Kõik toidukonkursi võitjad tegutsevad Alutagusel

Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Copy
Piret Talistu leibade kuulsus on ületanud Alutaguse valla piirid.

MATTI KÄMÄRÄ
Piret Talistu leibade kuulsus on ületanud Alutaguse valla piirid. MATTI KÄMÄRÄ Foto: Põhjarannik

Viiendat aastat toimunud Viru toidu konkurss lennutas seekord kõik võidupallid ühte väravasse: nii parim toidutootja, toitlustaja kui toidutegu on Alutaguse vallast.

Konkursi eesmärk on tunnustada avalikult Virumaa piirkonnas edukalt tegutsevaid ettevõtjaid, kes tegelevad toidu tootmisega ja toitlustamisega. Samuti silmapaistvaid tegusid, mis teadvustavad inimestele kohaliku toidu tarbimise ja toidukultuuri olulisust. Konkursile esitati 28 kandidaati, kellest 24 vastas nõuetele.

Väärivad paitamist

Eile õhtul Jõhvi kontserdimaja kohvikus Noot toimunud tunnustusüritusel selgus, et Virumaa vingeimate toiduelamuste eest hoolitsevad lambakasvataja Kasevälja külast, puhkemaja pidaja Kauksist ja õhtuturg Iisakust. Tiitlisaajad valis välja Virumaa toidutootjaid, -töötlejaid ja toitlustajaid ühendav MTÜ Kohalik Toit, kes tegeleb kohaliku toidu propageerimisega ja kasutab brändinime Viru Toit.

MTÜ Kohalik Toit juhatuse liige Ülle Marits ütles, et tunnustust jagatakse väikestele toiduga seotud ettevõtjatele. "Väikesed ettevõtjad, kus mõnikord on töötajaid vaid üks ja kogu töö tuleb endal teha, väärivad väga-väga igasugust paitamist. Olgu see või nii väike silitamine nagu meie tunnustamine."

Parim toitlustaja Piret Talistu on hiljuti saanud tunnustavaid paisid mujaltki. Mullu sügisel kuulutati välja Põhja-Eesti parimad turismiarendajad 2017 ja aasta väikeettevõtteks tunnistati Kauksi puhkemaja kui Peipsi piirkonna ettevõtjate koostöömootor ja kohaliku toidu edendaja.

"Kauksi puhkemaja on kolme majaga loodussõbralik ja privaatne puhkekoht, mis eristub oma toidupakkumisega − kasutab seda, mida hooaeg pakub, sealhulgas metsatoitu," kiitis tookord Ida-Viru turismikoordinaator Kadri Jalonen.

Ka Viru toidu konkursil tõsteti esile, et pakutav toiduvalik on hästi läbi mõeldud ja rõhk on kohaliku tooraine kasutamisel. Samuti väärib tunnustust mitmekesine käsitööleiva valik, mis on ka kenasti pakendatud.

Palju tähelepanu 

Talistu on käinud elamustoitlustuse koolitusel ja võib seltskondadele korraldada maa sees liha küpsetamist. Samuti oskab ta umbrohtudest toiduelamusi välja võluda. See ei tähenda, nagu ei saaks Kauksi puhkemajas tellida traditsioonilist ahjusealiha ja hapukapsaga peolauda.

Talistu tunnistas, et Kauksi puhkemajale on toonud ohtralt tähelepanu käimasolev Peipsimaa maitsete aasta. Näiteks võõrustati mullu novembrikuus esimest Peipsi toidu söömingut, kui puhvetlaud külmade ja soojade, soolaste ja magusate ampsudega oli kaetud terve päeva. Samuti on ta osalenud Peipsi kandis toimunud ürituste toitlustamisel.

Kauksi puhkemaja perenaine sätib ka 29. aprillil Mäetaguse mõisa küüni, kus Peipsi maitsete aastale pannakse punkt suure toidupeoga. Üritusele, mis kannab ametlikult nime II Peipsi toidu suur pidu ja kuhu oodatakse umbes viit tuhandet külastajat, lähevad kauplema teisedki Viru toidu konkursi võitjad: Jaak Arm Lamba ja Roosi talust ning Iisaku õhtuturu korraldaja Triinu Arm osaühingust Alutaguse Juust.

"Kõik kolm tunnustuse saajat on Peipsi toidu võrgustiku aktiivsemad liikmed Ida-Virumaal ja nende autasustamise üle on super hea meel," rõõmustas  Peipsimaa maitsete aasta projektijuht Triinu Akkermann.

Eelmisel aastal valiti Virumaa parimaks toitlustajaks kohvik Noot Jõhvis, parimaks toidutootjaks OÜ Pagarikoda Sondast ja silmapaistvaimaks teoks OÜ Purtse Pruulikoda.

Kindlasti tuleb ka kuues konkurss, ütles MTÜ Kohalik Toit juhatuse liige Sigrid Välbe. "Väärt kandidaate jätkub ja uusi tegijaid tuleb juurde. Et kodukohal läheks hästi, ootame siia turiste. Nad ei tule siia, kui siin hästi süüa ei saa," sõnas Välbe.

Märksõnad

Tagasi üles