Alajõel vahetub võim

Külli Kriis
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aastatagusel volikogu istungil jäeti umbusaldamine päevakorrast välja, sest Aleksandr Petuhhov polnud siis enam volikogu liige ega saanud Jüri Pälli asemele esimeheks kandideerida.
Aastatagusel volikogu istungil jäeti umbusaldamine päevakorrast välja, sest Aleksandr Petuhhov polnud siis enam volikogu liige ega saanud Jüri Pälli asemele esimeheks kandideerida. Foto: Matti Kämärä

Alajõe vallavolikogu esimees ja aseesimees astusid üleeile vahetult enne umbusaldushääletust tagasi, uueks esimeheks kandideerib vahepeal opositsiooniga liitunud Aleksandr Petuhhov.

2013. aasta valimistel kandideeris Aleksandr Petuhhov Alajõe vallavolikogusse valimisliidu Rahva Hääl nimekirjas koos hilisema volikogu esimehe Jüri Pälli, aseesimehe Juri Novožilovi ja Vadim Ivanoviga.

Juba järgmise aasta mais esitas Natalja Prohhorova opositsiooni jäänud valimisliidust Kohalik Rahvas avalduse tollase vallavanema Vitali Borodini ja volikogu esimehe umbusaldamiseks. Kolme opositsioonisaadikut toetas ka Petuhhov. "Võin kinnitada, et võimuvahetust Alajõel ei tule, Rahva Hääl jääb võimule, küll aga tahame juhtide seas korrektiive teha, et poliitilist praktikat muuta," rääkis ta. "Valimised muutsid inimesi: enne volikogusse saamist oldi meie platvormiga nõus, nüüd aga ei taheta sellest enam teada, rahva arvamus neid enam ei huvita. Vallajuhte välja vahetades tahame naasta valimisliidu valimiseelsete põhimõtete juurde."

Umbusaldamiseni tookord ei jõutud: vallavanem astus ise tagasi, volikogu esimehe umbusaldamine võeti ilma midagi selgitamata päevakorrast maha.

Mõned päevad enne istungit oli valla valimiskomisjon otsustanud määrata Petuhhovi asemel volikogusse asendusliikme Tatjana Ševtšenko. Põhjuseks toodi, et 27. mail sõlmis vallavanem Vitali Borodin Aleksandr Petuhhoviga töölepingu, mille alusel Petuhhov hakkab vallale 300eurose kuutasu eest meediateenuseid osutama. Kui volikogu liige on töösuhtes vallavalitsusega, siis tema volikogu liikme volitused lõppevad automaatselt enne tähtaega.

Petuhhovi plaani kohaselt pidanuks umbusaldamise järel tema ise volikogu juhiks saama, ent kuna ta enam volikogu liige ei olnud, kadus ka vajadus esimeest umbusaldada.

Naastes kohe umbusaldama

Tänavu 29. aprillil otsustas maakonna valimiskomisjon, et Petuhhovi ja vallavalitsuse vahel sõlmitud lepingut ei saa pidada töölepinguks, kuna pole tõendatud, et FIE Aleksandr Petuhhov lepingu osapoolena oleks tegelikult teenust osutanud või vallavalitsus talle selle eest tasu maksnud. Seega tunnistas maakonna valimiskomisjon valla valimiskomisjoni mullukevadise otsuse kehtetuks ning kohustas taastama Petuhhovi volitusi volikogu liikmena.

Volikogusse naasnuna esitas Petuhhov kohe mais kolme opositsiooni kuuluva saadiku toel umbusaldusavalduse volikogu esimehele ja aseesimehele, viidates puudustele volikogu juhtimises.

"Puudused väljenduvad halvas ja ebakorrektses vallavolikogu komisjonide töös, protokollide halvas kvaliteedis ning nende puudumises, mis omakorda teeb võimatuks nende avaliku väljapaneku. Avaldajad leiavad, et volikogu juhatuse roll projektitegevuse organiseerimisel on ebakorrektne, mis väljendub väga kitsa suunitlusega projektitegevuses ja kohaliku elanikkonna huvide ignoreerimises selles küsimuses," loetleti põhjusi.

Umbusaldamine jäi ära selgi korral, sest üleeile vahetult enne volikogu istungit esitasid nii volikogu esimees Jüri Päll  kui aseesimees Juri Novožilov tagasiastumisavalduse. Viimane märkis tagasiastumise ajaks  "pärast vallavolikogu istungi toimumist".

Nii Päll kui Novožilov ütlesid, et enne umbusaldusavalduse esitamist neile mingeid etteheiteid ei tehtud ning umbusaldamise tegelik põhjus olevat Petuhhovi soov ise volikogu etteotsa pääseda.

Opositsiooni poolele üle

"Kui ma aasta tagasi ütlesin, et vahetub juhtkond, mitte võim, siis nüüd on olukord juba teine ja vahetub just nimelt võim," ütles Aleksandr Petuhhov. "Umbusaldusavalduses toodud põhjused tunduvad võib-olla üldsõnalised, aga selle taga on reaalne volikogu töö: komisjonid ei tööta, olulised küsimused on neis läbi arutamata ja volikogu teeb otsuseid vallavalitsuse seisukohtadele toetudes. Rahva Häälest on saanud Raha Hääl," viitas ta valimised võitnud valimisliidu nimele.

Opositsiooni poolele üleminekut põhjendas Petuhhov sellega, et juba enne tema volikogust välja arvamist ei saanud ta koalitsioonisaadikutelt vallas toimuva kohta infot.

"Need, kellega koos võimule saime, ignoreerisid mind. Suhtlesin siis rohkem opositsiooni jäänud saadikutega − mul polnud muud valikut −  ja meil olid paljus ühised seisukohad ja arusaamad."

Petuhhovi sõnul kandideerib ta volikogu esimehe kohale. Kandidaat on olemas ka aseesimehe kohale, ent seda nime praegu veel välja ei öelda.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles