Virumaa kolledžis õpivad Harry Potterid

Sirle Sommer-Kalda
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maagiliste teaduste klubis tegeldakse mänguliselt tõsiste asjadega.
Maagiliste teaduste klubis tegeldakse mänguliselt tõsiste asjadega. Foto: Matti Kämärä

TTÜ Virumaa kolledžis koguneb üle laupäeva maagiliste teaduste klubi, mille liikmed oleksid justkui välja astunud Sigatüüka nõiduse ja võlukunsti koolist, ent ennustamise, lendamise ja nõiasõnade asemel õpivad nad päriselus vajaminevaid tarkusi.

Ehkki maagiliste teaduste klubisse oodati lapsi alates 4. klassist, õnnestus sinna imbuda ka mõnel eriti teadmishimulisel 2. klassi juntsul. Näiteks Maleva põhikooli õpilasel Maksim Shebinil, kelle vanus pole olnud takistuseks ei Fibonacci jada omandamisel ega 3D-modelleerimisel.

Tõmbab teaduse poole 

"Mind tõmbab teaduse poole, ma ei suuda matemaatikale ja robootikale "ei" öelda. Tulin klubisse, sest tahtsin matemaatikat võita ja targaks saada," teatas Maksim täie tõsidusega.

Poisile meeldib, et klubi kokkusaamised ei toimu kooliseinte vahel, vaid kolledžis, mis ei ole talle igapäevane keskkond. "Koolis me kõige rohkem loeme, siin teeme teistsuguseid asju. Eriti huvitav oli modelleerimine."

Jõhvi põhikooli 4. klassi õpilane Elis Reimann tõi välja veel ühe erinevuse koolist. Nimelt kuuluvad klubi juurde Harry Potteri raamatutest inspireeritud keep, teravatipuline kübar, teadusraamat, mida pidevalt täiendatakse, ja vanne, mis kohustab.

"Mina sattusin siia ema soovitusel. Ta teadis, et mulle meeldivad maagia, lohed ja kõik müstiline värk. Harry Potteri raamatuid ma pole lugenud − ma eriti ei armasta lugeda −, aga filmi olen näinud, päris põnev oli."

Põnev on tüdruku kinnitusel ka maagiliste teaduste klubis. "Muidu paneksin laupäeva hommikuti kodus legosid kokku, aga seda saab teha ka muul ajal."

Ei mingit tuupimist

6. veebruarist kahes keeles toimuvas klubis keskendutakse loodusteadustega seotud tarkuste omandamisele läbi võlumaailma, selgitas TTÜ Virumaa kolledži arendusdirektor Mare Roosileht. Eesmärk on äratada lastes huvi ja seda tehakse mängulisel teel, tuues sisse Harry Potteri temaatika. Näiteks oli klubisse vastuvõtmise eeltingimuseks vanne, et lapsed hoiavad au sees omandatud teadmisi, jagavad neid ja on abivalmis, kui keegi kaaslastest hätta jääb.

"Iga vandega käib kaasas ka needus. Kui keegi seda rikub, jääb maagiliste teaduste uks talle igavesest ajast igavesti suletuks," märkis Roosileht.

Võlumaailma sissetoomine ei tähenda, et kolledžis tegeldakse hookuspookusega. Kõik tegevused on seotud matemaatika, füüsika, keemia, robootika ja 3D-tehnoloogiate valdkonnaga. Ja kõiki omandatud teadmisi kinnistatakse praktiliste tegevustega. Näiteks esimesel kokkusaamisel pidid lapsed saama selgeks arvu pii, arvutama välja oma peaümbermõõdu ja tegema selle järgi kübara. Samamoodi modelleeriti peamaagide Natalja Maksimova ja Monika Jänise juhendamisel klubimärk ning prinditi see välja.

"Klubi idee seisnebki selles, et lapsed ei tuubi tuimalt pähe, vaid omandavad mingi teadmise, õpivad seda rakendama, näevad, kus seda reaalses elus kasutatakse, ja tänu sellele jääb see neile ka meelde," rääkis Roosileht.

Valikus mitu huviklubi 

Maagilised teadused on üks mitmest huviklubist, mida TTÜ Virumaa kolledž kooliõpilastele sellest aastast pakub. Lisaks tegutsevad noore keemiku klubi, nutika programmeerija klubi ja pingevaba keeleõppe tegevusring.

"Tahtsime näha, kas koolivaheaegade populaarsete teaduslaagrite kõrval oleks huvi ka puhkepäevadel toimuvate huviringide vastu. Nõudlus oli suur, kuigi klubid on tasulised, sest praegu meil nende läbiviimiseks haridus- ja teadusministeeriumi toetust ei ole," märkis Roosileht.

Näiteks maagiliste teaduste klubi semestrihind on 48 eurot, keeleklubis osalemine maksab aga 32 eurot. Viimane täitus kõige kiiremini ja seal on pikk ootejärjekord. "Ilmselt meelitas nimetus "pingevaba keeleõpe". Kes ei taha ilma stressi ja vaevata keelt selgeks saada? Ka mitmed täiskasvanud avaldasid selleks soovi, neile pakume koolitust "Sõnad selgeks sõnastikuta"," rääkis Roosileht.

Tema sõnul on kolledž alustanud huvihariduse pakkumist, sest nähakse, et üldhariduskoolidel pole selleks piisavalt võimalusi. "Kuna anname ainsana regioonis tehnilist kõrgharidust, oleme võtnud missiooniks teha seda alates esimesest klassist kuni eakateni välja − küpses eas inimestele on Virumaa rahva kolledž."

Klubidesse registreeritakse semestri kaupa, nii et uutel huvilistel avaneb võimalus sügisel. "Taotlesin ministeeriumist toetust ja kui selle saame, pakume mõne klubi veel juurde. Loodame, et kui lapsed hakkavad juba varakult pihta, tahavad nad tulla ka 7. ja 9. klassis. Praegu kaob kusagil vahepeal huvi ära," tõdes arendusdirektor.

5.-7. klassile on suunatud noore keemiku klubi, kus saadakse teada, missugused keemilised ained meid ümbritsevad, ning viiakse läbi hulk põnevaid katseid. 7.-9. klassi õpilastele on aga mõeldud nutika programmeerija klubi. Boonusena on võimalik proovida kätt humanoidroboti programmeerimisel.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles