Narva energiajooks liigub osavõturekordi poole

Erik Gamzejev
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mullu oli Narva energiajooksul osalejaid ligemale 3400, tänavu liigub registreerumine graafikus, mis lubab eeldada isegi 5000 startijat.
Mullu oli Narva energiajooksul osalejaid ligemale 3400, tänavu liigub registreerumine graafikus, mis lubab eeldada isegi 5000 startijat. Foto: arhiiv

Kuu aega enne tänavust Narva energiajooksu küünib registreerunute arv juba üle 1500 ja see on selge märk, et tänavu on oodata uut osavõturekordit.

Senine osavõturekord pärineb 2013. aastast, mil poolmaratonil, 7 km jooksul ja kõnnil ning lastejooksudel oli osalejaid kokku 3429. Mullu jäi rekordi löömisest puudu 60 osalejat.

Korraldaja eesmärk 5000 osalejat

Eilse seisuga oli kolmele põhidistantsile end kirja pannud juba üle 1500 inimese. Seejuures on erinevalt varasematest aastatest suurim huvi seni olnud kõige pikema ja raskema ehk 21,1 km distantsi vastu. Kui mullu jõudis poolmaratoni finišisse 747 osalejat, siis kuu aega enne starti on osalejaid juba 542.

Narva energiajooksu peakorraldaja Mati Lilliallik sõnas, et registreerunuid on ligikaudu 40 protsenti rohkem kui mullu kuu aega enne üritust. "Kõige aktiivsem registreerumine langeb maikuu teise poolde ja praeguse põhjal söandan üsna kindlalt ennustada, et uus osavõturekord sünnib. Julgemas prognoosis pakuksin, et tänavu tuleb täis 5000 osalejat. Kui see arv jääb alla 4000, olen mõnevõrra pettunud," sõnas ta.

Mati Lillialliku sõnul on Narva energiajooks võitnud Eesti jooksuhuviliste seas kindla poolehoiu. "Narva jooks kuulub linnajooksude sarja, mille püüab läbi teha enamik aktiivseid jooksuharrastajaid. Kuid Narva on eriline ka oma raja ja piiriäärse asukoha tõttu ning seetõttu on sellel jooksul kujunenud eriline aura," sõnas ta.

Mitmel eelneval aastal tuli Narva energiajooksu raja puhul otsida erisuguseid varuvariante, kuna linnas käisid ulatuslikud torude ja teede remonditööd. "Nüüd lõpuks saame teha sellise unistuste raja, millest oleme algusest peale mõelnud. Viimased kilomeetrid kulgevad piki Narva jõe kallast mööda uut promenaadi. Rosinaks on lõputõus Hermanni kindluse juures enne finišit," rääkis Lilliallik.

Hoolimata sellest, et jooksuürituste arv on kasvanud Eestis tormiliselt ja konkurents tihe, tahetakse Lillialliku sõnul Narva ikka tulla. "Paljudele on see ainus põhjus kord aastas Ida-Virumaale tulla. Osa tuleb terveks nädalavahetuseks, et siin ka mujal ringi vaadata," ütles Lilliallik, andes mõista, et lisaks puhtsportlikule momendile on Narva energiajooksust kujunenud ka Ida-Viru turismi- ja mainekujundussündmus. Tähelepanuväärne on, et mullu oli osalejaid 15 riigist ning tänu uuele rajale on peakorraldaja hinnangul Narval head eeldused saada järgnevatel aastatel veelgi rohkem välismaalasi Euroopa Liidu ja Venemaa piiri äärde jooksma.

Idavirulaste osakaal võiks olla suurem 

Nüüd juba viiendat korda toimuva Narva energiajooksu korraldamise ajendiks sai oma ajal muu hulgas Lillialliku tähelepanek, et üle-eestiliste suurte rahvaspordiürituste protokollidest leiab vähe ühe suurema maakonna Ida-Virumaa inimesi. Ühe suurürituse korraldamisega Narvas lootis ta panna ka rohkem idavirulasi sportima. "Positiivseid muutusi on, aga sportimisharjumus võiks veelgi kiiremini levida. Ka Narva energiajooksul startijate seas võiks idavirulaste osakaal märksa suurem olla," tõdes ta.

Et veelgi rohkem kohalikke inimesi jooksma ja kõndima meelitada, teevad korraldajad ekstra sooduspakkumise Ida-Virumaa inimestele. Peagi avalikustatava erikoodiga saavad vaid idavirulased end registreerida märksa odavama stardimaksuga kui kõik teised.

Tihe jooksukalender

Liikumisharrastuse levikusse on andnud tugeva panuse ka kohalike väiksemate rahvaspordiürituste rohkus. Tänavu kevadest sügiseni toimub maakonna eri paigus üle poolesaja jooksu- ja kõnniürituse. Narvas tegutseb Anton Pratkunase eestvedamisel aktiivselt jooksuklubi, mis ühistrennide kõrval, kuhu kutsutakse vahel ka Eesti jooksutippe, on hakanud korraldama ka üritusi. Narva jooksusarjas on tänavu viis etappi. 31. mail on Narvas kavas näiteks promenaadijooks.

Ent valmistumisel Narva energiajooksuks on sobivaid võistlusi, kus oma võimeid testida, veel mitmeid. 29. mail on Püssi seeriajooksu teine etapp. 30. mail toimub Jõhvi − Kohtla-Järve promenaadijooks ja kõnd. 12,2 km põhidistants kulgeb Jõhvi kontserdimaja eest mööda promenaade ja rattateid Kohtla-Järve kultuurikeskuseni. Kellele see maa liiga pikk tundub, see võib startida 6,5 km rajal, mille lähe antakse Kukruse polaarmõisa eest.

Täiesti uus ja omapärane jooksuvõistlus leiab aset aga kõigest nädal enne Narva energiajooksu. 6. juunil toimub Margit Ahu eestvedamisel esimene ümber Kuremäe kloostri jooks. Seal on võimalik valida 3,3 km ja 10 km pikkuse raja vahel. Mõlemale distantsile jagub päris mitmeid pikki tõuse.

Ida-Virumaa spordiliidu peasekretäri Rene Kundla sõnul oli niivõrd sündmustetiheda võistluskalendri kokkusaamise järel väike hirm, kas neile kõigile ka osalejaid jagub. "Esimesed võistlused on näidanud, et kohale on tulnud oodatust isegi pisut rohkem inimesi. See näitab, et sportimishuvi tegelikult kasvab tasapisi. Tähtis on, et huvilistel toimuks võistlusi ka nende kodukohas ja selle läheduses. See äratab huvi ja siis hakatakse ka kaugemal võistlemas käima," arutles Kundla.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles