Eesti sajandal sünnipäeval heisatakse Ida-Virus rekordarv riigilippe

Sirle Sommer-Kalda
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
24. veebruari esimene lipuheiskamine toimub traditsiooniliselt Narvas linnuse juures.
ILJA SMIRNOV
24. veebruari esimene lipuheiskamine toimub traditsiooniliselt Narvas linnuse juures. ILJA SMIRNOV Foto: Põhjarannik

24. veebruari hommikul heisatakse koos päikesetõusuga esimesena lipp Narvas, nagu alati. Esimest korda toimuvad pidulikud tseremooniad Sillamäe linnas ja Oru pargi lossiplatsil.

24. veebruaril oodatakse rahvast päikesetõusu ajal kell 7.18 Narva linnuse põhjahoovi, et saada osa pidulikust lipuheiskamise tseremooniast.

Sada sinimustvalget õhupalli 

Sõna saavad linnapea Tarmo Tammiste ja kiriku esindajad, piduliku kõnega esinevad Narva gümnasistid, riigihümni saab kuulda puhkpilliorkestri, poistekoori ja noortekoori Vaimustus esituses. Tantsurühmad Päikeseratas ja Jun-ost ilmestavad programmi rahvuslikus võtmes koreograafiaga.

Tseremoonia sümboolse kulminatsioonina lennutatakse taevasse sada sinimustvalget õhupalli ja pärast seda kostitatakse külalisi piduliku hommikukohviga.

Kohe pärast tseremooniat väljub Peetri platsilt eribuss, mis viib soovijad Garnisoni kalmistule, kus kell 9.30 toimub pärgade asetamine Vabadussõja mälestussamba jalamile.

Narvast järgmisena tõmmatakse lipp masti Vanatare seltsimaja juures. Sealne traditsiooniline koosviibimine algab kell 7.20. Vanatare seltsi juhatuse liige Liidia Kaasik ütles, et pärast rüübatakse üheskoos kohvi ja süüakse kiluvõileiba.

Päris uue lipuheiskamine kohana lisandub tänavu Sillamäe keskväljak, kus tseremoonia algab kell 7.21.

"Algatus tuli linna koolinoortelt, tulime õpilasomavalitsustele nõuga appi," ütles aselinnapea Eevi Paasmäe. Sillamäel astub üles rahvatantsukollektiiv Suveniir; koolinoored laulavad ja loevad luuletusi. Varajasi ärkajaid tuleb appi kostitama kaitseliit − pakutakse kuuma teed ja suppi.

Paasmäe ütles, et on alati osalenud lipuheiskamistel, sõites kas Narva või Valastele. "Seekord kutsun rahvast Sillamäele, et noori toetada."

Toila vallas on pärast haldusreformi lausa kaks lipuheiskamist. Üks on Pühajõe külas, aga see ei toimu Toila gümnaasiumi õuel nagu varasematel aastatel, vaid Oru pargi lossiplatsil, kus kogunetakse kell 7.15.

"Toila valla kingitus Eesti Vabariigile on uus lipumast Oru pargis, kuhu sel aastal lipu heiskame," selgitas vallavanem Eve East.

Tema sõnul oli lipumasti paigaldamine vallavalitsusel ja parki haldaval riigimetsa majandamise keskusel (RMK) mõttes juba mitu aastat. Eesti ümmarguseks sünnipäevaks saab see teoks. Kevadel tehakse ka haljastus- ja valgustustööd. "Leidsime, et see oleks ilus kingitus, kuna meie territooriumil oli esimese presidendi loss ja see on väärtus omaette."

Tseremoonial tantsivad rahvatantsurühmad Voka ja Kiiguri ning laulavad Kirderanniku koor ja Päikesekillukesed. Hiljem juuakse Toila gümnaasiumis kuuma teed ja süüakse pidupäevakringlit. Sobiva ilma korral saab heita pilgu koduvallale koolimaja tornist.

Pärast kehakinnitust kutsuvad EV100 ja Eesti Terviserajad ning Toila vald pargi 3,3 kilomeetri pikkusele terviserajale, et läbida Eesti Vabariigi auks tervisekilomeetrid.

Vallavanema sõnul ei loobuta lipuheiskamisest ka Valastel, sest see kaunis traditsioon väärib jätkamist. Valaste joa juurde kogunetakse kell 7.20. Peomeeleolu aitavad luua rahvatantsurühm Gevi, Atsalama segakoor ja segakoor Loit.

Kuidas jagavad end Toila valla juhid, kes mõlemad laulavad Kirderanniku kooris ja peaksid esinema Oru pargis?

"Leppisime kokku, et Roland (volikogu esimees Roland Peets − toim.) on Toilas ja mina Valastel. Olen seal ka varem laulnud ja kõnet pidanud," ütles East.

Luule- ja muusikahommik

24. veebruari hommikul tõuseb riigilipp masti ka Maidla rahvamaja juures. Üritus algab kell 7.30. "Tegu on ilusa traditsiooniga, mis annab Eesti sünnipäevale ilusa ja piduliku alguse. On hea meel, et Lüganuse segakoor, kes on käinud Valastel laulmas, otsustas seekord meiega ühineda," rõõmustas Lüganuse kultuurikeskuse juhataja Ingrid Härm.

Tseremooniale järgneb hommikukohv poetess Kristiina Ehini ja muusik Silver Sepa seltsis. "Muusikud ütlevad, et nendele on huvitav kogemus nii vara laulda. Siiani on esinejaid leidunud," rääkis Härm.

Maakonnas viimasena heisatakse lipp Alutaguse vallas Puhatu külaplatsil. Pidulik koosviibimine algab kell 10, kuna esinejaid jagatakse teiste lipuheiskamiste üritustega. Seekord on külaliseks Tammiku ansambel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles