Kohus otsustas Maritsa vahi alt vabastada

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ligi neli kuud vahi all olnud Märt Maritsa otsustas kohus eile vabastada, põhjendades seda tema tervisliku seisundiga.
Ligi neli kuud vahi all olnud Märt Maritsa otsustas kohus eile vabastada, põhjendades seda tema tervisliku seisundiga. Foto: Peeter Lilleväli

Viru maakohus otsustas eile, et korruptsioonikuritegudes kahtlustatav Märt Marits  tuleb vabastada, samas kui tema kaassüüdistatav Allan Mänd jäeti päev varem kohtumäärusega jätkuvalt vahi alla.

Kohtunik Larissa Prokopenko, kes teisipäeval otsustas, et ettevõtjat ja Jõhvi volikogu liiget Allan Mändi ei saa vabastada elektroonilise valve alla, otsustas Maritsa puhul eile avaldatud määruses, et mees tuleb vabastada tema halvenenud tervisliku seisundi tõttu.

Selle nädala teisipäeval lükkas aga sama kohtunik tagasi Allan Männi taotluse vabastada ta elektroonilise valve alla. Kohus leidis, et ta võib vabaduses korda saata uusi kuritegusid ning elektrooniline valve ei taga kontrolli selle üle, kus ja kellega Mänd kohtub. Prokuratuuri põhiargument, miks Mänd vahi all peab olema, on väide, et ta võib hakata mõjutama Jõhvi vallavalitsuses töötavaid tunnistajaid. Sama argumenti kasutas prokuratuur ka Maritsa puhul.

Tervis tegi lähedastele muret

Maritsa lähedased, kellega Põhjarannik suhtles, on juba pikemat aega väljendanud muret mehe tervisliku seisundi pärast ning Põhjarannik tegi prokuratuurile ka sellekohase päringu.

"Märt Maritsale on kinnipidamiskohas vajaduse korral kättesaadav igakülgne arstiabi. Vangistusseaduse kohaselt tagatakse vahistatule ööpäevaringne vältimatu abi kättesaadavus. Kui vahistatu vajab ravi, mille andmiseks puudub vanglas võimalus, suunab arst ta ravile asjakohase eriarstiabi osutaja juurde. Hetkel puudub alus Märt Maritsale kohaldatud tõkendi muutmiseks," ütles prokuratuuri pressiesindaja Jelena Filippova Põhjarannikule kaks nädalat tagasi.

Toona küsisime prokuratuurilt sedagi, miks Allan Mändi on kogu kinnipidamise aja hoitud Rakvere politsei arestikambris, kus 24 tundi ööpäevas põleb valgustus, ei ole tagatud värske õhu käes viibimist ja puudub päevavalgus. Pärast seda viidi Mänd üle Tartu vanglasse.

4. septembril ei rahuldanud kohtunik Prokopenko Männi ja Maritsa taotlusi vabastada nad kautsjoni vastu, nõustudes prokuratuuri põhjendusega, et nad võivad mõjutada tunnistajaid. Toonase määruse dokumendifail oli loodud neli päeva enne kohtuistungit ning sisaldas peamiselt prokuratuuri argumente.

Kohe välja ei pääse

See, et kohus otsustas eile Maritsa vahi alt vabastada, ei tähenda, et ta kohe ka vabaks saab. Kohtu määrust on võimalik 15 päeva jooksul vaidlustada ning Marits saab vabaks siis, kui määrust ei vaidlustata ja see jõustub. Eile ei osanud prokuratuur veel öelda, kas nad kavatsevad määruse peale kaevata või mitte.

Allan Mändi kahtlustab prokuratuur altkäemaksu andmises Maritsale ning mõjuvõimuga kauplemises, Maritsat aga altkäemaksu võtmises, mõjuvõimuga kauplemises ja riigihanke menetluse nõuete rikkumises. Peamised kahtlustused on seotud Allan Männi juhitud Jõhvi plaanitud kaubandus- ja vabaajakeskuse ehitusega.

Prokuratuur ei ole küll kahtlustuse sisu detailsemalt avaldanud, ent Põhjarannikule teadaolevalt hõlmab altkäemaksu kahtlustus Allan Männi poolt arvuti üleandmist Maritsale, samuti viimase tööleasumist keskuse arendusega seotud firmas pärast vallavalitsusest lahkumist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles