Neli aastat Varvara mõrva uurimist: kas ja kes oli salapärane Aleksandr?

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tapetud Varvara leidis juhuslik mööduja sellelt tühermaalt, kuhu inimesed pärast tragöödiast teadasaamist tõid lilli ja mänguasju.
Tapetud Varvara leidis juhuslik mööduja sellelt tühermaalt, kuhu inimesed pärast tragöödiast teadasaamist tõid lilli ja mänguasju. Foto: Ilja Smirnov

Neli aastat tagasi toimunud Narva tüdruku Varvara Ivanova uurimine pole kuigi kaugele edasi jõudnud ning politsei pole kindlaks teinud ka meest, kelle kohta anti uurijatele vihje.

9aastane Varvara Ivanova jäi kadunuks 2012. aasta 19. märtsil. Tema alasti surnukeha leiti Narva jäähalli lähistelt 23. märtsi hommikul. Ekspertide hinnangul oli tüdrukut seksuaalselt kuritarvitatud, ta surnuks kägistatud ja leidmisele eelnenud ööl kuriteokohalt jäähalli juurde toimetatud.

Kriminaaluurijad on Varvara tapmise tõttu kuulanud üle umbes poolsada isikut ning vestelnud mitme tuhande inimesega. Tehtud on sadu DNA-analüüse ja tuhandeid ekspertiise, ent kuriteo toimepanijat pole siiani tabatud.

Talumees räägib kummalisest töömehest

Sel nädalal suhtles Põhjarannik Harjumaal elava talumehe Vahur Puuliga, kes kahtlustab, et võis pärast Narva tüdruku tapmist mõrtsukaga kokku puutuda. "2012. aasta märtsis tuli meie tallu ajalehekuulutuse peale tööle Narvast pärit 1956. aastal sündinud Aleksandr. Käisime tal Tallinna bussijaamas veel autoga vastas.

See lugu juhtus jaanipäeval. Nagu ikka, tehti tuld, söödi, võeti viina. Aleksandr hoidis teistest eemale," meenutas Puul. Tema sõnul märkasid pidutsejad vastu hommikut, et eemal kössitanud Aleksandri nägu on pisarais, ja kuulsid, kuidas ta omaette soigus, nimetades väikest tüdrukut Varvarat ja paludes talt andeks, rääkides, et ta ei tahtnud seda teha, kuid tal polnud muud võimalust ja teda sunniti selleks.

"Me kuulsime seda kolmekesi. Algul ei teinud sellest välja, et mine tea, purjus inimese sonimine, aga pärast hakkas süda vaevama," rääkis mees

"Talle hakkas siin nii meeldima, et ta ütles, et ei taha palkagi, saaks vaid eluaseme ja söögi," rääkis Puul, lisades, et mees pidi samal suvel siiski lahkuma, sest temaga oli pahandusi. Puul aga hakkas enda sõnul aina rohkem mõtlema jaanihommikul juhtunule ning kukkus politseisse helistama. "Algul öeldi, et minuga võetakse ühendust, aga kui keegi ei helistanud, helistasin jälle ja siis anti mõista, et kui ma seda lollitamist ei jäta, tullakse kohale ja pannakse mul käed raudu," rääkis mees Põhjarannikule.

Politsei hakkas Puuli vastu huvi tundma alles siis, kui mees oma loo tänavu jaanuaris Nelli Teatajale jutustas. "Siis kutsuti mind välja, politseis näidati mulle kolme mehe pilte, kellest ükski ei olnud Aleksandr." Mehe perekonnanime Vahur Puul ei mäleta.

Politsei pole Aleksandrit leidnud

Politsei väitel on Vahur Puuli ütlusi kontrollitud ja nende seost Varvara tapmisega pole tuvastatud. Kas politsei otsis ja leidis väidetava Aleksandri? Selgub, et mitte. "Vahur ei saa ise konkreetselt selgitada, kes see isik oli.  Ta ei tea tema kontakte. Samuti ei ole tuvastatud, et see tuvastamata isik võiks olla üldse Varvara asjaga seotud," vastas Viru ringkonnaprokuratuuri pressinõunik Jelena Filippova Põhjaranniku sellekohasele päringule.

"Andsin politseile Aleksandri telefoninumbri ning edastasin ka kaks Narva aadressi, kus ta käis, kui me olime Narva kaupa viimas. Kui politsei nende vihjete põhjal kedagi ei otsi ega leia, siis mul pole lihtsalt sõnu," selgitas aga Vahur Puul selle peale. Ta lisas, et on Aleksandri telefoninumbril püüdnud küll helistada, kuid telefon on olnud kas välja lülitatud või abonent kättesaamatu.

Prokuratuuri teatel on Varvara tapmist puudutav kriminaalasi endiselt kohtueelses menetluses ja uurimist ei ole peatatud.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles