Narva võib sulgeda kõik linna gümnaasiumid ja täiskasvanute kooli

Ilja Smirnov
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Narva linnajuhtide arvates võiks ühe riigigümnaasiumi ehitada praeguse eesti gümnaasiumi juurde. Viimasest saaks küll põhikool, kuid samas tehtaks seal ära kapitaalremont.
Narva linnajuhtide arvates võiks ühe riigigümnaasiumi ehitada praeguse eesti gümnaasiumi juurde. Viimasest saaks küll põhikool, kuid samas tehtaks seal ära kapitaalremont. Foto: Ilja Smirnov

Narva linnavolikogu otsustab ülehomme haridus- ja teadusministeeriumiga sõlmitud ühiste kavatsuste kokkuleppe saatuse. Kokkuleppe kohaselt ehitatakse viie aasta jooksul piirilinna kaks riigigümnaasiumi, likvideeritakse munitsipaalkoolide gümnaasiumiosad ning suletakse täiskasvanute kool. Keeltelütseumi saatus on esialgu ebaselge.

Ühiste kavatsuste kokkulepe sündis Narva linnavalitsuse ning haridus- ja teadusministeeriumi pikkade läbirääkimiste tulemusena. Leppe teksti kohaselt alustavad kaks kavandatavat riigigümnaasiumi − eraldi eesti ja vene kooli lõpetajatele − tegevust hiljemalt 2021. aastal. Varem tahtis riik need avada Eesti Vabariigi 100. aastapäevaks, kuid peagi sai selgeks, et enne 2019. aastat kõiki küsimusi lahendatud ei jõuta.

Kui Narva saadikud kavatsuste kokkuleppe 19. mail heaks kiidavad, siis võib linnapea Tarmo Tammiste ning haridus- ja teadusministri Jürgen Ligi kohtumine selle dokumendi allkirjastamiseks toimuda Narvas 24. mail.

Kaks riigigümnaasiumi on mõeldud mitte ainult noortele narvalastele, vaid kogu regiooni elanikele. Ja mitte ainult noortele.

Täiskasvanute kool suletakse

Riigigümnaasiumide avamise hetkeks reorganiseerib Narva linn olemasolevad üldhariduskoolid, muutes nad põhikoolideks, see tähendab, et sulgedes sealsed gümnaasiumiosad. Palju aastaid keelekümbluskavade järgi tegutseva Narva Vanalinna riigikooli reorganiseerib ministeerium samuti põhikooliks.

Peale selle selgub ühiste kavatsuste kokkuleppest, et oma tegevuse lõpetab Narva täiskasvanute kool ning selle õpilased lähevad üle riigigümnaasiumidesse.

Selgitades kavandatavat täiskasvanute kooli sulgemist, tuletas Narva linnavalitsuse kultuuri- ja haridusosakonna juhataja Viktoria Lutus meelde, et seal saavad praegu gümnaasiumiharidust omandada vaid vene põhikooli lõpetanud. Eesti keelt kõnelevatel täiskasvanud narvalastel seda võimalust seega pole. "Riik aga loob sellise võimaluse gümnaasiumides nii ühtedele kui teistele."

Lutus tuletas ühtlasi meelde, et Narva täiskasvanute kool ei ole siiani saanud valitsuselt vastust oma taotlusele lükata edasi 60 protsendi õppe üleviimist eesti keelele. Meeldetuletuseks: piirilinnas ollakse arvamusel, et sealsetele täiskasvanud õppuritele käib eesti keeles õppimine üle jõu. Ent kui ajapikendust ei saada, siis kaotab täiskasvanute kooli ülalpidamine osaliselt oma mõtte.

Asukohad pole lõplikult selged

Mis puudutab Narva riigigümnaasiumide ehitust, siis on ühiste kavatsuste kokkuleppes kirjas, et Narva linn annab tasuta vajalikud krundid või seab nendele 99 aastaks tasuta hoonestusõiguse Eesti Vabariigi kasuks. Täpsed aadressid pole veel kokku lepitud.

Lutuse sõnul on Narva välja pakkunud, et riigigümnaasiumi vene põhikooli lõpetajatele võiks ehitada Kesklinna gümnaasiumi kõrvale, eesti põhikooli lõpetajatele aga eesti gümnaasiumi juurde (mõlemad peavad olema oma tegevuse gümnaasiumina selleks hetkeks lõpetanud).

Praeguse eesti gümnaasiumi olemasolev hoone vajab renoveerimist ning Lutuse sõnul on kavas seda tegema hakata paralleelselt riigigümnaasiumi ehitamisega, kuid need saavad olema siiski eraldi ehitised ja asutused. Õpilastel tuleb ehitajate töötamise ajaks ümber kolida.

Keeltelütseumi saatus lahtine

Narva ja ministeeriumi ühiste kavatsuste kokkuleppes ei ole aga sõnagi Narva keeltelütseumi kõrvale jätmisest munitsipaalgümnaasiumide reorganiseerimise protsessist. Selle, riigi ühe parema nn eliitkooli kavatses Narva varem jätta täistsüklikooliks, st säilitada seal tugeva gümnaasiumiosa.

Vastates Põhjaranniku küsimusele keeltelütseumi tuleviku kohta, märkis Narva linnavalitsuse haridusteenistuse juhataja asetäitja haridusalal Larissa Degel, et nimetatud kokkulepe tugineb kehtivale Narva munitsipaalharidussüsteemi arengukavale aastateks 2015-2020. "Selle punkt 1.3.2.4.1 näeb ette, et keeltelütseumi täistsüklikoolina säilitamine hetkeks, mil linna on loodud riigigümnaasiumid, tuleb otstarbekuse seisukohast üle vaadata," selgitas Degel.

Ta tuletas ühtlasi meelde, et kavatsuste kokkulepe ei ole veel lõplik lepe: kui linnavolikogu liikmed kiidavad selle dokumendi heaks ning linnapea ja minister selle allkirjastavad, siis algavad läbirääkimised koostöö üksikasjade üle.

Nõnda ei öelnud Degel midagi kindlat lütseumi kui gümnaasiumi saatuse kohta, kuid rõhutas, et ühiste kavatsuste kokkuleppes on kirjas: "Kõik õpilased, kes koolide ümberkorraldamise hetkel õpivad Narva linna gümnaasiumides, saavad õpinguid jätkata riigigümnaasiumides."

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles