on tal kahju nendest headest algatustest, mis tema lahkumisega Jõhvi vallavanema kohalt pooleli jäid. Ta tõi näiteks praeguse vallamaja saali, kus on lõpule viimata asjad, mis tegelikult ei vaja palju raha, samuti praeguse ja tulevase gümnaasiumi hoonete omavahelise ühendamise projekti, millest nüüdseks on loobutud.

Võhmari sõnul ei sooviks ta praegu Jõhvis uuesti valda juhtima tulla ka siis, kui praegune koalitsioon peaks lagunema. "Mind ei paelu see, et kaks aastat seal volikogus üksteist vihaselt põrnitseda. Uue meeskonna võiksin Jõhvis kokku panna siis, kui praegune volikogu koosseis vahetuks," sõnas ta.

Ta ei osanud öelda, kas soovib järgmistel valimistel Jõhvis veel osaleda. "Sinna on kaks ja pool aastat aega ja ma olen piisavalt elukogenud, et teada, et selle ajaga võib palju juhtuda."

Võhmar asub Mäetaguse vallavanema ametisse 1. aprillist, seda, millal ta teeb otsuse Jõhvi volikogust lahkumiseks, ta eile veel öelda ei osanud. Võhmari lahkumisega naaseb volikogusse Ilmar Aun.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles