Ida-Viru keskerakondlased ei usu, et Savisaar võttis altkäemaksu

Erik Gamzejev
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Edgar Savisaart üle 25 aasta tundev Eevi Paasmäe on veendunud, et Savisaar ei luba endale selliseid vääratusi, milles kaitsepolitsei teda kahtlustab. Pilt on tehtud üle-eelmisel kevadel Sinimäe koolile nurgakivi panekul.
Edgar Savisaart üle 25 aasta tundev Eevi Paasmäe on veendunud, et Savisaar ei luba endale selliseid vääratusi, milles kaitsepolitsei teda kahtlustab. Pilt on tehtud üle-eelmisel kevadel Sinimäe koolile nurgakivi panekul. Foto: Peeter Lilleväli

Mitmed Ida-Viru tuntud keskerakondlased ei usu, et erakonna esimees ja üks siinsete elanike lemmikpoliitikuid Edgar Savisaar pani toime korruptsioonikuriteo, milles kahtlustab teda kaitsepolitsei.

Teisipäeva hommikul esitas kaitsepolitsei Tallinna  linnapeale Edgar Savisaarele kahtlustuse korduvas altkäemaksu võtmises. Kahtlustuse järgi võttis Edgar Savisaar 2014. ja 2015. aastal korduvalt altkäemaksu varade ja soodustustena nii enda kui ka Keskerakonna kasuks kokku mõnesaja tuhande euro väärtuses.

Neli episoodi

Riigi peaprokuröri Lavly Perlingu sõnul käsitleb Edgar Savisaarele teisipäeval esitatud kahtlustus nelja episoodi.

Esimene puudutab rendilepingu põhjendamatut pikendamist ja selle eest hüve saamist, teine puuduva ehitusloaga ehitustööde jätkamist ja selle eest lubatud vara. Kolmas episood seisneb Perlingu sõnul kruntide vahetamises ja selle eest lubatud hüvitises. Neljas on hankemenetlusega seotud episood.

Peale Savisaare on  kahtlustuse saanud OÜ Porto Franco suuromanik Hillar Teder, samuti on kahtluse all Silikaat Grupi omanik Vello Kunman, tema nõunik, endine tipp-poliitik, Rahvaliidu esimees Villu Reiljan ja ehituskontserni Rand & Tuulberg suuromanik Kohtla-Järvelt pärit Aivar Tuulberg, ettevõtja Alexander Kofkin ja Tallinna linnavolikogu esimees Kalev Kallo.

Nii Savisaare kodutalus Hundisilmal kui ka Tallinna linnavalitsuse ruumides toimusid eile  läbiotsimised. Sama tegid  kaitsepolitseinikud ka teiste kahtlusaluste valdustes.

Paasmäe: Edgar ei luba endale selliseid vääratusi

Keskerakonna Ida-Virumaa piirkonna esimees Eevi Paasmäe tõdes, et tegu on väga halva uudisega, ent ta ei usu, et erakonna esimehele esitatud kahtlustused kinnitust leiavad. "Tundes Edgarit Rahvarinde aegadest üle 25 aasta, tean, et ta ei luba endale selliseid vääratusi," lausus ta, lisades, et mitmeid poliitikuid on  varemgi kinni peetud ja neile kahtlustusi esitatud, kuid sageli pole need kohtus kinnitust leidnud.

Paasmäe nimetas Keskerakonna esimehele altkäemaksu võtmise kahtlustuse esitamise ja tema kinnipidamise ajastust  väga huvitavaks. "Alles siin olid Ossinovski isal probleemid, siis tuli see Tallinna Sadama juhtide korruptsiooni lugu. Nüüd juhitakse tähelepanu nendelt asjadelt kõrvale. Savisaart polegi ju saanud ammu peksta," leidis ta.

Ida-Virumaa keskerakondlaste juhi hinnangul ei too toimunu erakonna sees kaasa olulisi muudatusi. "Praeguse info põhjal ei ole selleks põhjust," sõnas ta.

Keskerakondlasest riigikogu liige  Martin Repinski tunnistas, et teade Savisaare kinnivõtmisest kaitsepolitsei poolt oli temale šokk. "Ma poleks kuidagi osanud mõelda, et selline asi võiks juhtuda," sõnas ta, leides, et see on väga negatiivne uudis nii Keskerakonna, Tallinna linna kui kogu Eesti poliitika jaoks.

Repinski sõnul peaksid lähinädalad näitama, mis sellest asjast saab, ning siis peaks ka selguma, milline mõju võib sel sündmusel olla edaspidi Keskerakonna jaoks.

Keskerakonda kuuluv Narva linnapea Eduard East kutsus tänaseks Edgar Savisaare Narva, kus toimub sügispealinna tiitli üleandmise tseremoonia. "Juba varasema info põhjal oli teada, et ta ise ei tule, vaid Tallinna linnavalitsust peaks esindama aselinnapea Mihhail Kõlvart," sõnas East.

Ta nimetas uudist Savisaarele esitatud kahtlustusest ebameeldivaks. "Kuid  juristina ei kiirustaks ma praeguse info põhjal hinnanguid andma," sõnas ta.

Löök Eesti mainele

Keskerakonna aseesimehed Kadri Simson ja Enn Eesmaa tegid teisipäeva õhtul Edgar Savisaare korruptsiooniskandaali asjus ühisavalduse, milles avaldasid Savisaarele toetust.

"Täna on tegemist alles kahtlustusega ning me usume küll, et enne süüdistuseni jõudmist kukub see asi kokku," ütlesid Simson ja Eesmaa ühisavalduses. "Me saame aru, et erakonna esimehel Edgar Savisaarel ja volikogu esimehel Kalev Kallol on praegu väga raske hetk, ja me toetame neid. Loodame, et juhtumil ei ole negatiivset mõju Edgar Savisaare alles taastuvale tervisele," ütlesid nad.

Reformierakonna esimees peaminister Taavi Rõivas ütles BNSile, et  ainuüksi tõsiasi, et Keskerakonna esimehele Edgar Savisaarele on esitatud kahtlustus altkäemaksu võtmises, on suur löök Eesti mainele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles