Valimiste häälteostmise juhtumid jõuavad juunis kohtu ette

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kohalike valimiste eelhääletus Narvas. Just sellel ajal toimusid mullu ka väidetavad häälteostmised, kus valijatele pakuti hääle eest 10 eurot. Foto on illustratiivne.

ILJA SMIRNOV
Kohalike valimiste eelhääletus Narvas. Just sellel ajal toimusid mullu ka väidetavad häälteostmised, kus valijatele pakuti hääle eest 10 eurot. Foto on illustratiivne. ILJA SMIRNOV Foto: Põhjarannik

Juunikuus astuvad kohtu ette kolm meest, kellest kahte süüdistab prokuratuur valijate häälte ostmises Narvas ning ühte Kohtla-Järvel.

Viru maakohtu Narva kohtumajas arutatakse juhtumit, kus süüdistuse kohaselt Sergei Garpenko ja Andrei Dmitrijev ostsid valijate hääli kokku. Kohtueelne uurimine tuvastas, et mehed mõjutasid eelneva omavahelise kokkuleppe alusel mullu toimunud kohalike valimiste eelhääletuse ajal (vähemalt ajavahemikus 13. kuni 15. oktoobrini) Narva linna valijaid andma oma hääl Narvas Keskerakonna nimekirjas valimistel osalenud kandidaadile. "Valijatele, kes nõustusid andma oma hääle nimetatud kandidaadile, lubati maksta ja pärast hääle andmist ka maksti sularahas hüvitisena 10 eurot," ütles Viru ringkonnaprokuratuuri pressinõunik Jelena Filippova.

Kandidaat, kelle heaks hääli osteti, Narva volikokku siiski ei pääsenud.

Viis eurot hääle eest

Teine juhtum, mis tuleb samuti juunis arutusele, aga Viru maakohtu Jõhvi kohtumajas, leidis samamoodi aset kohalike valimiste eelhääletuse ajal. Süüdistuse kohaselt mõjutas Vladimir Goritski (65) 2017. a 11. oktoobril kokkuleppel kohtueelses menetluses tuvastamata jäänud isikuga ja viimase ülesandel Kohtla-Järve linnas elavaid valimisõigust omavaid isikuid andma oma hääl 2017. a kohaliku omavalitsuse volikogu valimistel Kohtla-Järve linnas Keskerakonna nimekirjas valimistel osalenud kandidaadile. Valijatele, kes nõustusid andma eelvalimistel oma hääle nimetatud kandidaadile, lubas süüdistatav maksta ja pärast hääle andmist ka maksis sularahas 5 eurot.

Selle juhtumi ilmsikstuleku üks peategelasi oli Igor Bronštein, kes samuti kandideeris kohalikel valimistel, kuid Keskerakonna vastasnimekirjas, valimisliidus Õige Valik.

Bronšteini sõnul helistas talle hommikul volikokku kandideerinud Jelena Muttonen, kes on linnas ka tuntud korteriühistute huvide eest seisjana, ning tegi ettepaneku minna kontrollima, kas ei toimu valimispettusi. Tema sõnul oli neil kaasas veel üks naine, Muttoneni tuttav, kes väidetava häälteostjaga kontakti sai. Too mees liikus linnas jalgrattal. Bronštein ja tema kaaslased teavitasid häälteostust politseid ning patrull pidas samal päeval jalgrattal mehe kinni. Selleks pidid politseinikud ka jõudu kasutama, kuna rattur ei reageerinud politsei peatumismärguandele.

Salvestati video

Bronštein salvestas väidetava seaduserikkumise ja jalgratturi kinnipidamise videole. "See on esmakordne juhtum mu elus, kus mul on tulnud häälte ostmisega kokku puutuda," sõnas ta Põhjarannikule.

Video põhjal selgub, et hääli osteti viie euroga Ülle Lepassaarele. Keskerakonna nimekirjas kandideerinud parteitu Ülle Lepassaar rääkis möödunud sügisel asja ilmsikstulekul, et tegu on laimuga. Ka eelmistel valimistel 2013. aastal tuli Kohtla-Järvelt teateid, et Lepassaare kasuks ostetakse hääli.

"Selline info tuli minu kohta ka eelmine kord. Toona väideti pärast valimispäeva, et minu hääle eest pakuti raha, kuid ka siis tundus mulle, et see oli fabritseeritud. Ja nüüd mulle tundub ka, et see on kellegi poolt fabritseeritud või keegi tahab lihtsalt mulle paha teha," lausus Lepassaar möödunud aasta oktoobris.

Ülle Lepassaar ütles, et videos nähtud väidetavalt tema kasuks hääli ostnud mees on talle tundmatu. Kohtla-Järve linnapea abina Järve, Kukruse ja Sompa linnaosas töötav  Lepassaar kogus valimistel 231 häält ning osutus valituks.

Igor Bronštein ütles, et nii tema kui ka temaga kaasas olnud kaks naist on kutsutud kohtulikule arutelule tunnistajaks.

Prokuratuur süüdistab Narvas ja Kohtla-Järvel aset leidnud juhtumite asjus kohtu alla antud mehi valimisvabaduse rikkumises, mille eest süüdimõistmisel võib kohus karistada rahalise karistuse või kuni kolmeaastase vangistusega.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles