Idavirulased tundsid end Euroopa meistrivõistlustel Riias koduselt

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Idavirulastest said iga mängu eel platsil hümni laulda Rein Hallik ja Priit Lehismets.
Idavirulastest said iga mängu eel platsil hümni laulda Rein Hallik ja Priit Lehismets. Foto: JANNO KASEMAA

Neljapäeval Riias lõppenud ja eripalgelisi emotsioone pakkunud Euroopa korvpallimeistrivõistluse finaalturniiri alagrupiturniiril oli tuhandete Eesti fännide seas ka sadu idavirulasi.

"Võistlus toimus nii lähedal, et patt oleks olnud jätta kasutamata võimalust kaasa elama minna," sõnas fännitribüünil − vahepeal ka suure lipu all − Eestile kaasa elanud Kristina Ernits, kes leidis, et väga meeldiv oli kohapeal viibides tunda, kuidas arvukad Eesti fännid, kelle hulgas kohtas ka palju Ida-Virumaa inimesi, elasid väga häälekalt oma meeskonnale kaasa ja andsid neile jõudu.

"Olime tõeline kuues mees," lisas koos Ernitsaga mängudele kaasa elanud Janno Kasemaa ning mõlemad nentisid, et tore oli linnapildis näha, et Riia hingas korvpalli EMi rütmis. Baaridki olid põhjalikult EMiks valmistunud ja paljudel lehvis ka Eesti lipp, kutsudes Eesti poolehoidjaid just nende toidukohta mängudele kaasa elama, sest enamikus olid sees televiisorid, kust sai vaadata korraga eri riikides käimas olnud mänge (valikturniirid peeti peale Läti ka Saksamaal, Horvaatias ja Prantsusmaal).

Mängugraafik oli kurnav

Pealtvaatajates kohati omavahelisi sõnelusi (taheti näha mängu, mitte lipualust) esile kutsunud juba eespool mainitud hiiglaslikust lipust napilt eemal istunud Martti Metsla kiitis samuti kohapealset mõnusat atmosfääri ning sedagi, et peaaegu kõikides Riia teenindusasutustes sai läbi inglise keelega. Samas hoiatas Janno Kasemaa tulevasi poolehoidjaid, et vähemalt Riias tasub olla taksodega ettevaatlik, sest mitmed taksojuhid arvasid, et EMi uimas kaasaelajad ei ole tähelepanelikud, ega tahtnud algul kokku lepitud hindadest kinni pidada. Ta soovitas olla enda eeskujul resoluutne ja hinnakokkulepetest taganemisel lasta lihtsalt auto kinni pidada ja lahkuda sõiduvahendist.

Kasemaa lisas ka, et mõnus oli eri riikide fännide heatahtlik läbisaamine. "Sõbralikku tögamist oli omajagu, näiteks Leedu mees ütles enne mängu Tiit Aulile, et poisid, te lähete valesse kohta, jalgpallistaadion on teisel pool, viidates Eesti - Leedu jalgpallimängule, mille me mõni päev enne korvpallikohtumist võitsime."Samas nentisid fännid, et alagrupid oleks võinud olla neljaliikmelised ehk iga koondis oleks 4-5 päevaga pidanud kolm mängu, mis oleks lihtsam olnud nii mängijatele kui ka poolehoidjatele, kes said kuue päeva jooksul korraliku koormuse.

Väljakul ka idavirulased

Eestlastest oli üks aktiivsemaid ise spordi tegijaid Riias tõenäoliselt Allan Roosimägi, kes osales KK HITO koosseisus turniiri ainsal puhkepäeval, teisipäeval toimunud tänavakorvpalliturniiril (kus võitjameeskonda kuulusid Jalmar Joosep Saar Vokast ja Arkko Pakkas Avinurmest ning teise koha sai Toila meeskond kooseisus Veiko Simm, Janar Urres, Andres Lehismets), käis kahel orienteerumispäevakul ning vaatas peale korvpalli pühapäeval kilomeeter 12 000 pealtvaatajat mahutavast uhkest korvpalliareenist eemal, luitunud ja poole vähem pealtvaatajaid mahutanud jalgpallistaadionil toimunud vuti EMi valikmängu Läti - Tšehhi.

Kusjuures kahe ala fännide võrdluses tunnustas ta jalgpalli omasid. "Kui jalgpallistaadionil kostsid kogu mängu vältel Läti fännisektoris, kus ka mul pilet oli, kõikvõimalikud laulud, siis kahjuks korvpallitribüünil sellist asja ei olnud," ütles Roosimägi. Mõlema ala Eesti koondise osavõtul toimunud mõõduvõtmisi palju näinud Metsla sõnul olevatki see nende alade omapära. Korvpallis piirdus fännide kaasaelamine põhiliselt riigi nime skandeerimisega. "Mõnikord Tallinnas on küll ka korvpallifännid mõne laulu üles võtnud, aga see on pigem erand kui reegel," rääkis Metsla.

Peale selle, et Narva juurtega Reinar Hallik rahva skandeerimise saatel korraks mänguaega sai ja punktigi viskas ning koondise Vokast pärit füsioterapeut Priit Lehismets enne mängu soojendust läbi viies palju väljakul viibis, pakkus platsil toimuv idavirulastele oma regiooni seisukohast veelgi kaasaelamist. Nimelt valiti saali sisenenud pealtvaatajate seast just Iisaku tüdruk Riti Marell Paal Eesti koondise teises mängus mängueelseks palli platsile toojaks ning kohtumises Eesti - Leedu võitis Jõhvi neiu Kirke Aller mängu vaheajal toimunud Beko pesumasina mängu. "Platsil olla oli ikka hoopis midagi muud kui tribüünil. Väga võimas, kirjeldamatu tunne oli, isegi pildi jaoks ei suutnud naeratada," muigas Aller oma eduhetke meenutades.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles