Linnavalitsus keelas rokikontserdi korraldamise

Erik Gamzejev
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Janek Pahka astus ise lavale mai alguses Jõhvi vaksali ees toimunud kontserdil punkbändi Alice Tisler solistina. 1. septembril tahab ta Kohtla-Järvel korraldada kontserdi, kus saaksid esineda kohalikud noortebändid, kuid Kohtla-Järve linnavalitsus ei andnud selleks luba. 

MATTI KÄMÄRÄ
Janek Pahka astus ise lavale mai alguses Jõhvi vaksali ees toimunud kontserdil punkbändi Alice Tisler solistina. 1. septembril tahab ta Kohtla-Järvel korraldada kontserdi, kus saaksid esineda kohalikud noortebändid, kuid Kohtla-Järve linnavalitsus ei andnud selleks luba. MATTI KÄMÄRÄ Foto: Põhjarannik

Kohtla-Järve linnavalitsus ei andnud Ahtme linnaosas 1. septembril kaheksa tundi kestva rokikontserdi korraldamiseks luba MTÜ-le Õige Valik, mille eesotsas olev Janek Pahka osales samanimelise valimisliiduga Kohtla-Järvel ka kohalikel valimistel. 

Tänavu taas kokku tulnud 1980. aastate Ida-Viru punkbändi Alice Tisler solisti Janek Pahka sõnul tahab Õige Valik pakkuda sel kontserdil esinemisvõimalust kohalikele noortebändidele. "Publiku ette tuleks kuus-seitse sellist bändi, keda tavaliselt linnaüritustele esinema ei kutsuta. Kui leiame toetajaid, siis võib-olla astub üles ka üks tuntum bänd," rääkis ta kavandatavast kontserdist, kus Alice Tisleril esineda plaanis pole.

Liiga lähedal mänguväljakule

Ürituse toimumise paigaks oli valitud Ahtme linnaosas Tammiku mikrorajoonis Ridaküla tänaval asuv haljasala, mille läheduses on nii elumajad kui ka Maxima pood. Taotluses on märgitud publiku hulgaks kuni 200 inimest.

Kohtla-Järve linnapea Ljudmila Jantšenko vastas Pahka esitatud avaliku ürituse loa taotlusele eitavalt. "On ilmne, et vabas õhus toimuval kontserdil kostub väga vali muusika," ütles ta, lisades, et korrakaitseseaduse kohaselt on avalikus kohas keelatud tekitada teist isikut oluliselt häirivat müra või valgusefekte, ning arutles pikalt õigusfilosoofilisel teemal, mis on oluline häirivus.

Jantšenko tõi esile, et kontserdi toimumispaigast 20 meetri kaugusel asub laste mänguväljak. "Linnavalitsus on seisukohal, et vali muusika ja paljude inimeste koosviibimine võivad mänguväljakul viibijaid oluliselt häirida," märkis ta, leides, et sellest tulenevalt oleks kontserdi läbiviimise lubamine vastuolus korrakaitseseadusega ja see häiriks ka ümberkaudseid elanikke, kuna seal piirkonnas pole kontserte varem toimunud.

Abilinnapea Deniss Veršinin ütles Põhjarannikule, et on arusaamatu, miks valisid korraldajad just selle koha. "Kui nad tahavad teha kontserdi Ahtmes, siis seal on selleks sobiv väljak ju olemas," sõnas ta, pidades silmas Ahtme spordihalli juures asuvalt väljakut.

Poliitiline tagamaa

Janek Pahka arvates on aga kontserdi keelamise põhjused linnavalitsuse poolt otsitud ning tulenevad linnavõimude isiklikust vimmast tema isiku ja MTÜ Õige Valik vastu. Valimiskampaanias Kohtla-Järvel suuri muutusi läbi viia lubanud Õige Valik jäi küll volikogust välja, kuid näiteks jaanuaris ohtralt kirgesid üles kütnud linna aukodaniku valimistel oli just Pahka see, kes tõi volikogu saali pildi, kus Valeri Korbi oli kujutatud pühakuna.

"Olen veendunud, et kui kontserdi loa taotleja poleks olnud Õige Valik, siis oleks see luba ilma igasuguste probleemideta antud. Nüüd aga tuli kategooriline äraütlemine. Linnavõimud võiksid ju olla huvitatud koostööst nendega, kes tahavad linnas midagi korraldada. Aga meile ei pakutud mingeid alternatiive ega võetud kontaktigi," oli ta nördinud.

Pahka sõnul ei hakka ta linnavalitsuse äraütlemist kohtus vaidlustama, vaid esitab uue taotluse. Seekord pakub ta toimumispaigaks Järve linnaosas tiigi ääres asuvat parki.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles