Toila spaa laieneb viletsast turuolukorrast hoolimata

Sirle Sommer-Kalda
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Toila spaahotelli peaks lähiajal tulema kolm juurdeehitust, millega kaasnevad paremad sportimistingimused, liutorudega veekeskus ja ruumikamad numbritoad.
Toila spaahotelli peaks lähiajal tulema kolm juurdeehitust, millega kaasnevad paremad sportimistingimused, liutorudega veekeskus ja ruumikamad numbritoad. Foto: Matti Kämärä

Toila spaa pidas 15. sünnipäeva olukorras, kus hulk Vene turiste on ära kukkunud ja uus valitsus lubab tõsta majutusteenuse käibemaksu. Vaatamata sellele kavandatakse uut tervise- ja veekeskust ning hotellikorpust.

Toila spaahotelli üks omanikest Sulev Reelo meenutas 15 aasta tagust aprillikuud, kui sanatoorium osteti Eesti Põlevkivilt 6 600 000 krooni eest.

"See projekteeriti omal ajal kaevurite profülatooriumiks. Ostuhetkel oli käive 6 miljonit ja kahjum 8 miljonit krooni. Puhkajaid oli 20, töötajaid 120. Juba esimese aasta lõpetasime plussiga."

Praegu on töötajaid 200 ja eile oli 280kohalise spaahotelli täituvus 90 protsenti.

Reelo sõnul pole spaahotell 15 aasta jooksul kordagi kahjumit teeninud, olgugi et ärevad ajad maailmamajanduses on seda kärpinud nii 2009. kui 2014. aastal.

Väiksemaks kasumiks ollakse valmis ka edaspidi, seda ida- ja põhjanaabri majanduslike probleemide ning uue valitsuse plaanide tõttu - koalitsioonileppe järgi ootab 2017. aastal ees majutusteenuse käibemaksu 11protsendine tõus seniselt 9 protsendilt 20-le.

"Näiteks Saksamaal ja Soomes saadakse hakkama 10 protsendi suuruse käibemaksuga. Eestis toob majutusteenuse käibemaksu tõus kaasa hinnatõusu ja mõjutab kõige enam just siseturisti. Sellest hoolimata plaanime investeerida ja võtame ka edaspidi ettevaatlikult laenu. Eesti spaahotellide turul käib võidurelvastumine, mis sunnib pidevalt midagi juurde ehitama," märkis Reelo.

Jäänud kitsaks

Toila spaahotell laieneb kolmes järgus. "Kui sanatooriumi ostsime, tundus see liiga suur - 16 000 ruutmeetrit. Praegu on pinda 20 000 ruutmeetrit ja maja on kitsaks jäänud," tõdes ta.

Esimese asjana ehitatakse kahekorruselisele hooneosale kolmas korrus, kuhu sisustatakse tervisekeskus.

"Teeme korraliku jõusaali - praegune on kehvakene -, ning kolime sinna diagnostika ja võimlemissaali," rääkis spaahotelli juhatuse liige ja tegevdirektor Jaak Pruunes, kes lõi eile ehituse alustamiseks käed OÜga Ferdmaster.

"Nii, kui tundsime, et rubla hakkab tugevnema ja Vene turistide arv tasapisi jälle tõusma, hakkasime kohe siblima," lisas ta.

Juurdeehitus peaks valmima sügisel. Endisesse võimlemissaali laieneb aga wellness-keskus Orhidee, mis saab juurde mõned uued saunad.

"Tihti on ainult täiskasvanutele mõeldud wellness-keskuses rohkem rahvast kui termides, sest paljud põgenevad laste eest vaikusesse ja soovivad lõõgastuda rahulikus keskkonnas. Tasub investeerida sellesse, mida inimene tahab," leidis Pruunes.

Liutorud ja -mäed

Kui Venemaa turg stabiliseerub, pannakse püsti ligi 800 ruutmeetri suurune laste veekeskus. Projekt on valmis ja ehitusega loodetakse alustada järgmisel aastal.

Veekeskus rajatakse ujumisbasseini ette ning sinna on mõeldud liutorud, liumäed pisematele, basseinid beebidele ja mudilastele, purskkaevud jms.

Pruunese kinnitusel on lastele tarvis sulistamiseks oma veemaailma. "Peame seda tegema, sest termid on muutunud lastekeskuseks - saunauks kogu aeg paugub, häirides saunalisi."

Spaahotelli laienemise kolmas etapp on uue hotellikorpuse ehitamine. Projekti järgi tuleb sinna 44 kliimaseadmega ruumikat tuba. Juurdeehituse rajamiseks alustati ettevalmistusi juba mullu suvel, muuhulgas likvideeriti tuletõrje veevõtukoht.

Hotellile ja veekeskusele tehtud detailplaneering hõlmab veel minigolfiväljaku kõrval asuvat ligemale hektari suurust maatükki, kuhu spaahotelli omanikud kavandavad spordihalli. See on siiski kaugem tulevikumuusika.

Samuti on jutuks kämpinguala laiendamine - kaalutakse uute, aasta ringi kasutatavate puhkemajade püstitamist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles