Kohtla-Järvel äpardus kümne miljoni hange

Erik Gamzejev
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
AS N&V on hooldanud Kohtla-Järve linna teid ja tänavaid ning haljasalasid ligemale 20 aastat. Järgneva viie aasta peale tehtud hinnapakkumist ei võtnud linnavalitsus aga vastu ja kuulutab peagi välja uue hanke.
AS N&V on hooldanud Kohtla-Järve linna teid ja tänavaid ning haljasalasid ligemale 20 aastat. Järgneva viie aasta peale tehtud hinnapakkumist ei võtnud linnavalitsus aga vastu ja kuulutab peagi välja uue hanke. Foto: Peeter Lilleväli

Kohtla-Järve linnavalitsusel ei õnnestunud esimesel katsel leida linna tänavate ja haljasalade hooldajat järgnevaks viieks aastaks, kuna riigihankel ainsana osalenud osaühingu N&V pakkumine ületas eeldatud maksumust ligikaudu 1,4 miljoni euro võrra.

N&V, mis enne ekslinnapea Jevgeni Solovjovi korruptsiooniprotsessi oli aktsiaselts N&V, on Kohtla-Järve tänavaid ja haljasalasid hooldanud järjepanu ligemale paarkümmend aastat.

Varasem hange on jagatud osadeks

Viimati võitis N&V Kohtla-Järve linna hooldushanke 2013. aastal ja see tagas talle 16,7 miljoni euro eest töö neljaks aastaks kuni tänavuse septembri lõpuni. See teeb keskmiselt ligemale 4,2 miljonit eurot aasta kohta.

Näiteks ainuüksi 2015. aasta jooksul maksis linnavalitsus Põhjarannikule esitatud andmete põhjal N&V-le ning ajutiselt samade tööde tegemise üle võtnud samuti Nikolai Ossipenko ettevõtete gruppi kuulunud osaühingule IVP Teed teede korrashoiu eest kokku üle 2 miljoni euro ning lisaks kulus ligi kaks miljonit eurot ka teede jooksvaks auguremondiks. 765 000 eurot maksti N&V-le haljastuse, üle 86 000 euro mängu- ja spordiväljakute hoolduse, üle 84 000 euro parkide hoolduse ning üle 80 000 euro liikluskorralduse eest.

Sel aastal korraldas linnavalitsus hanke viieks aastaks ja märkis eeldatavaks hinnaks 10,5 miljonit eurot. Summa vähenemine tulenes abilinnapea Deniss Veršinini sõnul sellest, et eelmise perioodi hankega võrreldes olid tööde nimistust välja jäetud auguremont ja liikluskorraldusvahendite hooldus, mille läbiviimiseks korraldas linnavalitsus eraldi hanked.

Näiteks liikluskorraldusvahendite hoolduse hanke võitjaks tuli Lemminkäinen Eesti. Selle hankega õnnestus Kohtla-Järve linnal säästa ka märkimisväärselt raha. Kui linnavalitsus eeldas, et viie aasta jooksul kulub nendeks töödeks kokku 600 000 eurot, siis leping sõlmiti kolmandiku võrra väiksema summa ehk 392 329 euro peale.

Lumetõrjest jaanituledeni

Äsjane hooldushange hõlmas peale Ahtme ja Järve linnaosa teede ja tänavate libedustõrje ning lumest ja tolmust puhastamise, muru niitmise, lehtede riisumise, bussipaviljonide, pinkide ja monumentide pesemise ka mitmeid ühekordseid töid. Hanke võitja peab näiteks viie aasta jooksul hoolitsema ka jõulukuuskede paigaldamise ja jaanitulede tegemise eest.

Deniss Veršinini sõnul oli OÜ N&V ainus, kes sel hankel pakkumise tegi. Et see oli aga linnavalitsuse eeldatud 10,5 miljonist eurost ligikaudu 1,4 miljonit eurot suurem, lükkas linnavalitsus selle tagasi ja lõpetas hanke lepingut sõlmimata.

Tema sõnul tegi linnavalitsus N&V-le ettepaneku jätkata teenuste osutamist senises mahus ja senise hinna eest käesoleva aasta 1. detsembrini. Lähiajal kavatseb linnavalitsus välja kuulutada uue hanke. "Eeldatavat maksumust me suurendama ei hakka, kuid loodame, et nüüd tulevad paremad hinnapakkumised," sõnas Veršinin.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles