Ida-Virumaale luuakse kolm uut kaitseala

Külli Kriis
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Praegu on Eesti metsamaast vähem või rohkem range kaitse all ligemale veerand. 
MATTI KÄMÄRÄ
Praegu on Eesti metsamaast vähem või rohkem range kaitse all ligemale veerand. MATTI KÄMÄRÄ Foto: Põhjarannik

Salu- ja laanemetsa looduskaitsealade moodustamine lisab Ida-Virumaale riigi maal kolm uut kaitseala ning karmistab kuraditosina piirkonna kaitsekorda juba olemas olevatel kaitsealadel.

"Uute kaitsealade moodustamine oli metsa arengukava vastuvõtmisel ja metsaseaduse menetluse ajal antud lubadus, mille me nüüd täidame," ütles keskkonnaminister Siim Kiisler mullu detsembris, märkides, et edaspidi on riigi range kaitse all peaaegu kaks korda rohkem salu- ja laanemetsi. Tema sõnul tagatakse nii range kaitse kõikides Eesti metsatüüpides sellises ulatuses, mis loob eelduse nendele metsatüüpidele omaste vanametsa liikide säilimiseks ja üldiseks metsade elurikkuse kasvuks.

Salu-ja laanemetsade uued kaitsealad lepiti huvigruppidega kokku metsaseaduse muutmise arutelude käigus ning alad valiti riigimetsas välja Tartu ülikooli teadlaste ettepanekuid arvestades. Riigimetsa majandamise keskuse juhatuse otsusega peatati mullu jaanuaris  majandustegevus lisaks loodavatele uutele kaitsealadele ka riigimaal hoiualadele ning kaitsealade ja püsielupaikade piiranguvöönditesse jäävates salu- ja laanemetsades, kus on samuti alustatud seadusest tuleneva kaitsekorra planeerimist.

Kiviõli, Auga ja Voka 

Keskkonnaametis koostatava määruse eelnõu kohaselt on kavas veel kaitse alla võtta ehk moodustada uued looduskaitsealad Eestis kokku ligemale 30 000 hektaril. Ida-Virumaale jääb sellest vaid väike osa, pisut üle neljasaja hektari.

Kava kohaselt moodustatakse uute kaitsealadena Kiviõli looduskaitseala Lüganuse vallas (215,77 hektarit), Auga looduskaitseala Narva-Jõesuu linnas (178,07 ha) ning Voka kaitseala Toila vallas (31,67 ha). Lisaks on plaanis laiendada sihtkaitsevööndit Mustassaare metsise püsielupaigas Alutaguse vallas.

Ülejäänud aladel − neid on Ida-Virumaal koos juba nimetatud Mustassaarega kokku 13 − kaitse alla võetavad salu- ja laanemetsad asuvad juba olemas olevatel kaitsealadel ning nende puhul karmistatakse üksnes konkreetse ala kaitsekorda. Teisisõnu muudetakse praegused piiranguvööndid või püsielupaigad sihtkaitsevöönditeks.

Nii muutuvad määruse eelnõu kohaselt sihtkaitsevöönditeks Nissipõllu, Jõemaa, Mäe, Mädamänniku, Lõpe ja Suuremurru lendorava püsielupaik, samuti Kurtna kaitsealal asuv praegune piiranguvöönd Alutaguse vallas ning Nüri, Koolma ja Kaanisoo lendorava püsielupaik, Kaasiksoo metsise püsielupaik ja Sirtsi looduskaitsealal asuv praegune piiranguvöönd Lüganuse vallas.

Omavalitsused kavatsevad kaasa rääkida

Lüganuse abivallavanem Krisli Kaldaru ütles, et sihtkaitsevöönditeks muutumine valla jaoks mingeid muudatusi kaasa ei too − need alad on nagunii kaitse all −, küll aga tuleb põhjalikumalt arutada Kiviõli looduskaitseala moodustamist.

"Kaardi pealt vaadates jääb see ala päris elamute lähedale. Esialgu on keskkonnaamet ju omavalitsusi üksnes eelnevalt teavitanud. Ootame määruse eelnõu ja keskkonnaameti lubatud kohtumise ära, praegu on veel liiga vähe infot, et seda keskkonnakomisjonis arutama hakata," rääkis ta.

Narva-Jõesuu linna keskkonnaspetsialist Jaan Metsis ja Toila valla keskkonnaspetsialist Piret Aller ütlesid, et pole jõudnud selle teemaga veel tegelda, aga kindlasti tahetakse uue kaitsela loomise juures kaasa rääkida.

Uutel kaitsealadel ja sihtkaitsevööndites ei seata piiranguid inimeste liikumisele ega loodusandide kasutamisele, küll aga on seal keelatud majandustegevus, loodusvarade kasutamine (sh kaevandamine) ja uute ehitiste püstitamine.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles