Eesti Energia Kaevanduste juhtide seas käivad suured vangerdused

Erik Gamzejev
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti Energia Kaevanduste tootmisdirektor Erik Väli asub maikuust juhtima Estonia kaevandust, senine juhatuse esimees Veljo Aleksandrov hakkab juhatuse liikmena juhtima arendusprojekte ja senine Estonia kaevanduse juht Rein Kaarlõp siirdub kaevanduskontserni logistikaettevõtte juhiks.
Eesti Energia Kaevanduste tootmisdirektor Erik Väli asub maikuust juhtima Estonia kaevandust, senine juhatuse esimees Veljo Aleksandrov hakkab juhatuse liikmena juhtima arendusprojekte ja senine Estonia kaevanduse juht Rein Kaarlõp siirdub kaevanduskontserni logistikaettevõtte juhiks. Foto: Matti Kämärä

Peale selle, et maikuust saab Eesti Energia Kaevanduste uueks  juhatuse esimeheks Andres Vainola, vahetavad omavahel ametikohti  mitmed kaevanduskontserni tippjuhid.

Estonia kaevandust − ettevõtte kõige suuremat üksust − hakkab juhtima Erik Väli, kes seni oli ametis kontserni tootmisdirektorina. See koht kaob maikuust sootuks ära.

Estonias võib kaevemaht veelgi kasvada

"Minul tuleb töökoormust kõvasti juurde," tõdes Väli, kelle sõnul tuleb tal sisuliselt jätkata ka senist tööd, mis seisnes eelkõige elektrijaamade vajadustest tulenevate põlevkivi kaevandamise plaanide koordineerimises. Juurde tuleb 1200 inimesega Estonia kaevanduse töö igapäevane juhtimine. Ettevõtte teise kaevandamisüksuse − Narva karjääri juhina jätkab Valeri Abramov.

Väli töötas Estonias aastatel 1986-2003 eri ametites alates mäemeistrist kuni peainseneri asetäitjani tööohutuse alal.  12 aastat tagasi  tõi tollane Eesti Põlevkivi juht Mati Jostov ta peamajja Jõhvis Jaama tänaval, kus ta on olnud nii üldosakonna juhataja, arendusdirektor kui tootmisdirektor.

Pärast Viru kaevanduse ja Aidu karjääri sulgemist on Estonia kaevanduses kaubapõlevkivi tootmismaht pidevalt kasvanud, ulatudes 8,4 miljoni tonnini aastas. Erik Väli sõnul on vajaduse korral võimalik kasvatada Estonia tootmismahtu 9 miljoni tonnini. "Seegi on minu uues ametis üks suur väljakutse," märkis ta.

Erik Välil säilib koht ka Eesti Energia Kaevanduste juhatuses, kuhu hakkavad peale tema kuuluma 1. maist juhatuse esimehe ametisse asuv Andres Vainola ja senine juhatuse esimees Veljo Aleksandrov, kes keskendub Narva karjääris allmaakaevanduse ettevalmistamisele ja Uus-Kiviõli kaevanduse rajamisele.

Estonia kaevanduse senisest juhist Rein Kaarlõpist saab  kontserni logistikaettevõtte juht, kelle peamine vastutusala on põlevkivi transportimine elektrijaamadesse ja õlitehastesse.

Logistikat siiani juhtinud Toomas Põld sai  alates  22. aprillist Jõhvis asuva Eesti Energia Tehnoloogiatööstuse juhatuse esimeheks. Varem selles ametis olnud Otto Richard Pukk lahkub ettevõttest.

Eesti Energia meediasuhete juht Kaarel Kuusk ütles, et Pukk ei võtnud vastu pakkumist jätkata tööd ettevõtte juhatuse liikmena.

Oodatakse värsket pilku

Järgmisest nädalast Eesti Energia Kaevanduste tegevjuhi rolli asuv Andres Vainola põhjendas juhtide seas toimuvaid vangerdusi eesmärgiga leida muutuvas majandusolukorras uusi lahendusi konkurentsivõime säilitamiseks.  "Kiiresti muutuvas majanduskeskkonnas, kus nii õli kui elektri turuhinnad on madalseisus ja põlevkivi turunõudlus märkimisväärses ulatuses kõigub, sõltub palju sellest, kuidas suudame reguleerida põlevkivi toodangu mahtude muutust nii alla kui üles," ütles Vainola.

Tema sõnul on esmase tähtsusega mõistlike kuludega kaevevõimekuse säilitamine. "Selle eesmärgi saavutamiseks on pika kogemuse ja põhjalike põlevkivitööstusalaste teadmistega juhid uutes rollides vajalike lahenduste otsimisel parimad," lisas Vainola.

Tema meelest võib 6-8 aastat oma ametikohtadel olnud juhtide  vahetamine anda nii mõnegi uue idee või lähenemise, kuidas asju nutikamalt teha.

Erik Väli sõnul ei ole praegu arutatud ametikohtade koomaletõmbamist või muid ümberkorraldusi madalamatel juhtimistasanditel. "Ei saa välistada, et midagi tuleb muuta. Eks iga juht vajab uues ametis sisseelamisaega, et värske pilguga toimuvat hinnata. Kuid liigume ikka üks samm korraga," sõnas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles