Prokuratuur vaidlustas Maritsa vabastamise

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Märt Marits.
Märt Marits. Foto: Peeter Lilleväli

Viru ringkonnaprokuratuur otsustas eile vaidlustada Viru maakohtu määruse, mis vabastaks vahi alt korruptsioonis kahtlustatava endise Jõhvi vallavalitsuse liikme Märt Maritsa.

Vaidlustamise viimane tähtaeg oleks kukkunud täna, misjärel Marits oleks pääsenud vahi alt elektroonilise valve alla. Nüüd, kui prokuratuur on aga maakohtu määruse vaidlustanud, tähendab see, et Marits jääb endiselt vahi alla, sest maakohtu määrus pole jõustunud.

Prokuratuur terviseprobleemi ei näe

Kuigi selle kriminaalasja uurimist juhib eriasjade prokurör Kalmer Kask, on viimane praegu puhkusel ning selleks ajaks on uurimise kureerimise üle võtnud eriasjade prokurör Antti Aitsen.

"Prokuratuur leiab, et kohtu määrus pole piisavalt põhjendatud. Kui kohus võtab vahi alt vabastamise otsustamisel määruse aluseks kahtlustatava halvenenud tervise, tuleb seda ka piisavalt põhjendada. Meie arvates pole see praegusel juhul aga piisavalt põhjendatud ning on seetõttu ebaseaduslik," rääkis Aitsen eile Põhjarannikule.

Viru maakohtul on nüüd viis tööpäeva aega otsustada, kas määrust muuta. Kui kohus ei pea seda vajalikuks, läheb asi edasi Tartu ringkonnakohtusse arutamisele.

Küsimusele, kas prokuratuuri arvates on Märt Maritsa tervislik seisund piisavalt hea, et teda jätkuvalt vahi all pidada, vastas Aitsen, et Eesti riik peab tagama kinnipeetava tervise säilimise ning Marits on vahi all olles arstiabi ka saanud.

Viru maakohus otsustas Märt Maritsa vahi alt elektroonilise valve alla vabastada tänavu 8. oktoobril, viidates eelkõige vahialuse halvenenud tervisele. Mehe tervise pärast on Põhjarannikule korduvalt muret väljendanud ka Maritsa lähedased.

Mänd taotleb jätkuvalt vabastamist

Päev varem jättis aga kohus rahuldamata samas kriminaalasjas kahtlustatava ettevõtja ja poliitiku Allan Männi taotluse vabastamiseks elektroonilise valve alla. Ka ringkonnakohus jättis selle määruse jõusse.

Kaitsja sõnul kavatseb Mänd aga esitada uuesti taotluse vabastada ta elektroonilise valve alla. "Arvestades, et kohtueelne menetlus on lõpusirgel, on igati õigustatud sellise taotluse uuesti esitamine," sõnas Valk.

Novembri alguses avaneb Männil taas võimalus esitada taotlus vahistuse põhjendatuse kontrolliks.

Prokuratuur ei ole siiani toetanud Männi vabastamist, leides, et asjaolud, mis tingisid tema vahi alla võtmise, pole ära langenud.

Kohus on jätnud Männi vabastamata, leides nagu ka prokuratuur, et ta võib vabaduses korda saata uusi kuritegusid ning elektrooniline valve ei taga kontrolli selle üle, kus ja kellega Mänd kohtub. Prokuratuuri põhiargument, miks Mänd vahi all peab olema, on väide, et ta võib hakata mõjutama Jõhvi vallavalitsuses töötavaid tunnistajaid. Sama argument on prokuratuuril siiani olnud ka Maritsa puhul.

Allan Mändi kahtlustab prokuratuur altkäemaksu andmises Maritsale ning mõjuvõimuga kauplemises, Maritsat aga altkäemaksu võtmises, mõjuvõimuga kauplemises ja riigihanke menetluse nõuete rikkumises. Peamised kahtlustused on seotud Allan Männi juhitud Jõhvi plaanitud kaubandus- ja vabaajakeskuse ehitusega.

Prokuratuur ei ole küll kahtlustuse sisu detailsemalt avaldanud, ent Põhjarannikule teadaolevalt hõlmab altkäemaksu kahtlustus Allan Männi poolt arvuti üleandmist Maritsale, samuti viimase tööleasumist keskuse arendusega seotud firmas pärast vallavalitsusest lahkumist.

Tänavu oktoobris peatusid Allan Männi volitused Jõhvi volikogu liikmena, kuna ta on puudunud kolmelt järjestikuselt volikogu istungilt. Tema koha peaks asendusliikmena nüüd volikogus sisse võtma Ilmar Aun.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles