Siseminister arutas omavalitsusjuhtidega pagulaste jagamist

Sirle Sommer-Kalda
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vaivara vallavanem Veikko Luhalaid, Kiviõli linnapea Nikolai Vojeikin ja Jõhvi vallavanem Aivar Surva kasutasid võimalust siseminister Hanno Pevkurilt pagulaste kohta rohkem infot saada.
Vaivara vallavanem Veikko Luhalaid, Kiviõli linnapea Nikolai Vojeikin ja Jõhvi vallavanem Aivar Surva kasutasid võimalust siseminister Hanno Pevkurilt pagulaste kohta rohkem infot saada. Foto: Matti Kämärä

"Hirmu on pagulaste pärast rohkem, kui nendega saab muret olema," arvas siseminister Hanno Pevkur Ida-Viru linna- ja vallajuhtidega kohtudes. Ministrilt päriti ka selliseid asju, mille peale riik pole veel mõelnud. 

Hanno Pevkur kohtus Ida-Viru omavalitsusjuhtidega kolmapäeva pärastlõunal enne Itaaliasse lendu. Täna külastab ta Rooma lähistel pagulaslaagrit.

"Euroopas on kokku lepitud 160 000 pagulase jaotamises, Eesti osa on vahemikus 500-550. See on käinud kokkulepete alusel. Riigi sees tahaks samamoodi näha, et riik ja omavalitsused lepivad kokku ning mõlemad pooled panustavad, andes aru, et suure hurraaga ei soovita seda teha, aga see on võimalus olla Euroopaga solidaarne," rääkis Pevkur.

Kolm nädalat tagasi leppisid vastutavad ministeeriumid kokku, et igaüks paneb paika oma tegevuskava. "Meie töölõik on see, et läheme Itaaliasse, püüame pagulased välja valida, eelistatult pered, teeme neile julgeolekukontrolli ja kui jõuame Tallinna lennujaama, võtab asja  üle sotsiaalministeerium," rääkis Pevkur.

Esimeses järjekorras pöördutakse ministri kinnitusel nende omavalitsuste poole, kus on kõige suurem valmisolek: tugev sotsiaaltöötaja, hästi väljaarendatud teenused jms.

"Ega see, kui omavalitsus annab sotsiaalelamispinna, ei tähenda, et pagulased jäävadki sinna. Eesmärk on, et nad lähevad tööle, hakkavad maksma makse ja neil tekib võimalus vabaturult üürida. Kindlasti on kõikidel omavalitsustel kogemusi lastekodust elluastujate või vanglast vabanenutega, kellele on tulnud anda sotsiaalpind ja kes on vajanud sotsiaaltöötaja käehoidmist. Sotsiaalministeerium koolitab tugiisikuid, kes aitavad pagulastel korraldada igapäevaelu."

Ida-Virust kolm nõusolekut

Eesti annab elamisloa esialgu kaheks või kolmeks aastaks, seda on võimalik hiljem pikendada. "Kindlasti ei lähe me Itaaliale appi teadmisega, et kahe aasta pärast saadame pagulased ära. Kui nad töötavad ja maksavad makse, pole neid mingit põhjust jõuga välja saata."

Pevkur rõhutas, et ligemale 500 inimest saabuvad pagulaslaagrist kolme aasta jooksul, mitte korraga ühe lennukiga.

"Kui võtame keskmiselt 3-liikmelise pere, tuleb kolme aasta jooksul ühe maakonna peale kümmekond peret. Ida-Virumaalt on lubanud pagulasi vastu võtta Vaivara, Jõhvi ja Mäetaguse. Ülejäänud peavad võtma järjekorda," tähendas siseminister.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles