Narvas nähakse Savisaart nii Keskerakonna esimehe kui ka Eesti presidendina

Ilja Smirnov
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eile suletud uste taga toimunud üldkoosolekul esitasid Narva keskerakondlased ja nende juurde saabunud Yana Toom Keskerakonna esimehe kandidaadiks Edgar Savisaare. Muu hulgas kõlas ka mõte, et Savisaarest võiks tulevikus saada Eesti president.
Eile suletud uste taga toimunud üldkoosolekul esitasid Narva keskerakondlased ja nende juurde saabunud Yana Toom Keskerakonna esimehe kandidaadiks Edgar Savisaare. Muu hulgas kõlas ka mõte, et Savisaarest võiks tulevikus saada Eesti president. Foto: Ilja Smirnov

Eile Narvas toimunud Keskerakonna kohaliku piirkonna liikmete üldkoosolekul kostis muu hulgas soov näha Edgar Savisaart Eesti tulevase presidendina. See kõlas otsekui õigustus selle eest, et erakonna esimehe kandidaadiks ei esitatud mitte Savisaart, vaid Narvas ebapopulaarne ja vähe tuntud Kadri Simson. Ent eile sai see ideoloogiline viga parandatud: Savisaar esitati Narva poolt teiseks kandidaadiks erakonna esimehe kohale.

Eile õhtul toimus Narva kultuurimajas Rugodiv keskerakondlasest europarlamendi liikme Yana Toomi erakorraliselt kokku kutsutud Keskerakonna Narva piirkonna liikmete koosolek. Kultuurimaja fuajee seinal ilutses Vene kirjaniku ja poetessi Larissa Rubalskaja plakat, vastasseinal rippus Moskva ja kogu Venemaa patriarhi Kirilli foto.

Keskerakonna Narva piirkonna nimekirja kuulub 452 liiget, saalis oli ette valmistatud umbes 120 istekohta, tegelikult oli kohale tulnuid aga vaid ligi 50. Keskerakonna Narva piirkonna esimehe Andrus Tamme sõnul on nii väike osalejate arv − vaatamata reklaamile ja Yana Toomi pingutustele ning saadetud nimelistele kutsetele − selgitatav reede õhtuga: inimestel on muid tegemisi.

Kired lõõmasid

Keskerakondlaste koosolek toimus küll suletud uste taga, ent saalis lõkkele löönud kired ühes heliseadmetega kandsid sõnavõtud ka saali seinte vahelt väljapoole.

Üks Narva ammustest keskerakondlastest Jelena Valme tõdes avalikult, et Narva tsentristide read on lõhenenud, ning kritiseeris piirkonna esimeest selle eest, et too inimesi hinnata ei oska. Kõikidele olevat Narvas ilmselge, et piirkonna juhatuse esitatud Kadri Simsoni kandidatuuri rahvas ei toeta.

Yana Toom kui Simsoni kandidatuuri vastane maalis kokkutulnuile pildi 2017. aasta valimiskampaaniast, kus agitatsiooniplakatitel on Savisaare pildi asemel Simsoni oma. "Kaotame valimised, see on siililegi selge!"

Narva keskerakondlaste noortekogu esindaja Alla Delovaja tunnistas oma sõnavõtus, et tal on häbi ringkonna juhatuse sellise käitumise pärast, kuna taas ei võetud arvesse erakonna lihtliikmete arvamust. Ta rõhutas, et Narva ringkond oli Eestis esimene, kes esitas erakonna esimehe kandidaadiks Kadri Simsoni, mitte kõigi poolt lugupeetava Edgar Savisaare.

Kandidaat nr 2

Koosoleku kokku kutsunud Yana Toom ütles ürituse lõppedes antud kommentaaris, et peamised ei ole mitte sõna võtnute emotsioonid, vaid see, et Narva ringkonna poolt esitati teiseks kandidaadiks erakonna esimehe kohale Edgar Savisaar. Ning see ei ole erakonna põhikirjaga vastuolus. "Nüüd kogutakse allkirju tema kandidatuuri toetuseks," osutas Toom tema selja taga loogelnud järjekorrale, mis koosnes inimestest, kes soovisid Savisaart toetavale pöördumisele oma allkirja anda.

"Narvas on 450 keskerakondlast ning ma usun, et paar-kolmsada allkirja saame kindlasti kokku," ütles Toom.

Ta märkis ühtlasi, et sõitis Narva ja viis seal koosoleku läbi Narva keskerakondlaste palvel, mitte Savisaare poolt agitatsiooni tegemiseks.

"Seda, kes esimeheks saab, otsustab kongress, mitte ringkond. Ning mida rohkem kandidaate, seda suurem intriig ning seda põnevam saab olema ka kongress."

Andrus Tamm ütles Põhjarannikule antud kommentaaris, et Kadri Simsoni kandidatuuri esitades nad lihtsalt ei teadnud, et võib olla ka kaks kandidaati − vastasel korral oleks nad esitanud ka Savisaare.

Savisaar presidendiks!

Koosolekul kõlas muu hulgas soov esitada Edgar Savisaar ka presidendikandidaadiks − presidendivalimised toimuvad järgmise aasta augustis. Seda maininud Andrus Tamm selgitas hiljem Põhjarannikule, et selliseid mõtteid kuulis ta Tallinnast külla tulnud keskerakondlaste Mihhail Kõlvarti ja Priit Toobali suust.

"See on üsna reaalne," usub Tamm Savisaare edusse presidendivalimistel, kui need ei piirdu ainuüksi hääletamisega riigikogu liikmete seas, vaid jätkuvad ka kohalike omavalitsuste esindajate tasandil.

Narvas toimunud koosolekust osa võtnud Tallinna abilinnapea ja Savisaare aatekaaslane Mihhail Kõlvart ütles, et ta ei ole kuulnud, et Savisaarega oleks arutatud tema esitamist presidendikandidaadiks.

"Edgar Savisaar on alati olnud tegus poliitik ning teda huvitab poliitika sisuline pool, mitte välised vormid, meie aga teame, et elame parlamentaarses vabariigis, mitte presidentaalses. Sellele küsimusele vastas Edgar Savisaar osaliselt ise, sõnastades väga täpselt oma suhtumise erakonna auesimehe ametikohta − see tähendab, talle pole pulmakindrali paguneid vaja," arvas Kõlvart.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles