Iisaku gümnaasiumist võib saada korvpalliakadeemia

Külli Kriis
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aasta tagasi käis Reinar Hallik Iisakus oma korvpallikooli tutvustamas, sügisest alustati treeninguid. Korvpalliakadeemia oleks järgmine loogiline samm.
PEETER LILLEVÄLI
Aasta tagasi käis Reinar Hallik Iisakus oma korvpallikooli tutvustamas, sügisest alustati treeninguid. Korvpalliakadeemia oleks järgmine loogiline samm. PEETER LILLEVÄLI Foto: Põhjarannik

Iisaku gümnaasiumi kestmiseks välja pakutud ideedest jäi sõelale Reinar Halliku korvpallikooli arendamine Reinar Halliku korvpalliakadeemiaks, millest saaks hüppelaud tulevastele sportlastele. 

Iisaku gümnaasiumi gümnaasiumiosa tulevik on kaalumisel olnud juba tükk aega. Selle sulgemisele kaldunud endise Iisaku valla volikogu veeretas otsuse tegemise ühinemisjärgsele omavalitsusele, kus asi kohe aasta alguses tõsiselt arutada võeti.

Kohalik kogukond toetab muidugi kooli jätkamist gümnaasiumina, ent kõik annavad endale selgelt aru, et vanaviisi edasi minna ei saa mingil juhul − lapsi lihtsalt ei jätku.

Veebruari lõpus andis Alutaguse vallavalitsus teada, et ootab gümnaasiumiastme arendamise kontseptsiooni väljatöötamiseks hinnapakkumisi ja kahe nädala pärast ka kontseptsiooni ennast. Lähteülesandes pakuti välja kolm ideed: Reinar Halliku korvpallikooli arendamine Reinar Halliku korvpalliakadeemiaks, e-spordiga seotud õppeained (robootika, programmeerimine, 3D) ning loodustemaatikaga seotud õppeained (rekreatsioonikorraldus, keskkonnakaitse, ökoloogia).

Esmaspäeval tutvustasid üleskutsele vastanud OÜ Opti Personaliarendus ja MTÜ Mibus oma kontseptsioone Alutaguse vallavalitsusele ja volikogu komisjonile.

Talente kogu Eestist 

"Üks kontseptsioon keskendus puhtalt korvpallikoolile, teine oli kompott kõigest muust," rääkis Alutaguse abivallavanem Kairi Soomer. "Mibuse pakutud variantides polnud meile midagi uut, kõigist neist võimalustest oli juba varem juttu olnud."

Opti Personaliarenduse esitletud korvpalliakadeemia kontseptsiooni kohaselt tuleks noortele pakkuda gümnaasiumiharidust koos põhjalike korvpallitrennidega, keskendudes talentide leidmisele üle Eesti. Korraliku eeltöö tulemusena võiks nende hinnangul sügisel tulla 10. klassi 10-15 korvpallisuuna valinud õpilast, lisaks need, kes korvpallist ei huvitu, küll aga tahavad saada kodukohas keskhariduse koos valikainetega.

"Gümnaasiumi jätkamiseks on vaja midagi uut," ütles  vallavolikogu haridus- ja kultuurikomisjoni esimees Annely Oone. "Näiteks loodussuunda valides me ei eristuks − seda on paljudes koolides. Korvpallikooli aga kusagil mujal ei ole. Turbasse prooviti seda mõni aeg tagasi teha, vist aastat kolm tegutses, siis soikus, sest osutus omavalitsuse jaoks liiga kulukaks."

Alutaguse vald oleks suuteline seda lisakulu kandma küll.

"Selge, et gümnaasiumi igasugune arendamine tähendab investeeringut. Meie trump on, et korvpallikool on juba olemas − tegutseb Iisakus ja Mäetagusel kolmel päeval nädalas − ning korvpalliakadeemia annaks praegu trennis käijatele väljundi edasiseks. Teine trump on Reinar Halliku nimi ja tema valmisolek akadeemia vedamine enda kanda võtta."

"Õpilaskodu on meil olemas, ehkki viimastel aastatel pole seda hoonet sel eesmärgil kasutatud," märkis Soomer, et mujalt tulevate õpilaste majutamiseks pole väga suuri kulutusi vaja teha.

"Seal on 26 kohta olemas. Väike sanitaarremont teha, kolm inimest tööle võtta. No ja võib-olla pikemad voodid soetada," muigas Oone.

Treeneri nimi magnetiks

Volikogu eelarve- ja majanduskomisjoni liige Priit Palmet pooldas endise Iisaku vallavolikogu esimehena kooli gümnaasiumiosa sulgemist.

Nüüd toetab ta kindlalt selle korvpalliakadeemiaks muutmist.

"Kui me gümnaasiumile oma nišši ei leia, siis pole teist varianti kui sulgemine, sest õpilaste arv kahaneb niivõrd kiiresti. Oodata nii kaua, kui viimane õpilane kustutab tule... ma ei näe sellel mõtet. Korvpallisuund tundub piisavalt atraktiivne olevat, meil on võimalus Reinar Halliku nime heas mõttes ära kasutada ja tema valmisolekut rakendada," põhjendas Palmet oma seisukoha muutumist.

Korvpalliakadeemia ideega on Palmet selle sünnist saati seotud olnud. Mõte ise sündis tema sõnul küll ühises arutelus Jõhvi gümnaasiumi õpetajate toas (Palmet on selles koolis kehalise kasvatuse õpetaja), ent Alutaguse vallavõimule tutvustas ideed tema.

"Idee põhipostulaat on, et meil on magnetiks Eesti kõige populaarsem korvpallur, kes pärast karjääri lõpetamist on teostanud ennast treenerina. Meil on kokkulepe ka ühe potentsiaalse treeneriga, kes on samuti endine Eesti koondise mängija ja ennast noortetreenerina tõestanud.

Tuleval kolmapäeval esitatakse vallavolikogule arutada kaks otsuse eelnõu: gümnaasiumiosa muutmine korvpalliakadeemiaks ja gümnaasiumiosa sulgemine.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles