Ulatuslik elektririke kahjustas Kiviõlis kodutehnikat

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vaadake neid memmesid pildil! Kas nad näevad sedamoodi välja, et teaksid, kust nurga tagant minna seda Elektrilevi kodulehte otsima?
Vaadake neid memmesid pildil! Kas nad näevad sedamoodi välja, et teaksid, kust nurga tagant minna seda Elektrilevi kodulehte otsima? Foto: Matti Kämärä

13. augusti öösel kadus Kiviõlis elekter ligi 1000 majapidamises. Hommikul avastasid paljud, et teler ei tööta ja et viga pole mitte puldi tühjaks saanud patareis.

"Ärkasin öösel pool neli üles − kõik oli pime, külmkapp ka ei töötanud. Ei hakanud taati üles ajama, sest seda on ennegi juhtunud, et elekter kaob natukeseks ajaks ära," ei osanud Kiviõlis Võidu t 8 elav Ellen Nekrassova öötundidel veel midagi halba kahtlustada. "Hommikul selgus, et kaitsekorgi on välja löönud. Taat vajutas selle tagasi ning kõik sai elektri alla, ainult teler ei näidanud elumärki, kohe üldse mitte. Taat võttis puldi lahti, pani uue patarei sisse, aga ikka ei saanud asja."

Hommikul, kui naabritega öisest elektrikatkestusest juttu tehti, selgus, et Nekrassovite teler pole kaugeltki ainus, mis enam ei tööta, ja et rikki on läinud muidki elektroonilisi seadmeid.

Palju sekeldamist

"Naabrinaine Palisa lausa nuttis, sest ta oli ilma jäänud arvutist," rääkis Ellen. Palisa suhtleb Skype`i vahendusel oma Kasahstanis elavate lapselastega ning nüüd oli see võimalus talt võetud.

"Siis tuli välja, et ka ülakorrusel oli üks naaber kahju kannatanud: tal oli nagu meilgi teler katki. Aga sel teleril oli veel garantiiaeg ning nende lapselaps toimetas teleri Tallinna parandusse. Minu taat helistas ja käis mitu kohta läbi, enne kui leidsime Jõhvis selle õige paranduse. 70 eurot läks parandus maksma! Järgmisel päeval saime teleri kätte, aktil on kirjas, et viga tekkis ülepingest. Esmaspäeval sõitsime jälle Jõhvi, et viia Elektrilevisse avaldus, et meile kahju hüvitataks. Seal öeldi, et Kiviõlist on juba mitu inimest käinud avaldust toomas."

Sekeldamist kui palju. "Ja 70 eurot ka! Ja sõitmine!" kostab Ellen. "Elektrilevis ei tahetud algul parandusakti vastu võtta, öeldi, et seda pole vaja, piisab avaldusest. Et kui on vaja, siis nad küsivad pärast ise seda näha. Ja kui ei küsi, siis tähendab, et kahju ei korvatagi? Öeldi, et jah, siis järelikult ei korvata. Ära me sellepärast muidugi ei sure, aga nii need asjad ikka ei käi. Sellest elektrikatkestusest meile ju ette ei teatatud, keegi polnud Elektrilevilt telefonitsi sõnumit saanud."

Pilditu teler

Pärast öist elektrikatkestust rändas parandusse ka Võidu t 6 elava Esta Kriisa teler. Ka tema oli elektri kadumise juba öösel avastanud ning kuulnud ka, kui see köögis tagasi tuli, sest külmkapp hakkas taas tööle.

Kuid tuppa ei saanud naine elektrit enne, kui naabrimees töölt naasis ning Esta palvel kaitsekorgi taas sisse vajutas. "Kuid teler tööle ei hakanud," kostab naine, kes seejärel oma muret telefonitsi pojale kurtis.

Poeg toimetas rikkis pildikasti parandusse ning tõi garaažist vana asemele. "Eks ma vaata seniks seda, teise teleri saan parandusest kätte alles kahe nädala pärast."

Vana teleri saba tõmbab Esta nüüd aga ööseks seinast. "Kui see ka katki läheb, siis polegi ju, mida vaadata."

Neli aastat vana teler pole ainuke elektrooniline seade, mis Esta kodus elektrikatkestuse tagajärjel üles ütles. "See ka enam ei tööta," näitab ta elektroonilist putukatõrjeseadet, mis oli tol ööl samuti pistikus.

Mis katkestuse põhjustas?

Viru t 21 elav Antonina Drozdova kuulis öösel võõrast heli, kuid pidas seda tühiseks. "Mõtlesin, et vannitoas kukkus nagi jälle alla, hommikul selgus aga, et elektrit pole. Pärast kaitsekorgi tagasi lülitamist saime ka aru, kust see heli oli tulnud: raadiokell oli pauguga läbi põlenud," räägib ta. "Sellest, et öösel oli olnud elektrikatkestus, kuulsime pärast teistelt."

Antonina ei plaani kirjutada avaldust, et Elektrilevi kahju korvaks. Seda ei kavatse teha ka naabruses elav Maria Lust, kes jäi öise elektrikatkestuse tagajärjel ilma ühest telerist. "Uus teler pidas vastu, aga köögis olnud vana põles läbi. Vana küll, aga nii hea oli seda köögis vaadata."

"Väga paljud Kiviõli elanikud said kahju, see ei ole normaalne," tõdevad õuepingil istet võtnud naised. "Usalda siis veel Elektrilevi!"

Naised arutavad ka isekeskis, millest võis elektrikatkestus olla öösel tingitud. "Võib-olla lõi kuhugi trafosse välk sisse, eks elektrimehed tea paremini. Aga samas − Kiviõlis küll öösel välku ei löönud ega müristanud."

Avaldused teele!

Elektrilevi juhtivspetsialisti Kalle Orro sõnul põhjustas 13. augusti öösel Kiviõlis elektrikatkestuse trafo rike.

Rikke tõttu oli Elektrilevi andmetel häiritud 987 majapidamise elektrivarustus. Kell 2.25 kadunud elektriühendus oli kõigile tarbijatele taastatud kell 3.32.

"Trafo isolatsiooni rikke täpseid põhjuseid pole teada ega võimalik kindlaks teha. Samuti ei saa me välja selgitada sel ajal olnud äikese ja trafo rikke seost," ütles Orro, kelle sõnul poleks Elektrilevi saanud trafo sisemist riket ennetada ega ära hoida. "Selliseid rikkeid esineb meie praktikas üliharva, sest trafod on üldjuhul väga töökindlad seadmed."

Orro tõdes, et elektrikatkestuse ja olmeelektroonika rikkimineku seost ei saa välistada. "Varalist kahju saanud klientidel palume esitada kahjunõude avalduse. Kuidas seda täpselt teha, selle kohta leiab info Elektrilevi kodulehelt. Avaldusele palume lisaks kliendi ja tarbimiskoha andmetele kindlasti märkida rikke toimumise aeg, kahjustunud seadmed ja hinnangulise kahju suuruse. Kahjunõude läbivaatamisel ja asjaoludega tutvumisel selgitatakse kahju tekkimise täpne põhjus ning tehakse juhtumipõhiselt otsus kahju hüvitamise või mittehüvitamise kohta."

Punkt.

Et Elektrilevi oma klientidelt vabandust paluks, seda võivad Kiviõli elanikud ilmselt ootama jäädagi. Nagu sedagi, et Elektrilevi ise 13. augusti ööl elektrita olnud ligi 1000 majapidamisse kahjunõude avalduse kätte toimetaks. Vaadake pildil neid memmesid, kes on oma elektriarved alati korralikult ära maksnud! Kas nad näevad sedamoodi välja, et teaksid, kust nurga tagant minna seda Elektrilevi kodulehte otsima?

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles