Raha ootavad ehitajad ähvardavad uue staadioni lammutada

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lapsed teevad uuel staadionil meelsasti trenni, aimamata, millised kired staadioni ümber lõkkele on löönud.
Lapsed teevad uuel staadionil meelsasti trenni, aimamata, millised kired staadioni ümber lõkkele on löönud. Foto: Peeter Lilleväli

Kohtla-Järve Järve gümnaasiumi staadion, mille ehitajad pidid üle andma juba juuli keskel, ei ole siiani päris valmis. Veelgi enam, töömehed lahkusid pooleli olevalt objektilt ning viisid minema osa uuest piirdeaiast.

Ehituse alltöövõtja, firma Sepmar juhi Alar Sepperni sõnul demonteerisid osa tarast Sepmari alltöövõtjad. "Minu teada andsid nad teada, et kui neile lähipäevil raha ära ei maksta, siis hakkavad nad lahti võtma ka kõike muud, mille nad juba valmis ehitanud on," ütles Seppern.

Süüdistavad peatöövõtjat

Ehitajate säärast käitumist selgitas Seppern sellega, et peatöövõtja − AS Riito Ehitus − venitab tehtud tööde eest tasumisega. Sepperni kinnitusel on staadionil tehtud 98 protsenti kavas olnud töödest ning peatöövõtja on ehitajatele võlgu üle 100 000 euro.

"Maksmata on pinnase- ja elektritööde eest, tara ja ehitatava hoone eest..." kinnitas Alar Seppern. "Keegi ei taha enam midagi tasuta teha. Meie alltöövõtjad andsid aega 21. septembrini ning kui raha ka selleks ajaks makstud ei ole, siis hakkavad nad enda tehtut demonstratiivselt demonteerima, kuna selle ajani, kui objekt pole üle antud ei peatöövõtjale ega linnale kui tellijale, kuulub see alltöövõtjatele."

Võtsid maha peaaegu pool tara

Peatöövõtja-poolne objektijuht Vadim Borissov ütles, et pärast seda kui alltöövõtja teatas, et peatab töö ja võtab objektil valve maha, pani AS Riito Ehitus möödunud reedel sinna välja oma valve. Kuidas siis õnnestus kellelgi valvataval objektil laupäeval demonteerida peaaegu pool ehitatud piirdetarast?

"Valvur kutsus välja politsei. Politseinikud ei tahtnud alguses üldse sekkuda ning kulus tükk aega, enne kui nad kohale tulid, ning seetõttu õnnestus ehitajatel pool tara maha võtta," selgitas Borissov. "Ma tegin politseile selle kohta kohe suulise avalduse ning meie peakontor esitab ka kirjaliku avalduse."

Ehitus seisab

Objektil praegu ehitajaid pole. "Otsime uut töövõtjat," selgitas Vadim Borissov seda, miks ehitusel vaikus valitseb. "Vana otsustas lahkuda ning me moodustame uut meeskonda."

Borissov tuletas meelde, et staadion lubati üle anda 15. juuliks, see tähendab, et alltöövõtja on seda tähtaega ületanud juba kahe kuu jagu.

"Firma Sepmar väljastas meile pidevalt tööde lõpetamise uusi graafikuid. Nende kõige viimane lubadus oli lõpetada ehitus 7. septembriks," märkis ta. "Kuid 7. septembri seisuga oli seal tööd veel vähemalt kuuks ajaks. Ning siis seadis alltöövõtja tingimuse, et kui me augustikuu akte ei aktsepteeri, siis panevad nad tööd seisma. Kuid me ei saa neid aktsepteerida seni, kuni seda pole teinud tellija − linn. Linn aga ei saa seda teha enne, kui ta ei ole saanud positiivset vastust EASi toetuse kohta, mis oli mõeldud kuni augustikuuni, kuna objekt pidi üle antama 15. juuliks."

Vadim Borissov märkis, et asjade selline käik oli alltöövõtjale hästi teada ning seda, et Seppern püüdis raha ettemaksuna välja nõuda, teisiti kui sigaduseks ja alatuseks − nii asjaajamise ja tellija suhtes − nimetada ei saa. Kusjuures tellija tuli ehitajatele kogu aeg vastu, pikendades objekti üleandmise tähtaegu. Peale selle on objektil tehtud ka väga palju praaki ning ehitusjärelevalvel on firmale Sepmar rohkesti põhjendatud pretensioone.

Viimane tähtaeg 15. oktoober

Kohtla-Järve abilinnapea Vitali Borodin kinnitas, et 31. augustil, kui komisjon objektil käis, tuli seal ilmsiks mitmeid puudujääke. Linn teavitas neist peatöövõtjat, kes omakorda adresseeris need alltöövõtjale. "Too, nagu ma aru saan, ei nõustunud nende pretensioonidega ning lõppetulemusena jäi tööde üleandmise akti sõlmimata," rääkis ta. "Kuid seda polekski saanud sõlmida sel lihtsal põhjusel, et töö ei ole lõpetatud. Peatöövõtjat võib selles olukorras mõista: mis aktidest saab juttu olla, kui töö ei ole lõpuni valmis tehtud?"

Borodini arvates on võimalik, et neil käib vaidlus ka mingite varasemate aktide üle. "Kuid kõige eest, mis objektil toimub, vastutab senikaua, kui objekt ei ole tellijale üle antud, peatöövõtja. Tema suhetesse alltöövõtjatega linn ei sekku," märkis ta. "Oma kohustusi peatöövõtja ees täidab linn täies ulatuses. Ning muidugi kannatavad selliste olukordade tõttu nii objekt kui ka linn."

Vitali Borodini sõnul kinnitas peatöövõtja, et taastab piirdetara (seni on paigaldatud ajutine tara) ning teeb objektil lõpuni ka kõik ülejäänud kavas olnud tööd. Linn seadis objekti üleandmise viimaseks tähtajaks 15. oktoobri.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles