Mänd ja Marits pääsesid vabadusse

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Märt Marits.
Märt Marits. Foto: Peeter Lilleväli

Tartu ringkonnakohus leidis eile, et korruptsioonis süüdistatavad ning üle poole aasta vahi all viibinud Allan Mänd ja Märt Marits viibivad vahi all ilma seadusliku aluseta ning seetõttu tuleb nad viivitamatult vabastada.

Viru maakohus otsustas 16. detsembril Männi ja Maritsa kohtu alla andmise määrusega, et senine tõkend − vahistamine − tuleb jätta muutmata, mis tähendanuks, et mehed peavad istuma vähemalt kuni 4. novembril algava kohtuprotsessini. Kuigi süüdistatavate kaitsjad väitsid, et seadusega ette nähtud poole aasta pikkune vahistamistähtaeg oli istungi alguse ajaks juba kaks tundi tagasi täis saanud, leidis prokurör, et tähtaeg kukub alles 17. detsembril kell 12.

Viru maakohtu kohtunik Inna Kirsipuu leidis aga oma määruses, et kui Mänd ja Marits peeti kinni 17. juuni  varahommikul, siis saab pool aastat täis 17. detsembril samal kellaajal, kui nad kinni peeti. Kuigi kohtunik ütles, et määrust ei saa edasi kaevata, vaidlustasid advokaadid selle siiski, tuginedes riigikohtu varasemale seisukohale, kus leitakse, et mõningatel asjaoludel, kui on tegu protsessinormide rikkumise või põhiõiguste riivega, saab vaidlustada ka selliseid määrusi.

Määrus rikub põhiõigusi

"Kuna Allan Männi ja Märt Maritsa kohtu alla andmise määruse see osa, mis puudutab tõkendi muutmata jätmist, rikub oluliselt süüdistatavate põhiõigusi ning menetlusõigust, peab ringkonnakohus vajalikuks kaitsjate kaebust menetleda," seisab eile tehtud määruses.

Ringkonnakohus ütles, et vahistamise aja arvestamisel omab tähendust vaid kuupäev, mitte kellaaeg ja "seega on ekslik seisukoht, et vahistamise tähtaeg möödub täpselt kinnipidamise kellaajal". Ringkonnakohus nentis, et vangistusseadus ütleb sõnaselgelt, et kui vahistamise tähtaega ei pikendata, vabastatakse vahistatu vahistamise tähtaja viimasel päeval hiljemalt kell 12. "Maakohtu eelistungi ajaks ei olnud süüdistatavad seadusest tulenevalt tegelikult enam vahi all ja seetõttu ei saanud maakohus jätta nende tõkendit muutmata," seisab ringkonnakohtu määruses, kus öeldakse, et seetõttu tuleb Mänd ja Marits vabastada viivitamatult vahi alt.

Kui ringkonnakohtu lahend jääb jõusse, tähendab see, et Mänd ja Marits on alates 16. detsembri kella 12st ebaseaduslikult vahi all olnud. Märkimisväärne on seejuures asjaolu, et oma juhtnöörid Maritsa ja Männi vabastamata jätmiseks 16. detsembril andis justiitsministeerium, kes tavaliselt konkreetsetesse kriminaalmenetlustesse ei sekku.

Marits viidi vanglast otse haiglasse

Viivitamatu vabastamine oli eile paljuski üllatuseks ka asjaosalistele endile. Põhjarannikule teadaolevalt hakkas vanglas halvenenud tervisega kimpus olnud Maritsal halb ning ta viidi Viru vanglast kiirabiga otse Ida-Viru keskhaigla erakorralise meditsiini osakonda ning sealt suunati edasi Ida-Viru keskhaiglasse.

Maritsa puhul jäi prokuratuuril veidi puudu, et ta oleks süüdi tunnistatud kokkuleppemenetluse käigus, sest oma eelneva nõusoleku selleks oli ta juba andnud. Väidetavalt  oli peapõhjuseks halvenenud tervis.

Kokkuleppemenetluse võimalusi oli uurinud ka Mänd, kes siiski keeldus prokuröri esitatud tingimustel sellele alla kirjutamast.

Viru ringkonnaprokuratuuril on võimalus eilne ringkonnakohtu määrus riigikohtus vaidlustada. "Prokuratuur vaidlustab selle kohtumääruse, kuna tegemist on olulise õigusliku vaidlusega, milles riigikohtu lahendi saamine on oluline seaduse ühetaolise kohaldamise seisukohalt ning mis omab tähendust nii käesoleva kriminaalasja kui ka laiemalt eelvangistuse tähtaegade arvutamise jaoks," sõnas prokuratuuri pressinõunik Jelena Filippova.

Allan Mändi süüdistab prokuratuur altkäemaksu andmises endisele vallavalitsuse liikmele Märt Maritsale, Maritsat aga altkäemaksu võtmises ja riigihanke menetluse nõuete rikkumises. Peamised kahtlustused on seotud Allan Männi juhitud Jõhvi plaanitud kaubandus- ja vabaajakeskuse ehitusega.

Altkäemaksu kahtlustus hõlmab Allan Männi poolt arvuti üleandmist Maritsale, samuti viimase tööleasumist keskuse arendusega seotud firmas pärast vallavalitsusest lahkumist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles