Katuse lõhkunud lumi põhjustas Jõhvi spordihallis uputuse

Erik Gamzejev
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Urve Pärniku sõnul kulus eile hommikul mitu tundi, et spordihalli fuajee veest kuivaks saada.
Urve Pärniku sõnul kulus eile hommikul mitu tundi, et spordihalli fuajee veest kuivaks saada. Foto: Peeter Lilleväli

Kui Jõhvi spordihalli töötaja neljapäeva varahommikul pärast turvaalarmi signaali kohale ruttas, lainetas fuajee juba vee all.

"Vesi lainetas kõikjal nagu suures basseinis. Kulus mitmeid tunde, enne kui põrandad ja trepid kuivaks saime," rääkis eile hommikul kella 10 ajal halli haldava Jõhvi spordikooli direktori kohusetäitja Urve Pärnik, lisades, et spordisaali ja riietusruumidesse vesi ei tunginud.

Osa hoonest on elektrita

Spordihoone katus andis öösel lumeraskuse all järele spordihoone fuajee kohal. Raskuse all murdusid kohati ka ripplae paneelid ja pesadest kukkusid välja ning jäid juhtmete otsa rippuma valgustid.

Pärniku sõnul vaatas eile olukorra üle ka spordihalli elektrisüsteeme hooldava firma esindaja. "Tema hinnang oli, et olukord on tuleohtlik, sest niiskust on palju.  Et hall veel lisaks põlema ei läheks, lülitas ta fuajees elektri välja ja hindab uuesti olukorda esmaspäeval," rääkis Pärnik.

See tähendab, et reedest pühapäevani jäävad spordihallis kõik treeningud ära. "Mõned planeeritud võistlused, nagu neidude võrkpalliturniir, peame ära. Spordisaali ja riietusruume saab kasutada," lisas ta.

Lohakus või  vääramatu loodusjõud?

Jõhvi vallavalitsuse ehitusnõuniku Kalev Nauri hinnangul juhtus õnnetus puhtalt lohakusest, kuna katusele kogunenud lumi jäi sealt õigel ajal eemaldamata.  "Katusele oli kogunenud liiga palju lund. Selle raskuse all andsid järele vihmaveesüsteemid ja murdus lahti osa sändvitšpaneele ning vesi tungiski hoonesse," selgitas ta, lisades, et eile tehti ajutine avariiremont ja vesi enam sisse ei pääse. Kui kulukaks taastusremont läheb, ei osanud Naur eile veel hinnata.

Abivallavanem Urmas Aunap sõnas, et tekkinud olukorra eest vastutab vallaasutuse juht ja selle juhtumi soovib vallavalitsus üksipulgi lahti harutada. "Me saatsime hiljuti laiali ka meeldetuletused, et iga asutuse juht hoolitseks selle eest, et tema hallatavate hoonete katustelt saaks liigne lumi ja räästas olevad ohtlikud purikad eemaldatud," meenutas ta.

Samas möönis ta, et Jõhvi spordihalli katusel pole võimalik igalt poolt lund ära lükata, sest igale poole ei pääse turvaliselt ligi, kuna töömeestel pole, mille külge end kinnitada. "Sinna tuleb teha käiguteid ja turvarakmete kinnituspunkte," sõnas Aunap, toonitades samas, et see ei puuduta seda kohta, kus katus nüüd järele andis.

Urve Pärnik selgitas, et kuna ta on direktori kohusetäitjana ametis alles esimest kuud, siis pidas ta juba mitmeid päevi tagasi vallavalitsusega nõu, kuidas katuse puhastamist korraldada. "Esmaspäeval käisidki firma Katevara töömehed katusel ja ma eeldasin, et asi sai korda. Palusin veel vallavalitsuselt infot, et kui palju lund tohib normide järgi selle hoone katusel olla, aga ma ei saanud vastust," sõnas ta.

Katevara juhatuse liige Teet Enok, kes on ka volikogu kultuuri- ja spordikomisjoni esimees, tõdes, et nende töömehed kutsuti tõepoolest appi spordihalli räästast purikaid eemaldama. "Käidi ka katusel. Aga see, kui palju sealt tuleb lund eemaldada, jäigi lõpuni lahti rääkimata," väitis ta.

Tema meelest ei ole selle juhtumi puhul mõtet süüdlasi otsida. "See oli tingitud puhtalt loodusjõududest. Keegi ei osanud ette näha, et sula nii kiiresti tuleb ja üks sõlm järele annab," leidis ta.

Eile polnud sugugi esimene kord, mil 2009. aasta sügisel avatud Jõhvi spordihalli vesi tungis. Samasugune olukord oli ka 2011. aasta talvel.  Tookord pidas vallavalitsus põhjuseks ehitusviga, mis oli kavas ära parandada.

See töö võetigi sama aasta suvel käsile, kuid remonditööde käigus, mida viis läbi samuti Katevara, tekkis tulekahju, mille käigus läksid põlema ligemale 15x20 meetrit  katuse soojustust ning katuse roovitis. Kuumakahjustusi sai ka ventilatsiooniruum.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles