Aare Vent avas Jõhvis oma talupoe

Külli Kriis
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lüganuse talupoe edu andis Aare Vendile indu oma talu toodangu müügiga Jõhvi laieneda.
Lüganuse talupoe edu andis Aare Vendile indu oma talu toodangu müügiga Jõhvi laieneda. Foto: Peeter Lilleväli

Nüüd saab Aare Vendi aiandustalus kasvanud köögivilju ja muid põllusaadusi osta ka Jõhvis: endise saiakombinaadi väravamajas avati eile Lüganuse Agro talupood. 

"Kui ma köögivilja kasvatan, pean leidma ka võimalused seda maha müüa. Lüganuse talupood läks nii hästi käima, et see andis julgust mujalegi laieneda," põhjendas Vendi aiandustalu peremees ja OÜ Lüganuse Agro juht Aare Vent oma poe avamist Jõhvis.

Hulk aastaid müüs Vent oma köögivilja Jõhvi turul. Turg on aga paraku mandunud selliseks, et sinna ei taha enam eriti midagi ostmagi minna, müümisest rääkimata. Otse oma toodangu müüjaid on väheks jäänud, enamasti müüvad vahendajad, kes siis seetõttu ka hinna kõrgeks on kruvinud. Kui inimene saab sama kauba poest odavamalt kätte, pole tal põhjust räämas ja mahajäetud turule minnagi. Liiati on kohamaks turul päris kallis ning müümata jäänud kaup tuleb õhtul kokku pakkida ja koju tagasi viia.

Oma poega on palju lihtsam. Ehkki lõputult ei hoita juurikaid ootel sealgi.

"Ega kartul-porgand üle paari päeva seista taha, siis kipub juba pehmeks muutuma. Need viime Lüganusele tagasi ja kasutame oma köögis ära. Liiga palju kaupa me siia varuks ei toogi, Lüganuselt pole ju kauge kas või iga päev uut kraami juurde tuua," rääkis Vent.

Konkurentsi ei karda

Jõhvis on kanna korralikult kinnitanud Promenaadi talupood, kus müüakse samuti oma maakonnas kohapeal kasvatatud köögivilja.. Jõhvis on turg, olgugi kehvake, kus müüakse eestimaist köögivilja. Kas nende kõrvale mahub veel üks sama vurhvi pood?

Aare Vent arvab, et mahub küll: "Asukoht on ju väga soodne: tee ääres, head parkimistingimused ja ka võimalus kohe poe ees suuremgi kartulikott autosse tõsta. Siinsamas on arvestatav elamurajoon: nii kortermajad kui eramajad. Pakume väga kvaliteetset köögivilja ja ootame ostjatelt kindlasti tagasisidet. Kuna ma olen ise tootja, siis usun, et hinna poolest püsime ilusti konkurentsis."

Kui veterinaar- ja toiduametiga saavad asjad sirgeks räägitud ning poenurka korralik külmik soetatud, lisanduvad esialgsele kaubale Lüganuse talupoe köögis valminud värskelt pressitud mahlad ja köögiviljasalatid, samuti hapukapsas ja -kurk.

Värske kurk ja tomat − ikka sealtsamast talust − tulevad samuti müüki, kui kevad piisavalt kaugele suve suunas edeneb. Veel enne pannakse poe osturuumi seina veerde riiulid taimede jaoks: Vendi talus kasvatatakse ette nii lilletaimi kui kurgi-, tomati- ja kapsataimi.

Kogu selle kraami poes mahamüümine on üle neljakümne aasta kaubanduses töötanud Ebba Korstna kätes.

Veel kaks linna sihikul

Veel sügisel pidas Aare Vent tõsiselt plaani oma köögiviljakasvatust kõvasti koomale tõmmata: liiga kulukas, liiga töömahukas, turg on kokku kuivanud.

Praeguseks on ta meelt muutnud: "Jah, köögiviljakasvatus ei ole lihtne töö. Aga mul on ju just selle jaoks tehnika ostetud, see tehnika peab täie rauaga töötama, et end ära tasuda. Kokkutõmbamise mõte oli mul ikka päris tõsine, aga pärast seda, kui nägin, kui hästi Lüganuse pood tööle hakkas, mõtlesin ümber ja otsin nüüd aktiivselt oma toodangule turgu."

Vent peab plaani avada oma pood ka Rakveres ja Sillamäel.

Jõhvi kauplus ootab ostjaid teisipäevast reedeni kella 10-18 ja laupäeviti kella 10-16.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles