Töövaidluskomisjon tühistas kaevurite ametiühingujuhi vallandamise

Erik Gamzejev
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Juri Gribovski sõnul sooviks ta Estonia kaevanduses ametiühingutööd jätkata, aga juhtkond ei lase teda territooriumile. 
MATTI KÄMÄRÄ/Põhjarannik
Juri Gribovski sõnul sooviks ta Estonia kaevanduses ametiühingutööd jätkata, aga juhtkond ei lase teda territooriumile. MATTI KÄMÄRÄ/Põhjarannik Foto: Põhjarannik

Töövaidluskomisjon tunnistas tühiseks kaevurite ametiühinguliidri Juri Gribovski vallandamise väidetava ebaväärika käitumise pärast kaevurite päeval. Ettevõte Enefit Kaevandused kaalub otsuse vaidlustamist kohtus.

AS Enefit Kaevandused ütles 30. novembril Eesti ühe suurema ametiühingu − kaevurite ja energeetikute sõltumatu ametiühingu juhile Juri Gribovskile üles töökoha Estonia kaevanduse allmaalukksepa-elektrikuna. Et Gribovski oli valitud ka Estonia kaevanduse peausaldusisikuks, oli ta oma põhitöö kohustustest vabastatud.

Ettevõtte juhtkond põhjendas Gribovski vallandamist sellega, et ta käitumine kolm kuud varem, 27. augustil Kohtla-Nõmmel toimunud kaevurite päeva pidustustel "ei olnud vastavuses tööandja väärtuste ja eetikakoodeksiga". Täpsemaid asjaolusid vallandamisteatises polnud, ent töövaidluskomisjoni arvates oli eelduslikult töölepingu erakorralise ülesütlemise põhjustanud asjaolu, et Gribovskit kahtlustati kaevurite päeval narkootiliste ainete tarvitamises, millega kaasnes ka väärteomenetlus.

Justkui tapmiskatse, mida politsei ei uuri

Gribovski kaotas kaevurite päeval teadvuse ning tema kehast leiti eluohtlikus koguses kokaiini ja karfentanüüli. See andis politseile aluse teha narkootikumide tarvitamises süüdimõistev otsus ja karistada teda 120 euro suuruse trahviga.

Süüdimõistmise kohtus vaidlustanud Gribovski sõnul ei tarbinud ta ise narkootikume. "Mul ei ole vähimatki ettekujutust, kuidas need ained minu organismi sattusid. Võin vaid oletada, et äkki tahtis keegi teha minuga kurja nalja ja sokutas mulle klaasi, kuhu oli midagi sellist puistatud," ütles ta.

Viru maakohus leidiski, et Gribovski kaitseversioon on eluliselt usutav ega ole väärteoasjas kogutud tõenditega ümber lükatud. "Eluliselt usutav, et Juri Gribovskile võidi peol anda joomiseks mingi jook, mis sisaldas narkootilist ainet, sest kaevurite päeval käib palju inimesi, kes toovad kaasa ja tarbivad erinevaid jooke," on kirjas kohtuotsuses, milles märgitakse muu hulgas ka seda, et politsei ei analüüsinud menetluses kõiki võimalikke versioone, kuidas võisid narkootikumid sattuda Gribovski organismi tema enda teadmata.

Politsei teatas, et vaidlustab omakorda maakohtu otsuse. Põhjarannik päringule, miks ei ole politsei alustanud Gribovski väidetele tuginedes menetlust võimalikus tapmiskatses, vastas Jõhvi politseijaoskonna vanemväärteomenetleja Andres Visnapuu, et  väärteomenetluse käigus seda väidet, et mehele midagi joogi sisse pandi, toona ei uuritud, kuna siis ta oma ütlustes seda ei selgitanud. Praeguse seisuga ei ole juhtumi kohta kriminaalmenetlust samuti alustatud.

Komisjon: vallandamine oli ebaseaduslik

Töövaidluskomisjon oli seisukohal, et kaevurite päeval ei olnud Gribovski seotud töölepinguliste kohustuste täitmisega. "Ühegi komisjonile esitatud dokumendiga ei ole tõestatud, et avaldaja, olles ametiühingu peausaldusisik, julgustas teisi kasutama või teadlikult ise kasutas joovastavaid aineid, mis näitasid avaldaja tööandjat või tema lepingupartnereid ebasoodsas valguses," on kirjas otsuses.

Komisjon tõi muu hulgas esile, et tööandja polnud Gribovskile enne töölepingu ülesütlemist teinud ühtegi hoiatust töökohustuste rikkumise või tema käitumise pärast ning tööandja usaldas teda tööle veel kolme kuu jooksul pärast kaevurite päeval toimunut. Nende kuude jooksul pole samuti tehtud ühtegi etteheidet tema töö kohta. Komisjon jõudis seisukohale, et Gribovski ei rikkunud ühtegi kohustust, mille täpne rikkumine oli "töölepingust tulenevalt tööandja huvi", ning seetõttu ei olnud töölepingu ülesütlemine usalduse kaotuse tõttu põhjendatud ega vasta seaduse nõuetele.

Enefit Kaevanduste esindaja Jelena Derbneva sõnas, et ettevõte kaalub, kas vaidlustada töövaidluskomisjoni otsus kohtus või mitte.

Alates septembrist kaevurite ja energeetikute sõltumatu ametiühingu juhatuse esimehe rollis olev Marina Lukjanova sõnas, et Gribovski asjus seisukoha kujundamiseks oodatakse ära käimasolevate vaidluste jõustumine. Ta lisas, et Gribovski on endiselt selle ametiühingu juhatuse liige ning Estonia kaevanduse ametiühing ei ole seni samuti uut peausaldusisikut valinud, oodates tekkinud olukorra lahenemist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles