Alutaguse delikatessjuustude tootmine kolib meiereisse

Sirle Sommer-Kalda
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Juustumeister Triinu Arm selgitas, et avamispäeval oli huvilistel võimalus Alutaguse Juustu meiereis ringi vaadata, aga edaspidi, kui tootmine juba käib, saab juustutegu vaadata vaid läbi akna.

MATTI KÄMÄRÄ
Juustumeister Triinu Arm selgitas, et avamispäeval oli huvilistel võimalus Alutaguse Juustu meiereis ringi vaadata, aga edaspidi, kui tootmine juba käib, saab juustutegu vaadata vaid läbi akna. MATTI KÄMÄRÄ Foto: Põhjarannik

Iisakus avati peaaegu poolesaja-aastase vaheaja järel meierei, ainult et või asemel hakkavad seal valmima mitut sorti hallitusjuustud. OÜ Alutaguse Juust − üks kahest Eesti hallitusjuustude tootjast − tegi endale toreda sünnipäevakingituse.

Iisakus tegutses meierei mõisaajast − seal kooriti piima ja tehti võid. Meierei töötas edasi ka siis, kui mõisad likvideeriti, samuti sõja ajal ja pärast sõdagi. Viimati oli seal võitööstus, mis lõpetas töö alles 1972. aastal, kui Jõhvis avati piimakombinaat, rääkis Iisaku kihelkonna muuseumi pedagoog Anne Nurgamaa.

Osaühingu Alutaguse Juust omanikud, õde-venda Triinu ja Madis Arm tunnistasid, et oleks hea meelega seadnud juustutootmise sisse ajaloolisesse, 19. sajandil ehitatud meiereihoonesse. Kahjuks ei hakanud sellele hammas peale. Nii ehitati tootmishooneks ümber oma lapsepõlvekodu 1990. aastatel püsti pandud kõrvalhoone, kus kunagi peeti loomi.

Suur arenguhüpe

Olgugi et pinda pole hoones teab mis palju − 200 ruutmeetri ümber − on arenguhüpe äsja aastaseks saanud väikesele juustutootjale suur. Seni valmisid hallitusjuustud Triinu korteri tillukeses köögis ja koduköögitunnustus võimaldas oma toodetega kaubelda ainult laatadel või kodus.

Selleks, et iga juustukera ei peaks ise maha müüma, ongi tarvis koduköögi tootmine meiereisse üle viia. Seejärel saab oma toodangut müüa ka restoranidele ja poodidele. See teeb toodangu realiseerimise lihtsamaks just külmal ajal, mil laatasid suurt ei toimu.

Edasimüüjate seas on huvi olemas, kinnitasid Triinu ja Madis. "Üks koht, kus tekkisid kontaktid restoranide peakokkadega, oli presidendi vastuvõtt − meile tuli seal suupistete pakkumine kindlasti kasuks. Otsekontaktide loomisel on palju abi olnud ka Peipsi toidu võrgustikust," rääkisid nad.

Kui meierei paberid korda aetakse ja edasimüüjatega lepingud sõlmitakse, kasvab ka toodangu maht.

"Korteris töötlesime aastaga ümber seitse tonni piima. Nädalas tegin kuni 24 kilo juustu. Nüüd on plaanis toota nädalas 36 kilo juustu," selgitas juustumeister Triinu.

Esialgu kasutab ta edasi sajaliitrist juustukatelt, aga Leaderi toetusega vahetatakse see välja mitu korda suurema vastu.

Samal ajal investeeritakse edasi meiereisse.

"Praeguseks on tehtud miinimumprogramm: tehnosüsteemid töötavad, valmis on meiereiruum, piima vastuvõturuum ja kontoriruum. Järgmises etapis ehitame välja juustukeldri [praegu valmivad juustud külmikutes − toim.], valmistoodangu pakkimis- ja hoiuruumid," rääkis Madis, kelle ehitusfirma tegi meiereis suuremad tööd.

Suure kirega

Kuna ehitustöid tehakse oma jõududega, soovimata selleks pangalaenu võtta, püütakse kulud hoida nii madalad kui võimalik. Näiteks kasutatakse eelmistelt objektidelt jäänud materjalijääke ning nuputatakse võimalikult säästlikke lahendusi. Nii on esimeses ehitusjärgus saadud hakkama umbes 15 000 euroga.

"Kui vaadata meediahuvi, siis tundub, nagu me oleks avanud piimakombinaadi. Tegelikult on endal ka selline tunne, nagu oleks piimakombinaadi valmis ehitanud, kuigi mõnel kõvemal mehel on vannitubagi suurem kui meie meiereiruum," muigas Madis.

Triinu lisas, et meierei on küll väike, aga töö ja vaev on olnud suur. Tänu sellele saab maaülikooli diplomiga liha- ja piimatehnoloog teha pealinnast kodukohta naasnuna seda, mida on õppinud.

Et Triinu ja Madis ajavad oma delikatessjuustuäri suure kirega, näitavad lühikese tegutsemisaja jooksul saadud tunnustused. Konkursil "Ida-Virumaa aasta ettevõtted 2017" oli Alutaguse Juust aasta uustulnuka nominent.

Samuti esitati juustutootja Viru Toidu parima toidutootja kandidaadiks. Võit tuli toidukonkursil hoopis aasta toiduteo kategoorias − sellega tunnustati Triinu ja Madise korraldatud Iisaku õhtuturgu.

Reedeõhtune turg Iisaku gümnaasiumi õppesõiduplatsil jätkub kohe, kui ilmad soojemaks lähevad ja lumi ära sulab, lubas Triinu. "Seda on juba hästi palju küsitud."

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles