Narvas avati uus park

Ilja Smirnov
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Endisele tühermaale rajatud uus park oli linlastele meeldiv üllatus.
Endisele tühermaale rajatud uus park oli linlastele meeldiv üllatus. Foto: Ilja Smirnov

Narva linna elanike meeldivaks üllatuseks avati otse elumajade kõrval endisel tühermaal kaunis park.

Keset Kangelaste, Rahu ja Daumani tänava elamukvartalit avati tiigi, jalgteede ja treeninguseadmetega park. Narvalastele tuli see suure üllatusena, kuna mingit kära ei tehtud selle ümber kohalikus meedias ei pargi ehitamise ega ka avamise ajal. Uue pargi ilu käivad nautimas ka linna teiste rajoonide elanikud.

Kohalikud elanikud aga on mures, sest uues puhta veega tiigis on juba hakatud koeri pesema ning lapsed loobivad tiiki selle kaldaid kaunistavaid kive.

"Ma tean, et laps tahab mängida, kuid püüan talle selgitada, et kui ka kõik teised hakkavad sedasama tegema, siis ei jäägi varsti tiigi kaldale enam kivikesi," rääkis üks lapselapsega jalutanud ning pargi ilust vaimustunud naine.

Oma raha eest

Tema ja ilmselt paljud teisedki narvalased on veendunud, et uus park rajati linnavõimude tellimusel, kuid see ei vasta tõele.

Territooriumi heakorrastamise projekti viis oma rahaga ellu Tallinna firma OÜ Castnix Invest, kes sai kümme aastat tagasi hoonestamiseks paar kõrvuti asuvat munitsipaalkrunti kohustusega sinna investeerida, krundid heakorrastada ja muu hulgas teha sinna ka park. Ühele krundile ehitas firma lepingu kohaselt 2012. aastaks hooldekodu, mille linnavalitsus andis 25 aastaks rendile haigetele ja vanuritele hoolekandeteenuse osutamiseks.

OÜ Castnix Invest juht Anatoli Ivanov rääkis Põhjarannikule, et pargi projekt telliti Kivisilla OÜ-lt ning selle viisid ellu maastikudisainerid Ülle Grišakovi juhtimisel.

"Projekteerimisel võtsime arvesse peamiselt keskealiste ja vanemas eas inimeste vajadusi, kuna pargi kõrval asub Narva hooldekodu. Nii ei ole parki paigaldatud treeninguseadmetel harjutamiseks tarvis suurt füüsilist jõudu ning üks neist seadmetest ongi mõeldud eelkõige ratastooliinimestele. Pingid on käetugedega, et inimesed saaksid püsti tõustes nendele toetuda, ning väliselt meenutavad need Narva parkides 40 aastat tagasi olnud pinke. Prügikastid on paigaldatud pargi sisse- ja väljapääsude juurde, mitte pinkide kõrvale, et ebameeldiv lõhn puhkajaid häirima ei hakkaks," rääkis Ivanov.

Loa pargi ehitamiseks väljastas linnavalitsus 2013. aasta suvel, kuid tööde kallale asuti alles tänavu mais − oodati, kuni linn soist tühermaad kuivendas. Pargi ehitas Tallinna firma OÜ De Visu ning tööd lõpetati 1. septembriks.

Ootavad linlastelt tuge

Anatoli Ivanov ütles, et parki on kavas ka laiendama hakata, kuid selleks peavad olema täidetud mitmed tingimused. Esiteks peavad linlased pargis korda hoidma − kui seda ei tehta ja seal hakkavad vandaalid tegutsema, siis liidetakse park piirdetarade abil hooldekodu suletud territooriumiga.

Teine tingimus on korteriühistute ja linnaelanike rahaline toetus: nemad võiksid maksta uute puude istutamise või pinkide paigaldamise eest. Võimalik, et pinkidele paigaldatakse ka nimelised plaadid.

Ning kolmas tingimus on see, et linn toetaks firmat valgustuse paigaldamisel. Praegu pargis valgustust ei ole. "Erafirmale ei ole sellised kulutused jõukohased," lausus Ivanov.

Ühel parki paigaldatud pingil on tahvel, millel on kirjas: "See park on rajatud kõigile oma armastust ja tuge jaganud ema ja vanaema Ljudmila Ivanova mälestuseks."

OÜ Castnix Invest juht Anatoli Ivanov kinnitas, et jutt on tema emast, kes Narvas kogu oma teadliku elu elas.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles