Kiviõli lammutab kolm tondilossi

Gerli Romanovitš
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Soo ja Kalevi tänaval laiutavad tondilossid lammutatakse sel suvel maatasa. Sama tehakse nende vahele jäävate garaažidega.
Soo ja Kalevi tänaval laiutavad tondilossid lammutatakse sel suvel maatasa. Sama tehakse nende vahele jäävate garaažidega. Foto: Matti Kämärä

Kiviõli linn tahab selle suve jooksul teha maatasa kolm neljakorruselist korterelamut ja ühe garaažibokside kompleksi. Selleks kulub eelarves olnud 55 000 eurot ja jääb veel puudugi. 

Kiviõli linn, kes planeeris selle aasta eelarvesse lammutustöödeks 55 000 eurot, lammutab selle eest kolm kortermaja: Soo 6, Soo 8 ja Kalevi 3. "Sellest tuleb avar roheline ala," ütles Kiviõli linnapea Nikolai Vojeikin.

Suvega korda

Sel aastal majade lammutamise üheks oma prioriteediks seadnud Kiviõli tegi eeltööd, et ajada korda hoonete lammutamise juriidiline pool. Praeguseks on olemas lammutusprojektid ja läbi viidud hange hoonete lammutamiseks. Hankele, mille tähtaeg oli eelmisel nädalal, laekus hulgaliselt pakkumisi.

Hanke võitja pole veel kinnitatud. Küll on selge, et eelarves ette nähtud summast jääb kortermajade lammutamiseks puudu ligikaudu 10 000 eurot. "Loodame selle summa saada meie juba ettevalmistamisel olevast lisaeelarvest," tunnistas Vojeikin.

Pärast tööde tegijaga lepingu sõlmimist kulub lammutustöödeks 3-4 kuud. Lammutamisest üle jääv materjal veetakse linna serva; osa sellest läheb pinnasetäiteks SA Ida-Viru Tööstusalade Arendus maadele ning osa Kiviõli seikluskeskusele, kes samuti oma teenuseid laiendada kavatseb ja pinnast tasandada soovib. "Tänu sellele on ka meie lammutushind väiksem," oli linnapea rahul.

Kolme kortermaja vahel on veel kasutuna seisvad garaažiboksid, mis tuleks samuti lammutada. Kuna nende lammutamine on kordades odavam ja lihtsam kui kortermajade lammutamine, lahendatakse see küsimus jooksvalt.

Garaažide puhul on lihtsalt lahendatavad ka omandiküsimused, mis kortermajade puhul võtavad enim aega ja vaeva. "Oleme sõlminud nende küsimuste lahendamiseks lepingu juristiga, et kõik oleks korrektselt tehtud," tunnistas Vojeikin, et majade endi lammutamine on lihtne, kuid nendega kaasnevate omandiküsimuste lahendamine tõeline peavalu. Soo tänava majad kuulusid ettevõttele, kes on neid laenu saamiseks pantinud, ning see teeb juriidilised küsimused eriti keeruliseks.

Lähevad edasi

Lisaks kolmele lammutamisele minevale majale on päris tühjad hooned aadressil Kalevi 5 ja Pargi 1. Ka need hooned on täies ulatuses ühe omaniku käes.

"Kutsusime nende omanikud välja, et nende plaane uurida, ning nende palve oli, et neile kuuluvad majad esimese ringiga lammutamisele ei läheks," ütles Vojeikin.

Kalevi 5 asuv hoone osteti plaaniga korterid renoveerida ja edasi müüa. Pargi 1 asuva hoone omanik tahab sinna luua meelelahutuskeskust, mis pakuks tegevust just korporatiivklientidele ja toetaks Kiviõli seikluskeskuses pakutavat. "Mõlemad võtsid aega, et mõlgutada mõtteid, kas nad viivad oma idee ellu või loobuvad. Vastust ootame sügise alguseks. Siis hakkame planeerima uut eelarvet ja lammutamistega on soov jätkata," kinnitas linnapea.

Peale korterelamute oodatakse ideede realiseerimise tähtaegu või edasisi arenguid nendelt omanikelt, kes on endale soetanud ärihooneid, mis samuti seisavad tühjalt ja rikuvad linna ilmet. "Ka nende hoonetega tuleks lõpuks midagi teha," nentis Vojeikin.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles