Jõhvi esindusplats ei jõua kuidagi remonti ära oodata

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jõhvi Keskväljakust pidi 12 aastat tagasi saama kaunis linna esindusplats, mis oli algselt plaanitud vaid jalakäijate alaks. Ent õige pea sai sellest tavaline kaubanduskeskuse parkla, mille punane kate iga aastaga üha enam laguneb.
Jõhvi Keskväljakust pidi 12 aastat tagasi saama kaunis linna esindusplats, mis oli algselt plaanitud vaid jalakäijate alaks. Ent õige pea sai sellest tavaline kaubanduskeskuse parkla, mille punane kate iga aastaga üha enam laguneb. Foto: Peeter Lilleväli

Jõhvi kobrutav esindusväljak, mille remondist ja renoveerimisest aastaid tagasi räägiti, pole viimasel paaril aastal meelde tulnud ei selle omanikule ega vallavalitsusele, ent Põhjaranniku asjakohastele päringutele tulevad lubadused platsiga tegelema hakata.

Viimati pöördus vallavalitsuse vallavara spetsialist Jevgeni Fedorenko Jõhvi Keskväljaku hoonestusõiguse omaniku East Capitali poole palvega plats korda teha 2012. aasta augustis. Fedorenko, kes oli asja kohapeal uurimas käinud, tuvastas, et Keskväljakul on osaliselt hävinud parkla kattematerjal, mistõttu sinna tekivad suured veelombid, mis häirivad nii sõidukite kui ka jalakäijate liikumist maakonnakeskuse esindusväljakul.

Fedorenko märkis aktis, et kattematerjalita parkla on rikkunud ka hüdroisolatsiooni ja sellega kaasneb oht, et hävineb ehituskonstruktsioon. "Keskväljaku maa-aluses osas ei saa autod enam parkida, sest neile tuleb peale vesi, mis rikub sõidukite keresid," sõnas Fedorenko toona.

Leping kohustab

2005. aasta alguses sõlmitud lepinguga andis Jõhvi tollane linnavalitsus Keskväljaku hoonestusõiguse 36 aastaks osaühingule Jõhvi Tsentraal. Sama lepinguga sätestati, et kui parkla hävineb kas või osaliselt, on Jõhvi Tsentraal kohustatud ühe aasta jooksul selle omal kulul taastama ja hoidma kinnistut heas seisukorras.

2012. aasta augustis tegi vald praegusele omanikule ettepaneku taastada poolteise kuu jooksul rikutud kattematerjal.

Tsentraali omanikfirma East Capital juhatuse liige Martin Otsa ei eitanud siis vallavalitsusele saadetud vastuses, et olukord parklas "võib olla selline", nagu vallavalitsuse teates on kirjeldatud. Samas käitub vallavalitsus Otsa arvates hea usu põhimõtte vastu, kui nõuab, et Jõhvi Tsentraal teeks kulutusi, et Keskväljak rekonstrueerida. Ta viitas 2010. aastal sõlmitud notariaalsele kokkuleppele, mille kohaselt oli kavas kaotada Keskväljakult parkimiskohad ning rajada sinna promenaad ja kindlustada Tsentraalile uued parkimiskohad Keskväljaku läheduses. Seetõttu pidi Jõhvi Tsentraal loobuma hoonestusõiguse alusel kasutatavast Keskväljaku parkla maapealsest osast, mistõttu sinna ka kulutusi ei kavandatud. Hiljem jäi aga Keskväljak rahapuudusel promenaadi projektist välja.

Omanikfirma lubas 2013. aasta kevadel, et teeb väljaku korda suve jooksul. See kordategemine tähendas, et asfalteeriti parkla peale- ja mahasõidud, mis olid täielikult lagunenud, kuigi esmane lubadus oli, et Keskväljakule tekkinud augud likvideeritakse nii, et plats oleks esteetiline ja ka kasutatav ning et sinna ei koguneks vihmavesi.

Üritusi saab teha hädapärast

Kalev Naur, kes Jõhvis kaitseväe ja kaitseliidu osalusega üritusi korraldab, nentis, et Keskväljak, mille servas valvab kindral Tõnissoni kuju, on väga käest ära, ning lisas, et üritusi saab seal praegu vaid hädaga pooleks läbi viia. "Kole on, kui jaanipäeva ürituse ajal vihmaga peavad rühmad lompidest mööda marssima, et vett ei pritsiks. See on ju ikkagi linna esindusväljak. Aga praegu on see Jõhvi kontekstis üks kole koht küll," sõnas Naur.

East Capitali juhatuse liige Martin Otsa ütles, et nad ei soovi vastutuse eest põgeneda, vaid kaaluvad, mida ja millises mahus sellel väljakul ette võtta. "Eks ta on meil nüüd otsuse tegemise koht ja väljakut korrastades likvideerime suuremad augud," sõnas ta. Siiski andis ta mõista, et mingit põhjalikku remonditööd eraomanik Keskväljakul ette võtma ei hakka. "Selge see, et kapitaalne ehitus on väga investeeringumahukas," sõnas ta.

Jõhvi vallavalitsuse majandusspetsialist Aivo Tamm tunnistas, et Keskväljaku teema on vallavalitsusel viimasel paaril aastal teiste probleemide varju jäänud. "Aga järgmine nädal kavatsesime üle vaadata promenaadi olukorra ja ühtlasi tegeleme Keskväljakuga ning usun, et siis läheb omanikule teele ka sellekohane märgukiri," kinnitas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles