Yana Toom: Narva piirkonna juhatuse otsus jätab vandenõu mulje

Erik Gamzejev
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ida-Viru valijate seas ülipopulaarne Yana Toom soovib, et Keskerakonna esimehena jätkaks Edgar Savisaar.
Ida-Viru valijate seas ülipopulaarne Yana Toom soovib, et Keskerakonna esimehena jätkaks Edgar Savisaar. Foto: Ilja Smirnov

Edgar Savisaart toetav europarlamendi liige ja Ida-Viru valijate suurim häältemagnet Yana Toom ei taha leppida sellega, et  Keskerakonna Narva piirkonna juhatus esitas erakonna esimehe kandidaadiks Kadri Simsoni.

Yana Toom, kes on ka Keskerakonna Narva piirkonna kuraator, kutsus reede õhtuks kokku piirkonna üldkoosoleku, kus on päevakorras üks küsimus: "Keskerakonna esimehe kandidaatide esitamisest."

Olukord vajab klaarimist

Toom selgitas Põhjarannikule, et seda ajendas tegema Narva  piirkonda kuuluvate erakonnaliikmete rahulolematus juhatuse otsusega, millest nad said teada meediast. "Olukord, kus piirkonna juhatuse otsus nende nimel tuli erakonna liikmetele kui välk selgest taevast, vajab klaarimist. Reageerides arvukatele pöördumistele, otsustasin piirkonna kuraatorina kutsuda kokku üldkoosoleku ja asja arutada," märkis Toom, et palus sinna kohale tulla ka Andrus Tammel [Keskerakonna Narva piirkonna esimees]. "Ehk pärast tema kõnet saab Kadri Simson õigustatult väita, et tema toetus Narva venelaste seas on märkimisväärne."

Toom heidab juhatusele ette, et teda ei informeeritud koosoleku päevakorrast ega kutsutud arutelus osalema ka Keskerakonna 100-liikmelise Narva noortekogu juhti, kes kuulub samuti juhatusse. "Veelgi hullem, aimates noortekogu liikmete meeleolusid, koosolek katkestati ning talle öeldi, et nüüd ta peaks lahkuma, kuna olulised asjad, mis tema osavõttu vajasid, on juba otsustatud. Selle tulemusena kujunes välja olukord, kus Narva piirkonna juhatuse otsus jätab pigem vandenõu kui juhtorgani kaalutletud otsuse mulje, seda aga ükski tõsiseltvõetav erakond endale lubada ei saa," kinnitas Toom.

Ta lisas, et ootab eelseisvalt üldkoosolekult selgust ja ühtsust. "Erakonna lõhenemine on palju ohtlikum asi kui mis tahes valimisvõitlus liidripositsiooni pärast. Paraku ei tee selliste võtetega kandidatuuride üles seadmine meid tugevamaks, aga selleks ongi vead, et nendest õppida," leidis ta.

Tamm: Toom on paanikas

Keskerakonna Narva piirkonna esimehe Andrus Tamme sõnul esitati Kadri Simson erakonna esimehe kandidaadiks kõiki reegleid ja põhikirja järgides ning ta ei näe vähimatki põhjust sellest taganemiseks. "Me paistaksime ikka narridena välja, kui eelmisel nädalal tehtud otsust nüüd muutma hakkaksime," sõnas ta, lisades, et  juhatuse kohalolnud liikmed tegid otsuse üksmeelselt.

Yana Toomi poolt üldkoosoleku kokkukutsumist nimetas Tamm paanika ilminguks. "Ma ei ei eita sugugi, et 450 Narva piirkonna keskerakondlase seas võib olla päris palju neid, kes leiavad, et Edgar Savisaar võiks jätkata partei juhtimist. Kuid samas olen ma saanud ka väga palju tänukõnesid selle eest, et esitasime kandidaadiks Kadri Simsoni. Rääkisin just ühe Narva arstiga, kes nimetas meie valikut väga mõistlikuks. Juhatus on volitatud kandidaati esitama ja asjaolusid kaaludes sündiski meil selline otsus," selgitas ta.

Keskerakonna põhikiri ei näe ette sellist juhtimisvormi nagu piirkonna üldkoosolek. Piirkonna kõrgeimaks organiks on konverents, mille kutsub kokku piirkonna  juhatus, erakorraliselt võib seda teha ka vähemalt kolmandik piirkonna liikmetest, mis Narva puhul tähendaks 150 keskerakondlast.  "Kuraatoril üksi sellist õigust pole," ütles Tamm, lisades, et selles rollis peaks Yana Toom juhatust eelkõige toetama ja abistama, aga mitte vastanduma talle seetõttu, et ta ise soovinuks Savisaare esitamist esimehe kandidaadiks.

Mida Toomi korraldatav koosolek kaasa toob, võib Tamme sõnul vaid aimata. "Ei saa välistada, et püütakse kokku saada 150 häält, et kutsuda kokku piirkonna konverents, kus üritatakse valida uus juhatus, kes esitaks esimehe kandidaadiks ikkagi Savisaare. Aga ma pole sugugi kindel, et see ettevõtmine Narvas piisavalt toetust leiaks," arvas Tamm.

Keskerakonna Narva piirkonna juhatus esitas eelmisel reedel erakonna esimehe kandidaadiks Kadri Simsoni, leides, et senine esimees Edgar Savisaar on väärt auesimehe kohta ja ta võiks oma tervise säästmise nimel erakonna juhtimisest hoiduda.

Yana Toom kirjutas selle peale oma blogis, et jutud Edgari tervisehädadest on tublisti liialdatud. "Erakond ei ole hooldekodu, kus tuleks vägisi kanda hoolt kellegi tervise eest ka siis, kui seda ei paluta. Savisaarest ei saa enam tantsulõvi, see on fakt. Kuid neli tundi tema tööd võrdub mõne teise poliitiku töise ööpäevaga," pani Toom kirja read Savisaare toetuseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles