Märt Maritsa abikaasa alustas näljastreiki

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kolmapäeval enne istungit olid Ülle Marits, kaitsjad Allan Valk, Rene Varul ja Ain Alvin veendunud, et kohus vabastab Märt Maritsa ja Allan Männi vahi alt, kuid kohtunik Inna Kirsipuu otsustas mehed tuleva aasta novembrini vanglasse jätta.
Kolmapäeval enne istungit olid Ülle Marits, kaitsjad Allan Valk, Rene Varul ja Ain Alvin veendunud, et kohus vabastab Märt Maritsa ja Allan Männi vahi alt, kuid kohtunik Inna Kirsipuu otsustas mehed tuleva aasta novembrini vanglasse jätta. Foto: Peeter Lilleväli

Korruptsioonikahtlusega vahi all istuva Märt Maritsa abikaasa Ülle teatas eile, et alustas protestiks kohtusüsteemi ebaõigluse vastu näljastreiki, päev varem teatas ka samas kriminaalasjas kahtlustuse saanud Allan Mänd oma advokaadile, et plaanib näljastreigi alustamist.

Kolmapäeval toimunud eelistungil otsustas Viru maakohtu kohtunik Inna Kirsipuu, et pool aastat vanglas veetnud Jõhvi vallavalitsuse endine liige Märt Marits ning ettevõtja ja endine volikogu liige Allan Mänd peavad kuni tuleva aasta novembris algava kohtuprotsessini vanglasse jääma, ehkki advokaatide arvates pole nende klientidelt jätkuval vabaduse võtmisel mingit põhjendust. Enne istungit tekkis õigussüsteemi eri instantside vahel vaidlus, kas Mänd ja Marits oleks pidanud sel kolmapäeval enne kohtuistungit vabaks saama või mitte, kuna eeluurimise ajaks selleks antud pool aastat on läbi. Asjasse sekkus koguni justiitsministeerium, kelle näpunäidete järgi jätsid nii Viru vangla, kus istub Marits, kui Tartu vangla, milles viibib Mänd, mehed vabastamata.

Kohtusüsteemis pettunud

"Olen selles ebaõigluses ja kohtusüsteemi seotuses nii pettunud ega saa aru, kuidas siin, Ida-Virumaal, saab õigussüsteem nii seotud olla," põhjendas Ülle Marits oma protesti. Tema sõnul anti talle Viru vanglas juba enne kolmapäevast kohtuistungit mõista, et otsus tema mehe vanglasse jätmise kohta on sisuliselt tehtud.

Enne istungit olid omavahel kirjavahetuses kohtunik Kirsipuu ja prokurör Kalmer Kask, samuti käis vilgas kirjade vahetamine prokuröri, justiitsministeeriumi ja vanglate vahel. Arvestades võimude lahususe põhimõtet, ei ole see tavaline.

"Vägisi jääb mulje, et meiega ei mängita päris ausat mängu," sõnas Allan Männi kaitsja Allan Valk. Ta lisas, et kolmapäevane kohtumäärus oli üllatuslik, sest polnud alust oodata, arvestades tema kliendile algselt süüks pandud tegusid, millest nüüdseks on suurem osa ära langenud, et Mänd veel vahi alla jäetakse.

"Kohus põhjendas tõkendi muutmata jätmist muu hulgas selliselt, et kaitsjad ei toonud välja uusi asjaolusid, miks Männi ja Maritsa praegusel ajahetkel vabastama peaks. Olgugi et me seda ikkagi tegime, tuues ühe argumendina välja ajalise faktori ning ka süüdistuse mahu vähenemise, pidanuks tegelikult vastupidist tõendama hoopis prokurör. Aga seda tegi prokurör napilt ühe lausega, öeldes, et vahistamise alused pole ära langenud, ja kohtule sellest piisas," sõnas Valk.

Näljastreiki ei soovitanud

Valk kinnitas taas, et kuigi kolmapäevane kohtumäärus pole vaidlustatav, on edasikaebamine mõningatel juhtudel siiski võimalik ning seda kavatsetakse ka teha. "Juba see, kuidas kohus on tõlgendanud tähtaja saabumist, on nii kummaline, kuna tähtaegade minutiline tõlgendusviis ei tulene küll mitte ühestki seadusest."

Kui advokaadid leidsid, et aeg sai täis 16. detsembril kell 12, ning prokuröri arvates lõppes tähtaeg 17. detsembril kell 12, siis kohtunik Kirsipuu arvates tiksus Männi pool aastat täis neljapäeva hommikul kell 7.24 ning Maritsal kuus minutit hiljem. Kohtunik nimetas seda astronoomiliseks ajaarvamiseks.

"Kui kohus kirjutab, et pärast poolt aastat veel 11 kuud istuda pole nendele üldsegi pikk aeg, siis tekib küsimus, kas sellega on kohtunik juba asja lahendanud. Mis me siis üldse enam kohtus käime ja seletame," sõnas Valk.

Mis puudutab näljastreiki, siis Valgu sõnul ta Männile seda ei soovitanud. "Ma saan inimestest aru, aga me peame kasutama seadusega antud võimalusi, et inimesi vahi alt vabastada. Minus veel optimismi on, olgugi et mõnedel hakkab see vaikselt kaduma," sõnas ta.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles