Motofestival toob Kiviõlisse tuhandeid inimesi

Gerli Romanovitš
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Motofestival on üks Ida-Virumaa suuremaid üritusi, mis too Kiviõlisse tuhandeid külalisi.
Motofestival on üks Ida-Virumaa suuremaid üritusi, mis too Kiviõlisse tuhandeid külalisi. Foto: Matti Kämärä

Kiviõli motofestival, mis on tänavu kaks korda pikem kui varem, toob Kiviõlisse ja selle lähiümbrusesse kokku tuhandeid pealtvaatajaid, kes tarbivad ka muid piirkonnas pakutavaid teenuseid.

"Kui iga päev sellised üritused oleksid, oleks majutusasutuse pidamine küll väga lihtne," muigab motofestivali korraldaja ja Kiviõli seikluskeskuse juht Janek Maar. Õigupoolest hakkavad külalised järgmiseks aastaks majutuskohti broneerima juba siis, kui üks motofestival alles käib. Nii on Tuhamäe hostel, mis asub kohe sündmuskoha kõrval, aga ka linnaservas asuv hostel Everest augusti esimeseks nädalavahetuseks välja müüdud ja majutujaid jätkub nii Rakverre kui Toilasse.

Liiguvad mitmel pool

"Kui nad majutuskohast festivalile tulevad, siis kasutavad nad ju ikka ka piirkonnas pakutavaid teenuseid," tõdes Maar. Nii jätavad turistid raha nii poodidesse kui majutus- ja toidukohtadesse.

Kui paljudel külalistel konkreetselt Kiviõli linna asja on, on keeruline öelda. Kindlasti oleks festivali korraldajatel, aga ka seikluskeskusel hea meel, kui suudetaks pakkuda samasugust meeleolukat olemist nagu Lõuna-Eestisse suusatama minnes, kuid samas on keskuse tegemise eesmärk olnud just piirkonna arendamine ja Maar on kindel, et vähehaaval saab see ka teoks.

Nii on algusaastatega võrreldes majutuskohtade arv juba kahekordistunud ning Maari andmetel kaalutakse ühe majutuskoha ehitamist veel. "Inimesed vähemalt mõtlevad sellele," ütles ta ning lisas, et olukord muutub kindlasti investeerijatele soodsamaks siis, kui seikluskeskus arendab edasi oma suviste atraktsioonide poolt, mis peaks külastajate arvu kasvatama. Lisaks aitavad kaasa Aidu ja Purtse arendused, mis loovad kohapeal lisateenuseid.

Kiviõli linnapea Nikolai Vojeikini sõnul on kogu seikluskeskuse arendamine linnale äärmiselt oluline, mistõttu sellesse rahaliselt panustataksegi. Nii näiteks peaks linn lähima kolme aasta jooksul toetama seikluskeskuse edasiarendamist 100 000 euroga.

"Tahaks loota, et need inimesed, kes kohale tulevad, eksivad ka linna ära. Vähemalt linna välisilme on juba parem," tõdes ta. Suurüritus on linnale hea mainekujunduskampaania.

Pole nõudlik rahvas

Suurem osa festivali külalistest jääb aga majutuma peo- ja motoplatsile kohapeale. Kui varem on olnud publikule üks kämpinguala, siis sel aastal on neid kaks: üks ühel pool ja teine teisel pool mäge. "Nüüd on inimestel valida, kas nad tahavad magada nii, et peohelid on taustaks, või eelistavad magada motoraja ääres," muigab Maar.

Motoinimeste näol ei ole aga tegemist nõudliku rahvaga. Tullakse kohale, seatakse ennast sisse. "Osa paneb tellingud püsti, et oleks mugavam vaadata," kinnitab ta, et tegu on stressivaba pealtvaatajaga.

Kui palju pealtvaatajaid võiks tänavu kohale tulla, on raske ennustada, sest esimest aastat on festival reede õhtust pühapäeva lõunani. "Oleme sel aastal saanud rohkem panustada enda reklaamimisele väljaspool Eestit, lisaks loodame, et pikem festival ei tähenda ainult suuremaid kulutusi, vaid ka rohkem rahvast ja suuremat tulu," tõdes ta.

Selleaastane motofestival algab 5. augustil. Lisaks külgkorviga mootorratastele, mille MM-etappi peetakse, on võistlused  quadracer'itele ja mäkketõusjatele, punnvõrridele ja endurodele. Ka kontserdid on kahel õhtul. Seal asuvad üles Kolumbus Kris, Karl-Erik Taukar, Terminaator ja Koit Toome.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles