Toila spaa seinad toodavad elektrienergiat

Sirle Sommer-Kalda
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Üks sein juba toodab elektrit. Kui ka viimased päikesepaneelid monteeritud saavad, moodustavad nad kuni 55 kW võimsusega elektrijaama.
Üks sein juba toodab elektrit. Kui ka viimased päikesepaneelid monteeritud saavad, moodustavad nad kuni 55 kW võimsusega elektrijaama. Foto: Peeter Lilleväli

Toila spaahotellis kaetakse päikesepaneelidega peale katuse ka fassaad. Päikeseenergia paneelide tarnija kinnitusel on tegemist ainulaadse projektiga nii Eestis kui lähiriikides.

Toila spaahotell alustas rohelisse energiasse investeerimist eelmisel aastal, kui basseini katusele rajati päikesejaam, mis koosneb 120 paneelist. Sellest suvest toodavad elektrienergiat ka seinad: fassaadile saavad lähiajal monteeritud kõik 240 paneeli.

"Kõik algas plaanist teha korda maja fassaad. Tekkis küsimus, kas seinad soojustada ja mõne materjaliga katta, mis tõenäoliselt ei annaks kena tulemust, või kasutada fassaadil päikesepaneele," rääkis spaahotelli projektijuht Elvo Preesalu.

Spaahotelli tegevdirektor Jaak Pruunes nentis, et kõvera betoonseina katmine päikesepaneelidega on kaks ühes lahendus: fassaad on vähemalt kaugelt kena vaadata ja ühtlasi toodab see elektrit.

"Nii kõrget seina − 30 meetrit − pole Eestis keegi teine paneelidega katnud. See on keeruline, tüütu ja kallis tegevus," kommenteeris Pruunes kulukat fassaadikaunistust.

Kokku investeeriti nii katuse kui fassaadi päikesejaama ligi 100 000 eurot. Maksimaalne võimsus, mida on võimalik saavutada, ulatub 85 kWni.

"Ilusa ilmaga on viie sauna kütmise võimalus, vihmase ja pilvisega saab päikesega köetuks heal juhul üks saun. Minult küsitakse pidevalt, millal see ära tasub. Kümne aastaga ikka, varem ei julge lubada," rääkis Pruunes.

Töö venis

Paneelide tarnija on elektrimaterjalide hulgimüüja  Elektroskandia Baltics OÜ, paigaldaja OÜ Ferdmaster.

Ferdmasteri juhatuse esimees Gert Tartlan tunnistas, et polnud kerge leida töömehi, keda sellistesse kõrgustesse tööle saata. "Meil puudus ka seda tüüpi tõstukite kogemus, mida siin tuli kasutada, aga nüüd on see olemas ja kindlasti võtaks selliseid tellimusi ka edaspidi vastu."

Paneelide monteerimine oli kavandatud koos konstruktsioonide paigaldamise ja mahavõtmisega kahele ja poolele nädalale. "Tegelikkuses on see veninud materjali tarneprobleemide tõttu peaaegu kahele kuule," ütles Tartlan.

 Eriline projekt

"Meile on see väga suur ja eriline projekt, mille sarnast pole läbi viinud ka meie Eesti konkurendid," märkis  Elektroskandia Baltics OÜ müügijuht Hardi Raiend. "Sellist fassaadipaigaldust sellisel moel pole meie andmetel tehtud ka Lätis, Leedus ega Soomes. Tavaliselt on päikesepaneelid kas katusel või kui fassaadil, siis neid on maksimaalselt 30-40 ja palju lihtsamate lahendustega."

Toila spaahotelli projekti keerukus seisnes Raiendi sõnul selles, et see oli kõikidele osapooltele esmakordne, mistõttu võttis oodatust kauem aega.

"Vahepeal oli pinge päris kõrgel. Nii päikesepaneelide kui kinnitussüsteemide tootjad olid üllatunud, et kellelgi selline mõte üldse tuli. Paneelid tuli meil leida sellised, et need sobiksid mereäärsesse keskkonda. Need on toodetud Leedus Saksa litsentsiga tehases ja nende garantii on 30 aastat − tavalisest poole pikem. Kahe klaasi vahel asuvad elemendid annavad paneelile topelttugevuse ja vastupidavuse," rääkis Raiend.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles