Victoria bastion ja kasematid saavad peagi uue ilme

Ilja Smirnov
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Narva iidse Victoria bastioni seinte ja kasemattide restaureerimine lõpeb hiljemalt oktoobriks.
Narva iidse Victoria bastioni seinte ja kasemattide restaureerimine lõpeb hiljemalt oktoobriks. Foto: Ilja Smirnov

Juba selle aasta lõpul avatakse Victoria bastioni püssirohukeldris külaliskeskus, kuid veel enne lõpetatakse selle iidse kaitserajatise seinte ja kasemattide restaureerimine.

Nagu Põhjarannik on juba varem korduvalt kirjutanud, ei suutnud Tallinna firma OÜ E&G töölised möödunud aastal lõpetada Victoria bastioni ning sellega külgneva kurtiini restaureerimis- ja ehitustöid. Toona toodi põhjuseks, et Narva linna 2009. aastal ette valmistatud projekt on iganenud ning rajatis ise on pärast projekti valmimist progresseeruvalt lagunenud ja selle restaureerimisel tuleb ette palju ootamatusi.

Linn katkestas firmaga E&G lepingu möödunud aasta septembris ning konserveeris bastioni kiviseinad ja vahelaed talveks. Alanud uuel ehitushooajal jätkavad seal töid ja viivad need lõpule juba teised töövõtjad − ehitusfirmad RTS Infraehitus ja Riito Ehitus.

Firma RTS Infraehitus projektijuht Margus Nigul korraldas meile ehitusplatsil väikese ekskursiooni. Tema sõnul on objektil ametis korraga viis kuni kümme firmat −et ühiste jõududega kõik tähtajaks valmis saada. Eelmise töövõtja probleemidest ta solidaarsusest oma kolleegidega peaaegu ei rääkinudki.

"Lepingu linnaga sõlmisime mai lõpus ning tööle asusime juunis. Lepingu tähtaeg on 30. oktoobril," ütles Nigul, selgitades, et nimetatud tähtajaks saab endises püssirohukeldris valmis külaliskeskus, restaureeritakse Victoria bastioni kasematid ja avatakse bastioni tipus asuv ajalooline Pimeaed, mis ehituse ajaks suleti.

Kasemattides valitsevad jahedus ja pimedus

Bastioni seinte restaureerimist lõpetavad praegu aktiivselt ASi Riito Ehitus töölised: varisenud müür taastatakse võimaluse korral, vajaduse korral aga täiendatakse seda puudujäävate kividega. Eemalt on hästi näha, et tellingutel käib pidevalt kibe töö.

Seinte taga peidus olevates kasemattides − pikkades madalate lagede ja väikeste akendega siseruumides − on restaureerimistööd kahel korrusel peaaegu lõppenud [teadaolevalt on seal korruseid kokku kolm]. Veel on jäänud üle kontrollida kividevahelised vuugid ja neid vajaduse korral tugevdada, teisel korrusel taastada paekivist põrand ning teha korda elektriseadmestik. Nimelt kahjustasid vandaalid ajal, mil tööd objektil seisid, varem monteeritud kaableid ja elektrikilpe. Seepärast ei funktsioneeri praegu ei kasemattide valgustus.

Turistid viiakse püssirohukeldrisse

Bastioni endisesse püssirohukeldrisse − see tähendab faktiliselt maa alla − tuleb külaliskeskus, peasissepääs aga ehitatakse Victoria bastioni tipus oleva Pimeaia taha. Umbes 60 ruutmeetri suurune keldriruum restaureeriti suuremas osas juba möödunud aastal ning praegu tehakse seal peamiselt viimistlustöid.

Võlvlae ja maapinna vahele jääb umbes 20 sentimeetri paksune savikiht, mis toimib hüdroisolaatorina.

Huvitav on see, et ehituse käigus on Aleksandri kiriku katusel kui ka siin kokku puututud sellega, et kohati on kivide vahele laotud punaseid telliseid.

Kivid on kohati kaetud sooladega, mis ilmselt kaovad pärast seda, kui ruumid elektriradiaatorite abil soojendatakse ja kuivatatakse. Keldris leiab endale koha külaliskeskuse ekspositsioon, mis on juba ammu valmis ja ootab laos oma aega. Praegu aga püsib seal sees temperatuur 10-12 soojakraadi juures.

Avatakse enne aasta lõppu

Narva linna poolne projektijuht Anna Karina kinnitas, et kõik ehitustööd peavad valmis saama oktoobri lõpuks, uus turismiobjekt − Victoria bastioni kasematid − agaavatakse novembris-detsembris. Sellele eelneb ekspositsiooni ülespanek.

"Oluline osa ekspositsioonist on juba valmis ning seda säilitatakse heades tingimustes. Olime sunnitud ekspositsiooni valmistajatega lepingut pikendama, kuna nende kohustuste hulka kuulub ka ekspositsiooni ülespanek, kuid seda saab teha alles pärast ehitustööde lõppu," lisas Karina.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles