Virumaa parim söögikoht asub Purtse kindluses

Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Copy
Purtse linnuses asuva restorani perenaine Sigrid Välbe kinnitas, et juba lähiajal loodetakse külastajaid rõõmustada mitme uuendusega.
Purtse linnuses asuva restorani perenaine Sigrid Välbe kinnitas, et juba lähiajal loodetakse külastajaid rõõmustada mitme uuendusega. Foto: Matti Kämärä

Purtse linnuses kohviku-restorani avanud Sigrid Välbe ja Janner Eskori auhinnakapp sai eile lisa, kui nad tunnistati Virumaa parimateks toitlustajateks. Sel korral läksid kõik konkursi "Viru Toidu parimad 2015" tiitlid Lüganuse valda.

Eile kuulutati Vanameistri pubis välja Virumaa parim toitlustaja ja toidutootja ning silmapaistvaim tegu, mis on aidanud teadvustada inimestele kohaliku toidu tarbimise ja toidukultuuri olulisust. Tiitlisaajad valis välja Virumaa toidutootjaid, töötlejaid ja toitlustajaid ühendav MTÜ Kohalik Toit, kes tegeleb kohaliku toidu propageerimisega ja kasutab brändinime Viru Toit.

Maakonna esindusrestoran 

Parimaks toitlustajaks kandideeris 11 ettevõtet. OÜ Purtse Mõis puhul tõsteti esile, et Purtse kindlus kui Ida-Viru maamärk on taas üle kümmekonna aasta külalistele avatud. Alates 2014. aastast Purtse kindluses majandaval Janner Eskoril ja Sigrid Välbel on õnnestunud lühikese ajaga luua maakonna esindusrestoran. Peale väärika kõhutäie tehakse seal ekskursioone, räägitakse maja kuulsusrikkast ajaloost ning rannarüütlite elust. Pererahvas kasutab palju kohalikku toitu ning mahetoorainet.

Uusi tegijaid Ida-Virumaa toidumaastikul on juba märgatud. Mainekas toiduportaal Eesti Maitsed valis Purtse restorani mullu Eesti 50 parema hulka. SA Põhja-Eesti Turism tunnistas Purtse mõisa eelmise aasta parimaks väikeettevõtjaks. Eskor ja Välbe olid ka Ida-Viru aasta tegija 2015 nominendid.

"Me tegeleme tõesti sellega, mis meile meeldib, ja loodame, et see on kunagi ka tulus. Oluline on mitte jääda loorberitele puhkama, vaid areneda edasi," kommenteeris linnuse perenaine Sigrid Välbe.

Tema sõnul loodetakse lähiajal teoks teha mitu arenguplaani. "Meie kõige suurem unistus on avada sel suvel pruulikoda. Nädal tagasi tulime Hiinast, kust ostame seadmed. Pruulikoja sisustame kindluse kõrval asuvasse sepikotta. Loodame, et oma õlu hakkab kraanist voolama juulist."

Samuti laiendatakse kööki, et saaks korraga toitlustada rohkem inimesi. "Märtsis on restoran kinni, sest teeme remonti ja kolime köögi suuremale pinnale. Samuti ostame juurde pliite, siis läheb ka teenindus kiiremaks," ütles restorani perenaine.

Edaspidi loodetakse koos muinsuskaitseametiga lahendada kindluse küttemured ja saada maja soojemaks.

Andis julguse laieneda

Tormilise arenguga paistab silma ka samas vallas asuv osaühing Lüganuse Agro, kes pärjati Lüganuse talupoe avamise eest aasta teo tiitliga. Talunikud Aare ja Anne Vent olid samuti Ida-Viru aasta tegijate nominentide seas.

Toidukonkursil tõsteti neid seitsme kandidaadi seast esile selle eest, et Lüganuse sai 15 aasta pikkuse vaheaja järel taas poe. "Selle juures on kõige suurem tegu see, et põllumees müüb ise oma poes kohalikku toorainet, ilma igasugu vahendajateta. Lisaks väärindab ta oma juur- ja köögivilju, valmistades neist hoidiseid, mahlu, salateid jne. Rahvas nii lähedalt kui ka kaugelt on poe kiirelt omaks võtnud," põhjendas žürii.

Anne Vent tõdes, et ühes väikeses külakohas võib poe avamist pidada hullumeelsuseks, ent risk on end ära tasunud. Et talupood läks nii hästi käima, andis see julguse mujalegi laieneda. Nii avati eelmisel kuul ka Jõhvis müügikoht, mis on alles tarvis sisse töötada.

Parima toidutootja tiitlile esitati 10 kandidaati ning võitjaks tunnistati 1993. aastast tegutsev maakonna ainuke lihatöötlemise ettevõte OÜ Sigwar. Žürii hinnangul väärivad Sigwari puhul tunnustust järjepidevus ja areng. Ettevõtte omanikeks on Kaido ja Margo Jäger.

"Tegemist on kauaaegse tegijaga, kellel on juba üle Eesti tuntud kaubamärk. Sigwar on pikki aastaid andnud tööd ligi 60 kohalikule inimesele ning hoidnud enda käes terve tootmistsükli, kasvatades ise söögivilja, sigu, omades tapamaja ja tootmist ning turustades ise oma toodangu. Keerulistest aegadest hoolimata on toodete kvaliteet väga kõrge. Eesti sigalaid laastanud seakatku tõttu on tehtud tohutuid investeeringuid, et kole haigus oma sigalatest eemal hoida ning see on õnnestunud," seisab põhjenduses.

Toidukonkurss toimus kolmandat korda. 2014. aasta Virumaa parimaks toitlustajaks valiti Jõhvis asuv Gruusia trahter Mimino ja toidutootjaks Narva-Jõesuu pagarikoda MTÜ Meie Pagar. Aasta tegu tuli tookord kitsetalu pidajalt ja praeguselt riigikogu liikmelt Martin Repinskilt, kes avas Tallinnas Konju Mõisa talupoe.

Märksõnad

Tagasi üles