Victoria bastioni rekonstrueerimist jätkavad uued ehitajad

Ilja Smirnov
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Victoria bastionil seisavad restaureerimistööd juba mullu sügisest, sest linn pidi hakkama uut ehitajat otsima. Nüüd on tarvis ka lisaraha leida.
Victoria bastionil seisavad restaureerimistööd juba mullu sügisest, sest linn pidi hakkama uut ehitajat otsima. Nüüd on tarvis ka lisaraha leida. Foto: Ilja Smirnov

Narva on välja valinud ehitusfirma, kes jätkab Victoria bastioni rekonstrueerimistöid, mis peatati möödunud aastal eelmise töövõtjaga tekkinud probleemide tõttu.

2015. aasta veebruaris kuulutati välja sisuliselt teine riigihankekonkurss, leidmaks Victoria bastioni, kurtiini ja püssirohukeldri ehitajat. Kogu hange on jagatud neljaks osaks ning praeguseks on selgunud neist kahe ehitaja − АS Riito Ehitus. Nimetatud firma tegi parimad hinnapakkumised hanke kahes osas summas 571 000 eurot.

Lepingu võitjaga kavatseb linn lepingu sõlmida kahe nädala pärast, kui keegi selle aja jooksul hanke tulemusi ei vaidlusta.

Tuleb uus riigihange läbi viia

"Bastioni seintega peab kõik korras olema," kommenteeris Narva linna arenduse ja ökonoomika ameti projektiosakonna juhataja Anne Veevo edukalt lõppenud hanget, mis korraldati tööde jätkamiseks suure objekti kahes osas. "Neljanda osa küsimust hakkame arutama linnavolikogus, kuna see osa on väga oluline, kuid vahendeid meil selleks projektis enam ei jätku."

Suur ja oluline osa, millel veel ehitajat ega piisavat finantseerimist ei ole, on bastioni ülemine osa, kasemattide sissepääsud, püssirohukelder jms.

"Projekti on pikendatud oktoobri lõpuni, kuid programmist [finantseerivast organisatsioonist − I.S.] öeldi, et me võime vajaduse korral seda ka aasta lõpuni pikendada," lisas Veevo.

Victoria bastioni rekonstrueerimise ja turismiobjektiks muutmise projekti toetatakse Euroopa naabrus- ja partnerlusinstrumendi (ENPI) Eesti, Läti ja Vene piiriülese koostöö programmist 2007-2013. Projekti eelarve on 2,9 miljonit eurot ning see näeb ette nii restaureerimis- ja ehitustöid kui ka originaalse ekspositsiooni loomist. Viimane on juba ammu valmis ning ootab oma aega laos.

Ehitusprojekt on iganenud

Nagu Põhjarannik juba varem kirjutanud on, ei suutnud ehitajad ja restaureerijad algse peatöövõtja, ehitusfirma OÜ E&G juhatusel möödunud hooajal kõiki töid Victoria bastionil lõpetada. Suur projekt hõlmab seinte ja kasemattide restaureerimist, tugevdamist ja konserveerimist ning püssirohukeldri rekonstrueerimist, et seada seal sisse külaliskeskus ja ekspositsioonid.

Septembris katkestas linn OÜga E&G selle projekti raames lepingulised suhted ning võttis hooajalise pausi.

Nimetatud firmast öeldi hiljem Põhjarannikule, et oli mitmeid põhjusi, miks projekt nõudis rohkem aega ja raha, kui esialgne leping ette nägi.

"Igasuguse restaureerimistöö tegemisel tuleb alati ette rohkem ootamatusi ja üllatusi kui uue ehitise rajamisel," selgitas OÜ E&G eelarveosakonna juht Einar Sander. "Bastioni restaureerimise projekt on aegunud (aastast 2009) ega kirjelda olemasolevat olukorda objektil täpselt, kuna rajatis on pärast projekti valmimist progresseeruvalt lagunenud."

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles