Vaivara ohtlike jäätmete keskus käivitub jaanuaris

Külli Kriis
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pikalt suletuna seisnud Vaivara ohtlike jäätmete keskust asutakse lähinädalatel taas ellu äratama.
Pikalt suletuna seisnud Vaivara ohtlike jäätmete keskust asutakse lähinädalatel taas ellu äratama. Foto: Kadri Kauksi

Ligemale kolm aastat tagasi suletud Vaivara ohtlike jäätmete keskuses alustatakse lähinädalatel uute puhastusseadmete ehitust ning peatselt selgub ka see, kes saab keskuse uueks operaatoriks.

Vaivara ohtlike jäätmete käitluskeskuse (OJKK) sulgemise põhjuseks 2012. aasta sügisel sai ebaõnnestunud käitajahange. Sealtmaalt on mitmel korral püütud uut käitajat leida, ent lepinguni pole kellegagi jõutud.

Tänavu jaanuaris kuulutati välja uus hange, mis on praegu lõplike pakkumiste hindamise järgus.

"Kõigepealt esitasid pakkujad oma kvalifitseerimisdokumendid ning pärast seda märtsis esialgsed pakkumised, misjärel asusime kõigi kolme pakkujaga läbi rääkima ja nüüd on meil olemas ka nende lõplikud pakkumised," selgitas keskkonnaagentuuri asedirektor tugiteenuste alal Madis Helm, miks hanke võitjat ikka veel välja pole selgitatud. "Jaanipäevaks on käitaja teada," lubas ta.

Helmi sõnul seati varasemate vigade vältimiseks hankel seekord väga põhjalikud tingimused, kusjuures määravaks ei ole enam üksnes renditasu, vaid arvestatakse ka põhiliste jäätmeliikide käitlemistehnoloogiaid ning vastuvõtu hinnakirja.

Hanke võitjaga sõlmitavas lepingus nähakse ette, et iga kvartali lõpus esitab käitaja keskkonnaagentuurile aruande, misjärel agentuuri esindajad kohapeal asjad üle vaatavad ja end võimalike probleemidega pidevalt kursis hoiavad.

"Et ei tekiks olukorda, kus käitaja ühel hetkel meile võtmed üle annab ja me ei teagi, mis neist täpselt maha jääb," põhjendas Helm.

Ettevaatus on põhjendatud, sest esimese operaatori ajal ei huvitanud jäätmehoidlas toimuv eriti kedagi, ehkki jamad puhastusseadmega algasid juba 2008. aastal.

"Probleemidest teati küll, aga neid lihtsalt ignoreeriti," tõdes Helm, et tõsiselt võttis jäätmehoidlaga seonduva käsile alles 2013. aasta juunis loodud keskkonnaagentuur.

Riigikontroll nõuab selgust

Riigikontrolli äsja valminud ohtlike ja radioaktiivsete jäätmete käitlemist käsitlevas auditis pööratakse üsna suurt tähelepanu ka Vaivara OJKK-le.  Ehkki riik on kulutanud kolme ohtlike jäätmete kogumiskeskuse rajamiseks ja tööshoidmiseks ligikaudu kümme miljonit eurot, on eesmärgipäraselt töötanud üksnes Tartu keskus,  Vaivara ja Tallinna keskusi kasutati vaid 25-35% mahus nende tegelikust võimsusest. Vaivara keskust pole suudetud järjepidevalt töös hoida; keskuse tegevuse tõttu on reostunud territooriumi ümbritsev ringkraav.

Auditis märgiti, et riik pole suutnud saavutada riigi jäätmekavaga aastateks 2008-2013 seatud eesmärke ning ohtlike jäätmete käitlemise trend oli kavas seatule vastupidine: kogused kasvasid, kuid taaskasutamine jäi 2008. aasta tasemele. Ladestamine on küll vähenenud, kuid seda põhjusel, et riigi ainsas ohtlike jäätmete ladestuspaigas Vaivaras ei ole jäätmeid vastu võetud alates 2012. aasta sügisest ning jäätmeid, mis oleks tulnud ladestada, on kajastatud taaskasutatuna.

Riigikontroll soovitas keskkonnaministril otsustada, milliseid ohtlike jäätmete käitlemise teenuseid peab Vaivara OJKK pakkuma ning kuidas see tagatakse.

Minister lubas oma vastuses tellida keskuse kohta analüüsi, et selgitada välja, milline omandivorm on selle haldamiseks kõige mõistlikum.

"Analüüsi sisendeid on meilt juba küsitud," ütles Madis Helm. "Hankega soovitati meil siiski edasi minna. See on mõistlik, sest niisugune analüüs võtab omajagu aega ja kui selgub, et otsustakse keskus riigi omandisse jätta, tuleb luua selleks riigifirma ja leida raha keskuse käitamiseks. Hanke võitjaga sõlmime lepingu kuueks aastaks, selle aja lõpuks on kindlasti ka selge, mis edasi saab."

Puhastusseadmed aasta lõpuks valmis

Helmi sõnul algab Vaivara OJKK puhastusseadmete ehitus kohe pärast jaanipäeva: "Tellitud seadmed on valmis ja hakkavad Saksamaalt ja Prantsusmaalt siiapoole sõitma, seadmete montaaž Vaivaras algab augustis. Konsultant AquaConsult Baltic on koostanud nii tehnoloogia ja seadmete paigaldamisega seotud eelprojekti kui Vaivara valla nõudmisel ka keskkonnamõjude eelhinnangu. Projekteerimise ja ehitustööde töövõtuleping sõlmiti juba mais ühispakkujatega OÜ RVT Ehitus ja OÜ Mapri."

Helm ütles, et puhastusseadmete rajamisel on arvestatud reostunud ringkraaviga, mille puhastamine on riigi ülesanne.

"Kraavi mudas võib veel arseeni olla, seepärast viime uue puhasti suubla sealt kaugemale, nii et kraavi vesi üldse ei lähe."

Mingeid üllatusi Vaivara OJKK taaskäivitamise ettevalmistamisel Helmi hinnangul enam ette tulla ei tohiks.

"Vahetult enne käitajale üleandmist teeme seal veel ühe seire, et olukord fikseerida. Niipea, kui käitaja on välja valitud, saab ta taotleda litsentsi, et jaanuaris tegutsema asuda. Tegelikult võiks ta hakata jäätmeid juba varem vastu võtma − meie agentuuril on haldamiseks luba olemas ja kui nad soovivad, võime selle neile üle anda. Tõsi, selle alusel tohib jäätmeid üksnes vastu võtta, mitte aga käidelda ega ladestada."

Lähiajal kuulutab keskkonnaagentuur välja riigihanke Vaivara OJKK pügila IV kärje vahekatmiseks, töödeks ette nähtud aeg on juulist kuni septembrini. Kogu objekt valmib detsembri lõpus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles