Vana kohtumaja omanik tahtis kõnniteele aia ette ehitada

Külli Kriis
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aia ehitamine käis eile pärastlõunal täie hooga edasi, väidetavalt küll kaasnes sellega lubadus kõnnitee avatuks jätta.
Aia ehitamine käis eile pärastlõunal täie hooga edasi, väidetavalt küll kaasnes sellega lubadus kõnnitee avatuks jätta. Foto: Peeter Lilleväli

Jõhvi endise kohtumaja ära ostnud ärimees kavatses oma kinnistut aiaga piirates sulgeda ka kinnistu osaks oleva kõnnitee, mis ühendab Säästumarketit Narva maanteega. 

Vana kohtuhoone kõrval kulgeva kõnnitee äärde paigaldati eile riburada aiaposte − kõnni- ja sõidutee vahelisele mururibale. Seda teed mööda pääsevad jalakäijad Säästumarketisse ja Vilde poodi. Muud võimalust sinna Narva maantee poolt tulles ohutult pääseda polegi.

Narva maanteel asuva endise Viru maakohtu ning kunagise kultuurimaja hoone ostis Riigi Kinnisvara Aktsiaseltsilt neli aastat tagasi kohaliku ärimehe Oleg Šilovi firma OÜ Ballenbalt. Kinnistu osa on ka seesama kõnealune kõnnitee, mida nüüd sulgemine ähvardab.

Omanikul õigus tarastada 

"See on minu tööeksitus," tunnistas Jõhvi vallavalitsuse ehitusspetsialist Kalev Naur, kes omanikule juunis piirdeaia ehitamiseks ehitusloa välja andis. Selle peale, et aia sisse jääb ka kõnnitee, Naur lihtsalt ei tulnud.

Seda, et juba paigaldatakse aiaposte, mis kõnnitee tara taha jätavad, sai Naur teada üleeile õhtul, kui linnakodanikud vallamajja helistasid.

"Tegemist on avalikult kasutatava teega, mida pole üheski registris. Jah, see jääb krundi piiresse ja juriidiliselt on omanikul täielik õigus käsitada seda oma maana," ütles ta.

Eile lõuna paiku kohtus Naur Šiloviga ja maaomaniku ettepanekul jõuti võimaliku kompromissini: tee jääb valla omandusse, kui vald annab vastutasuks Šilovile jupi maad teisel pool hoonet.

"Seal on linna transpordimaa ja kui volikogu nõus on, võiks sealt tüki asenduseks anda küll," arvas Naur.

Läbipääsu ei suleta 

Nauri sõnul jõuti eile Šiloviga kokkuleppele, et postid ja aed pannakse küll paika, ent kõnnitee jääb liiklejatele avatuks ning linnavalitsus alustab menetlust maa asendamiseks.

"Tema lubadus oli, et aed ehitatakse küll valmis, ent kõnnitee koha pealt jääb see mõlemast otsast lahti ja inimesed pääsevad seal liikuma; hiljem aga tõstetakse seesama aed teise kohta," rääkis Naur.

Oleg Šilov seda lubadust ei kinnitanud ega lükanud ka ümber.

"Ma ei kommenteeri ega selgita midagi, kuni maaküsimus pole lahendatud," ütles ta.

Nauri sõnul on võimalik maa asendamine pikk protsess, mille kestust ei oska ta umbkaudugi pakkuda.

"Tahame sõlmida omanikuga heade kavatsuste kokkuleppe, kus mõlemad pooled võtavad kuni lõpliku lahenduse saabumiseni kohustused. See kokkulepe on lähipäevade küsimus," lubas Naur.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles