Kohtla-Järve kaks kaevurit saavad kaela sinimustvalge salli

Sirle Sommer-Kalda
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hiljemalt 22. veebruaril seatakse Eesti juubelipidustusteks valmis monumendi "Au tööle" kaks kaevurit Kohtla-Järve keskväljakul.
MATTI KÄMÄRÄ
Hiljemalt 22. veebruaril seatakse Eesti juubelipidustusteks valmis monumendi "Au tööle" kaks kaevurit Kohtla-Järve keskväljakul. MATTI KÄMÄRÄ Foto: Põhjarannik

Ida-Virumaal ehitakse Eesti sajandaks sünnipäevaks nelja linna skulptuurid, teiste seas monumendi "Au tööle" kaks kaevurit Kohtla-Järvel ja Rootsi lõvi Narvas.

"Helistati riigikantseleist ja pakuti sinimustvalgeid salle kahe kaevuri monumendi jaoks. Sallid peaksid saabuma 21. veebruaril. Sõltuvalt saabumise ajast paneme salli kaela kas samal või järgmisel päeval," rääkis Kohtla-Järve abilinnapea Niina Aleksejeva.

Aleksejeva lisas, et linn omalt poolt kaunistab Järveküla tee pidupäevaks sinimustvalgete vimplitega.

Jõhvi kaalus kahe vahel

Jõhvi valis ehitavaks skulptuuriks kontserdimaja juures seisva näitleja, filmilavastaja ja poliitiku Kaljo Kiisa oma. Sallistamise tseremoonia toimub 22. veebruaril kell 11. Sall on Ida-Virumaa käsitööseltsi liikme Anne Rahuoja näputöö − seega riigiabi maakonnakeskus ei vaja.

"Alguses oli plaanis kindral Tõnissoni ausammas, aga arutelus kaitseliiduga selgus, et siin mängivad rolli vorminõuded ja ümber monumendi oleks saanud siduda sinimustvalge lindi. Leidsime, et see ei ole päris see," selgitas Jõhvi kultuuri- ja huvikeskuse juhataja Anne Uttendorf.

Ta lisas, et tähelepanuta ei jää ka Tõnisson, kellele antakse 24. veebruaril au, kui monumendi jalamile asetatakse pärjad ja küünlad.

Paarkümmend skulptuuri

"Aktsioon kannab Eesti Vabariigi 100. aastapäeva pidustused üle Eesti. Sinimustvalgeid salle ja mütse võib tuntud skulptuuridel märgata juba 22. veebruari varahommikul," ütles riigikantselei EV 100 suursündmuste juht Margus Kasterpalu.

"Selle, et tähenduslikud skulptuurid võiks ära kaunistada, pakkus linnadele välja kunstnike rühmitus. Linnad ütlesid kas jah või ei," lisas ta.

Ida-Viru linnadest on kaasatud veel Sillamäe ja Narva.

Sillamäel hakkab Eesti lipuvärvides sall lehvima malmist momumendil "Inimene ja kosmos", mis seisab linnavalitsuse lähedal.

"See on valminud 1986. aastal ja autoriks on Renaldo Veeber. Sall pannakse monumendile kaela 22. veebruaril kell 9.45," rääkis aselinnapea Eevi Paasmäe.

Narvas saavad pidupäevarüü lausa kaks skulptuuri: tuntud maletaja Paul Keres ja Rootsi lõvi, millega mälestatakse Põhjasõja Narva lahingut ning mis taasavati  2000. aastal.

Üle Eesti täiendatakse salli või mütsiga ligi 20 tuntud skulptuuri, näiteks suudlevad tudengid Tartus, Friedrich Reinhold Kreutzwald Võrus, Karl August Hermann Põltsamaal, tarvas Rakveres ja Johan Laidoner Viljandis.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles