Arendaja jõudis Jõhvi uue keskuse arhitektidega kokkuleppele

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Selline näeb välja aasta tagasi arhitektuurikonkursil võitnud töö "Parkuur". Ehitusel see projekt siiski täiel määral töösse ei lähe, vaid kasutatakse fassaadi ideelahendust, mis tuleb eraldi välja töötada.
Selline näeb välja aasta tagasi arhitektuurikonkursil võitnud töö "Parkuur". Ehitusel see projekt siiski täiel määral töösse ei lähe, vaid kasutatakse fassaadi ideelahendust, mis tuleb eraldi välja töötada. Foto: arhiiv

Kui veel eelmise aasta lõpus valitses paras segadus sellega, kuidas hakkab välja nägema Jõhvi pargi serva kerkiv Virumaa suurim kaubandus- ja vabaajakeskus, siis nüüdseks on arhitektuurikonkursi võitjafirmaga leping sõlmitud, ent parim konkursitöö ise siiski käiku ei lähe.

Aasta tagasi korraldati Jõhvis arhitektuurikonkurss, et pargi juurde kerkiv hoone ka kena välja näeks. Toona võitis arhitektuuribüroo Luhse&Tuhal töö nimega "Parkuur". Selle büroo töödest Jõhvi linnas on praeguseks püsti näiteks Jõhvi kontserdimaja ning justiitshoone, samuti on selle büroo ideesid kasutatud Jõhvi promenaadi rajamisel.

Ent mullu sügisel tunnistas arhitekt Ra Luhse Põhjarannikule, et arendaja pole neilt ehitusprojekti tellinud. "Meil oli paar kohtumist, kuid pärast seda kadus arendaja ära ning asi tundus kahtlane," nentis ta toona.

Kasutatakse vaid fassaadil

Sügisel ilmus vallavalitsusse ka eskiisprojekt, mis ei meenutanud kuidagi konkursi võidutööd, ning see fakt pani Luhse&Tuhali arhitektid hämmingusse, kuigi arendaja OÜ Jõhvi Pargi Arendus juhatuse liige Allan Mänd kinnitas toona kõigele vaatamata: "Ideekavandi konkursi võitnud töö "Parkuur" lähebki töösse."

Ka eile kinnitas Mänd, et "Parkuur" on jätkuvalt aluseks ning sügisel esitatud eskiis näitas ära vaid mahulised lahendused, et päästeamet saaks asja menetlusse võtta.

Luhse&Tuhali arhitekt Tanel Tuhal ütles eile Põhjarannikule, et büroo on praeguseks sõlminud Jõhvi Pargi Arendusega lepingu, mille kohaselt võetakse nende konkursitööst kasutusele vaid fassaadide osa ja võidutööd tervikuna siiski aluseks ei võeta. "See on täiesti teine projekt, mille kallal nüüd tööle asume. Aga hinnaalandust me endale siiski ei tee ja meie huvi on, et tulemus oleks isegi parem kui enne," sõnas ta.

Allan Mänd ütles, et Luhse&Tuhali tööst oligi kavas võtta vaid fassaadi osa ning osa hoone sisetänavast. "Siselahendus, mida nad pakkusid, ei lähe kokku tänapäevase kaubanduse kontseptsiooniga − see on terve teadus. Ei ole nii, et joonistad sinna mingeid kuubikuid ja ongi valmis," sõnas Mänd, lisades, et keskusega seotud lahendused − alates konstruktsioonilahendustest kuni sisekujunduseni − töötavadki välja eri firmad, kes on oma ala asjatundjad.

Tuhal ei välistanud, et sõlmitud lepingule vaatamata võib arendaja veel viimasel hetkel meelt muuta, arvestades "Parkuuriga" juhtunut. "Igapidi oli see loll olukord, kus algul tehti konkurss, siis võeti hoopis teine projekt ja püüti meie tööd sellega sobitada. Algul me polnud nõus kaasa lööma, sest me ei saanud tükk aega aru, mida me üldse tegema peame. Pikkade läbirääkimiste järel saime töömahud siiski paika," rääkis Tuhal, kelle sõnul pole nad varem sellisesse olukorda sattunud.

Raha seab piirid

Arhitekt lisas, et ta saab selliste arenduste puhul aru ka sellest, et oma piirid seab raha. "Kõigile meeldib Ferrari, aga sõidetakse ikka Fordiga," sõnas ta, lisades, et nende töö puhul on fassaadil kasutatavad materjalid väga konkreetselt üles loetud ning kui kokkuhoiu huvides hakatakse midagi kardinaalselt muutma, siis panevad nad sellele veto."

Allan Mänd ütles, et praeguseks on ehituse takistuseks olnud Järve Biopuhastuse veetorustik ümber tõstetud ja mai lõpus loodetakse alustada kaevetöid. Nimetatud veetorustikuga kerkis tänavu kevadel probleem, kuna selgus, et selle ümbertõstmiseks vajalik ehitusluba anti välja ebaseaduslikult. Hiljem siiski juriidilised tõkked kõrvaldati ning praeguseks on vallavalitsus väljastanud ka keskuse enda ehitusloa.

"Kõik kooskõlastused ja vajalikud dokumendid selleks olid olemas," kinnitas Jõhvi vallavara spetsialist Jevgeni Fedorenko.

Jõhvi kaubandus- ja vabaajakeskus peaks hakkama laiuma ligemale 55 000 ruutmeetril. Kompleksi tulevad peale kaubanduspindade, veekeskuse, ujula ja jäähalli ka toitlustusettevõtted ning hotell. Keskus peaks uksed avama järgmise aasta augustis ning praeguseks on selle rentnike nimistus sellised tuntud kaubamärgid nagu toidupoekett Maksimarket, spordipoed Sportland, Rademar, raamatupood Apollo, mänguasjade kauplus Juku, rahvusvaheline rõivamüügikett H&M, koduelektroonikat müüv Expert ning kosmeetikafirma Ideaalkosmeetika.

Arendaja on projekti maksumusest rääkides nimetanud summat 36 miljonit eurot.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles