Uued piirisildid saavad riburada paika

Külli Kriis
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Esimesed Alutaguse valla sildid on juba paika pandud, mõne aja pärast lisandub neile ka valla vapi kujutis. 

PEETER LILLEVÄLI
Esimesed Alutaguse valla sildid on juba paika pandud, mõne aja pärast lisandub neile ka valla vapi kujutis. PEETER LILLEVÄLI Foto: Põhjarannik

Liitumise järel varasemast märksa suuremal maa-alal asuvad uued omavalitsused on asunud suurematel teedel valla piiri tähistavaid silte välja vahetama; maanteeamet annab oma panuse seal, kus maakonnapiiri tähistav silt tuleb uude kohta panna. 

Lüganuse ja Toila vallas on piiri tähistavate siltide paigaldamine pisut lihtsam: uue omavalitsuse nimi oli ju enne olemas ja vastava kirjaga sildid samuti. Juurde tuli silte tellida sellegipoolest.

Alutaguse vallas on asi pisut keerulisem: varasemast polnud ühtegi nimesilti võtta, kõik senised tuleb välja vahetada või lihtsalt maha võtta.

Vallad toimetavad oma tempos

Toila vallavalitsuse maakorraldaja Hannes Kohtring ütles, et neil on nüüdseks vähemalt suurte teede ääres kõik vallapiiri tähistavad sildid juba paika pandud, lisaks korrigeeriti ka mõningaid külade piiri tähistavaid silte.

"Tellisime sildid valla eelarve raha eest, kokku läksid need maksma natuke alla kolme tuhande euro," ütles ta.

Lüganuse vallas pole piirisilte veel tellitud.

"Meil pole valla vapp veel kinnitatud, siltide tellimine ongi selle taga. Loodetavasti kinnitatakse vapp riigikantseleis lähiajal ära ja volikogu saab selle 18. aprilli istungil koos põhimäärusega ära kinnitada," ütles abivallavanem Krisli Kaldaru.

Suurematele teedele on piirisilte tema sõnul vaja tellida natuke alla kümne, väiksemate piirkondade puhul pole veel täpset arvu teada.

"Meil on mõnel pool ka külade piirile uusi silte vaja, aga kõike korraga nagunii ei jõua. Neil, mis suurte teede äärde jäävad, on sildid olemas, kaugemad külad saavad sildid ajapikku. Kui valla sildid aprilli lõpus ära saaksime tellida, võiksid need juunikuuks ehk üles saada," rääkis ta.

Alutaguse vallal pole samuti veel vappi, seal valiti aga selline variant, et esialgu pannakse piirisildid üles ilma vapita. Kui vapp kinnitatakse − nendegi oma ootab riigikantselei otsust −, lisatakse see siltidele hiljem juurde. Kas see sildimajanduse uuendamise valla jaoks ka kallimaks muudab, ei osanud vallavalitsuse järelevalvespetsialist Aare Lehtpuu veel öelda.

"Meil on silte valmistava firmaga kokkulepe, et lõplik hind selgub siis, kui kõik tööd on tehtud. Suurusjärk jääb poolteise tuhande euro kanti, tellisime üheksa silti juba jaanuaris," rääkis ta.

Esimesed piirisildid on üles pandud, edasised lisanduvad sedamööda, kuidas sildifirma neid teha ja paigaldada jõuab.

Maanteeameti hooleks maakonnapiir

Kuna endised Aseri, Lohusuu ja Avinurme vald liitusid Ida-Virumaalt välja, muutus neis kohtades ka maakonna piir.

Maanteeamet, kelle ülesandeks on uuele piirile uued sildid panna, leppis Alutaguse ja Lüganuse valla juhtidega kokku, et võtavad enda hooleks neis kohtades ka valla- ja külapiiri tähistavate siltide tellimise ja paigaldamise.

"Need kolm silti tuleb nagunii ühele alusele panna," ütles ameti liikluskorraldaja Ida- ja Lääne-Virumaal Andrei Makarov.

Märgid on tema sõnul juba tellitud, kui palju neid on ja millal võiksid need paika saada, ei osanud ta peast öelda.

Narva-Jõesuu on ootel 

Narva-Jõesuu linnavalitsuses pole piirisiltide teemat jutuks võetud.

"Minu arvates peaks tee omanik ehk riik need välja vahetama − meie pole neid sinna ju pannud. Mulle ei meenu küll, et oleksime riigiga selle puhul milleski kokku leppinud," ütles aselinnapea Mati Männisalu.

Tema hinnangul on kohaliku omavalitsuse asi silte vahetada ainult omavalitsusele kuuluvatel teedel ja seal neid eriti pole.

"Valdavalt asuvad piirisildid Tallinna-Narva, Narva−Narva-Jõesuu ja Sillamäe-Viivikonna tee ääres − need on kõik riigi teed."

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles